Täynnä D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja! Suomalaisesta superfoodista syntyy vapun maukkain brunssiherkku – nappaa talteen takuuvarma resepti

Maukas kalaleipä Vappulounaalle 7:58 Maukas kalaleipä Vappulounaalle
Kala maistuu vappuna! Videolta voit poimia reseptin herkullisen lohileivän valmistukseen.

Mitä olisikaan suomalainen vappupöytä ilman silliä! Harva herkuttelija kuitenkin tietää, kuinka terveellistä ja monikäyttöistä herkkua suomalainen silli loppupeleissä oikein on. 

Vappubrunsseilta ja uusien perunoiden kumppanina tunnettua silliä voidaan kutsua todelliseksi terveyspommiksi.

Silli sisältää runsaasti erityisesti sydämen terveydelle hyödyllisiä rasvahappoja: jo muutamasta palasta silliä saa noin kolmasosan päivän omega-3-saantisuosituksesta. Omega-3-rasvahapoilla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia myös aivotoimintaan, mielialaan ja keskittymiskykyyn.

Rasvahappojen lisäksi silli sisältää myös runsaasti D-vitamiinia, jonka tehtävä on ennen kaikkea tehostaa kalsiumin imeytymistä. Tämä rasvainen kala on myös hyvä kilpirauhashormonien rakennusaineena tunnetun jodin lähde. 

Paitsi vappubrunssille, myös uuniperunoiden tai blinien seuraksi sopii helppo silliherkku: sillikaviaari. 

Sillikaviaari (4 annosta)

1 prk (sipuli)silliä 
½ punasipuli 
1 rkl silputtua tilliä 
1 rkl pieniä kapriksia 
2 kovaksi keitettyä kananmunaa 
¼ omenaa (mielellään Granny Smith) 
1 dl täysmajoneesia 
½ dl smetanaa 
1 rkl karkeaa dijon-sinappia 
1 rkl piparjuuritahnaa 

4 siivua saaristolaisleipää 
1 rkl voita 

Valuta silli ja pilko pienemmiksi paloiksi. Pilko sipuli ja kananmuna pieneksi ja silppua tilli. Kuutioi kuorittu omena pieneksi ja valuta kapriksista neste. Sekoita yhteen majoneesi, smetana, sinappi ja piparjuuritahna. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa mielellään ainakin tunnin verran. 

Juuri ennen tarjoilua paista saaristolaisleipäsiivuja pannulla voissa keskilämmöllä muutama minuutti per puoli. Lusikoi leivän päälle sillikaviaaria ja tarjoile heti. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat