Suomen metsien superfoodia on hyödynnetty luontaislääkkeenä jo vuosisatoja.
Lehtipuiden, kuten koivun, rungossa kasvava tumman värinen "epämuodostuma" eli pakuri on yksi maailmalla trendaavista superfoodeista.
Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja kiteyttää pakurin vaikutukset ihmisen suoliston toimintaan. Venäjällä pakuria on jo vuosisatoja käytetty vatsaa rauhoittavana metsien superfoodina.
– Pakuri rauhoittaa tulehdusta, ja jos kiteyttää missä, niin suolistossa, Halmetoja sanoo.
Pakurin väitetään myös tehoavan erilaisten autoimmuunisairausten hoidossa sekä ehkäisevän jopa syöpää.
Pakurin terveydellisistä vaikutuksista ei ole kliinistä näyttöä, mutta sen käytön historialla on pitkät juuret. Terveysvaikutusten todentaminen vaatisi pitkiä, ihmisille tehtyjä tutkimuksia.
Keittäminen helpointa
Halmetoja listaa useita tapoja hyödyntää pakuria – tunnetuin lienee kuitenkin tee. Teetä keitetään pitkään hauduttamalla kuivatusta pakurista, jota kasvaa lehtipuiden rungoissa.
