Suomalaisten ylpeydenaihe: Luopuisitko sinä tästä klassikkoherkusta?

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät halua luopua kotimaisesta ruisleivästä.

Suomalaisten mielestä ruisleipä on ehdottomasti valmistettava Suomessa. Suomalaisen Työn Liiton tilaaman Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksen mukaan myös muun muassa Fazerin ja Valion tuotteiden tulisi kansalaisten mukaan valmistua edelleen kotimaisin voimin.

– Tutkimustulokset kertovat kotimaisen valmistuksen ja suunnittelun merkityksestä suomalaisille. Nämä tuotteet ovat hyvin lähellä suomalaisten arkipäivää ja toisaalta ne ovat tuotteita, joista olemme ylpeitä niiden kansainvälisen menestyksen ja niiden takana olevan osaamisen takia, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertaa tutkimustuloksia.

Ruisleipä ja maito suomalaisille tärkeitä

Ruisleivän valmistuksen pitäminen Suomessa oli erityksen tärkeää naisille, sillä kannattajista heitä oli 62 prosenttia. Fazerin tuotteiden kotimainen valmistus oli puolestaan erityisen tärkeää nuorille eli 64 prosentille

– Suomalainen ruissato ei tällä hetkellä täysin riitä leipureille kotimaisen ruisleivän valmistukseen. Kotimaisen rukiin eteen tehdään kuitenkin hyvää työtä esimerkiksi Pro Ruis ry:ssä, joka pyrkii lisäämään rukiin viljelyä ja jalostusta sekä lisäämään sen käyttöä suomalaisissa leipomoissa, Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala kertoo.

Kärkinelikossa painottuvat elintarvikkeet, sillä neljänneksi eniten toivottiin maidon säilymistä kotimaassa valmistettuna tuotteena. Sen sijaan laajaa huomiota saanutta sinappia ei kärkikymmeniköstä löydy.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa 2014 ja siihen vastasi 1677 16–75-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Kärkikymmenikkö – Minkä tuotteiden valmistus halutaan ehdottomasti pitää Suomessa?

1. Ruisleipä (54 %)

2. Fazerin tuotteet (46 %)

3. Valion tuotteet (46 %)

4. Maito (43 %)

5. Laivat ja jäänmurtajat (43 %)

6. Fiskarsin tuotteet (41 %)

7. Arabian tuotteet (39 %)

8. Iittala (36 %)

9. Paperi (29 %)

10. Marimekko (28 %)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja