Israelilaistutkijat huomasivat, että vesilinssiksi kutsuttu kasvi edistää terveyttä lukuisin eri tavoin. Sen lisääminen ruokavalioon olisi myös ympäristöteko.
Limaskojen vesikasvisukuun kuuluvat vesilinssit vaikuttavat olevan varsinaista superruokaa. Israelilaisen Ben-Gurionin yliopiston tutkijat huomasivat vesilinssien lisäävän glykeemistä kontrollia hiilihydraattien syömisen jälkeen. Huono glykeeminen kontrolli on aikuistyypin diabeteksen riskitekijä.
Lisäksi vesilinssit sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua ja vitamiineja – myös kasvikunnan tuotteissa harvinaista B12-vitamiinia.
Vesilinssipirtelö päihitti jogurttipohjaisen
Diabetes Care -julkaisussa ilmestyneessä tuoreessa tutkimuksessa verrattiin vesilinsseistä valmistettua pirtelöä jogurttipohjaiseen pirtelöön. Molemmissa oli yhtä paljon hiilihydraatteja, proteiineja, lipidejä ja energiaa.
Tutkimukseen osallistuneet 20 keskivartalolihavaa aikuista laitettiin korvaamaan illallisensa joko vesilinssi- tai jogurttipohjaisella pirtelöllä. Kahden viikon ajan tutkijat mittasivat, miten eri pirtelöt vaikuttivat osallistujien glukoosisensoreihin.
Vesilinssipohjaisen pirtelön huomattiin vaikuttavan suotuisammin sensoreihin. Vesilinssipirtelöä nautittuaan esimerkiksi osallistujien verensokerin heilahtelut olivat maltillisempia, ja heillä oli paremmat paastoglukoositasot. Lisäksi he tunsivat olonsa kylläisemmiksi.
