Hillitsee verensokerin heilahtelua ja pitää kylläisenä – superterveellinen ravintoainepommi, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan

shutterstock_713159245
Vesilinssit ovat juurettomia vesikasveja, jotka kelluvat veden pinnalla. Shutterstock

Israelilaistutkijat huomasivat, että vesilinssiksi kutsuttu kasvi edistää terveyttä lukuisin eri tavoin. Sen lisääminen ruokavalioon olisi myös ympäristöteko.

Limaskojen vesikasvisukuun kuuluvat vesilinssit vaikuttavat olevan varsinaista superruokaa. Israelilaisen Ben-Gurionin yliopiston tutkijat huomasivat vesilinssien lisäävän glykeemistä kontrollia hiilihydraattien syömisen jälkeen. Huono glykeeminen kontrolli on aikuistyypin diabeteksen riskitekijä.

Lisäksi vesilinssit sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua ja vitamiineja – myös kasvikunnan tuotteissa harvinaista B12-vitamiinia.

Vesilinssipirtelö päihitti jogurttipohjaisen

Diabetes Care -julkaisussa ilmestyneessä tuoreessa tutkimuksessa verrattiin vesilinsseistä valmistettua pirtelöä jogurttipohjaiseen pirtelöön. Molemmissa oli yhtä paljon hiilihydraatteja, proteiineja, lipidejä ja energiaa.

Tutkimukseen osallistuneet 20 keskivartalolihavaa aikuista laitettiin korvaamaan illallisensa joko vesilinssi- tai jogurttipohjaisella pirtelöllä. Kahden viikon ajan tutkijat mittasivat, miten eri pirtelöt vaikuttivat osallistujien glukoosisensoreihin.

Vesilinssipohjaisen pirtelön huomattiin vaikuttavan suotuisammin sensoreihin. Vesilinssipirtelöä nautittuaan esimerkiksi osallistujien verensokerin heilahtelut olivat maltillisempia, ja heillä oli paremmat paastoglukoositasot. Lisäksi he tunsivat olonsa kylläisemmiksi.

Ympäristöystävällinen superfood

Vesilinssit ovat juurettomia vesikasveja, jotka kelluvat veden pinnalla. Ne kuuluvat Lemboideae-limakasviheimon sukuun. Vesilinssit ovat erittäin ympäristöystävällistä ruokaa, sillä ne vaativat vain vähän vettä jokaista tuottamaansa proteiinigrammaa kohden. Lisäksi vesilinssejä voidaan kasvattaa ympäri vuoden vesiviljelyllä.

Vesilinssit sisältävät paljon proteiinia. Kuivattujen vesilinssien painosta yli 45 prosenttia on proteiinia. Proteiiniprofiili on verrattavissa kananmunaan, ja vesilinssit sisältävät kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa, joita elimistö ei itse pysty valmistamaan.

Lisäksi vesilinsseissä on paljon polyfenoleita, kuituja, mineraaleja, A-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja – myös B12-vitamiinia, jota kasvit tuottavat harvoin.

Myös aiemmissa tutkimuksissa vesilinssien on huomattu olevan hyvä proteiinin ja B12-vitamiinin lähde. Lisäksi vesilinssien sisältämä raudan on huomattu rottakokeissa hoitavan anemiaa.

***

Videolla kerrotaan, mikä on ravitsevan välipalan salaisuus.

8:22

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja