Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pakuri on oikeaa suomalaista superfoodia – tällaisia vaikutuksia sillä on

Pakurista keitettyä teetä voi hyödyntää monin tavoin ruoanlaitossa.
Pakurista keitettyä teetä voi hyödyntää monin tavoin ruoanlaitossa.Shutterstock
Julkaistu 29.12.2016 19:58

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Suomen metsien superfoodia on hyödynnetty luontaislääkkeenä jo vuosisatoja.

Lehtipuiden, kuten koivun, rungossa kasvava tumman värinen "epämuodostuma" eli pakuri on yksi maailmalla trendaavista superfoodeista.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja kiteyttää pakurin vaikutukset ihmisen suoliston toimintaan. Venäjällä pakuria on jo vuosisatoja käytetty vatsaa rauhoittavana metsien superfoodina.

Pakurista seuraava suomalainen vientituote?

– Pakuri rauhoittaa tulehdusta, ja jos kiteyttää missä, niin suolistossa, Halmetoja sanoo.

Pakurin väitetään myös tehoavan erilaisten autoimmuunisairausten hoidossa sekä ehkäisevän jopa syöpää.

Pakurin terveydellisistä vaikutuksista ei ole kliinistä näyttöä, mutta sen käytön historialla on pitkät juuret. Terveysvaikutusten todentaminen vaatisi pitkiä, ihmisille tehtyjä tutkimuksia.

Keittäminen helpointa

Halmetoja listaa useita tapoja hyödyntää pakuria – tunnetuin lienee kuitenkin tee. Teetä keitetään pitkään hauduttamalla kuivatusta pakurista, jota kasvaa lehtipuiden rungoissa.

– Jos pakuria saa kerättyä omilta mailta, niin teen keittely lienee helpointa, Halmetoja sanoo.

Teetä puolestaan voi hyödyntää monin tavoin: kahvinkeiton pohjanesteenä, riisin keitinnesteenä tai keittojen pohjana. Miedon makunsa ja vahvan tumman värinsä vuoksi pakurilla voi värjätä myös vaikka jäätelöä.

Mietojen makuvivahteidensa vuoksi pakuria on sota-aikoina käytetty kahvin korvikkeena.

– Maku ei ole voimakas tai kitkerä, vaan lempeä.

Pakurin makupareina voi käyttää esimerkiksi kaakaota, lakritsia ja minttua. Vain mielikuvitus on rajana!

Pakuri vai pakurikääpä?

Pakuri ja pakurikääpä sekoitetaan toisinaan virheellisesti toisiinsa. Toisin kuin joskus luullaan, superfoodina tunnettu pakuri ei ole sieni.

Pakurikääpä sen sijaan kuuluu lahottajasieniin, jotka lahottavat lehtipuita tuhoamalla niitä. Lahoamisen seurauksena pakurikääpä muodostaa puun pintaan näkyviä mustia epämuodostumia eli pakuria. Pakuria voidaan kerätä, kuivattaa ja jauhaa.

Vuonna 2010 Evira kielsi pakurin myynnin tutkiakseen pakurin käyttöä tarkemmin. Vuodesta 2011 pakuria on sallittu käytettävän pienissä määrin esimerkiksi ravintolisänä, teenä sekä mausteena.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Suosikkimausteella yllättäviä vaikutuksia – löytyykö sinunkin kaapistasi? Superjuoma, joka saa rasvan palamaan ja estää flunssan – avaa jääkaappisi ja nauti vaikka hetiPakuria voi kerätä talvellakin – näin tunnistat Suomen metsien superfoodinSuomen metsien superfoodista povataan uutta vientitoivoa: Suuri kysyntä maailmalla!"Polttaa rasvaa ja parantaa krapulan" – yllättävä kuitupommi viedään nyt käsistä
SuperfoodMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Superfood
  • 05.12.201917:31
    Ruoka

    Yksisarvisruoka, kauramaito, Aperol Spritz… Tässä ovat tämän vuoden 10 isointa ruokatrendiä: Kuinka monta niistä olet testannut?

  • 06.08.201911:36
    Ravitsemus

    Hillitsee verensokerin heilahtelua ja pitää kylläisenä – superterveellinen ravintoainepommi, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan

  • 16.06.201914:01
    Ruoka

    Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät?

  • 07.05.201907:03
    Ruokavalio

    Proteiinipitoinen kuitupommi, joka maistuu juustolle – tunnetko jo tämän terveystietoisten ylistämän superfoodin?

  • 29.04.201917:01
    Ruoanlaitto

    Täynnä D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja! Suomalaisesta superfoodista syntyy vapun maukkain brunssiherkku – nappaa talteen takuuvarma resepti