Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?

shutterstock_572389627
Lentääkö sinunkin kotitaloudessasi ruokaa roskiin aivan turhaan? Shutterstock

Suurin osa suomalaisista haluaisi vähentää ruokahävikkiä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Silti ruokaa lentää monilta roskiin hurjat määrät vuositasolla – muun muassa siksi, että ruoka unohdetaan jääkaappiin.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla on nostettu maaliskuussa esiin ruokahävikki ja sen aiheuttamat kustannukset itse kunkin ruokalaskuun. Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa ja joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua.

Suurin osa haluaa vähentää hävikkiä, mutta silti ruokaa lentää hurjat määrät roskiin

Katso video: Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu heijastuu ravintoloihin, ja miten jokainen voisi säästää ruokamenoissan. Artikkeli jatkuu videon alla.

Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén 5:51
Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu vaikuttaa ravintoloihin.

MTV Uutiset Live haastatteli viime perjantaina kokki ja ravintoloitsija Henri Alénia liittyen ruoan hinnan nousuun. Alén muistutti haastattelussa, että sekä kotitalouksissa että ravintoloissa voisi pienentää ruokalaskua helposti vähentämällä hävikkiä.

– Hävikki vähäiseksi. Suomalainen heittää 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin per henki vuodessa. Ei sitä annoskokoa tarvitse välttämättä pienentää, mutta hävikkiä vähemmäksi ja tehdään ruoanvalmistuksesta järkevää, Alén totesi.

Hävikkikeskustelu nostettiin pöydälle myös tiistaina järjestetyssä Mutti-säilyketomaattibrändin lehdistötilaisuudessa. Muttin helmikuussa teettämästä hävikkikyselystä käy ilmi, että suomalaisista 69 prosenttia haluaa vähentää ruokahävikkiä päivittäin. Kyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa henkilöä.

Hämmentävän moni unohtaa ruoat jääkaappiin

Miksi ruokaa sitten lentää kotitalouksissa roskiin järkyttävät määrät? Hävikkikyselyn perusteella yleisin syy kotitalouksien ruokahävikin syntymiseen on se, että tuotteet ehtivät menemään vanhaksi ennen kuin ne syödään. Jopa 41 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi ruoan lentävän roskiin tästä syystä. 

Hävikkikyselyn perusteella naisista 77 prosenttia ja miehistä 62 prosenttia kiinnittää ruokahävikin vähentämiseen huomiota joka päivä.  Yli 75-vuotiaista 88 prosenttia huolehtii ruokahävikistä, kun taas ruuhkavuosia elävistä 35–44-vuotiaista vain hiukan yli puolet (56 %) pyrkii vähentämään ruokahävikkiä päivittäin. 

Myös avatut pakkaukset tuottavat päänvaivaa: toiseksi yleisin syy ruoan pois heittämiseen on se, että ei olla varmoja, onko avatussa pakkauksessa oleva ruoka enää syöntikelpoista. 40 prosenttia kyselyyn vastanneista tunnisti tämän ongelmaksi.

Hämmentävän moni kertoi myös unohtavansa ruokia jääkaappiin: 32 prosenttia vastanneista kertoi unohtavansa syödä ylijääneet ruoat, jolloin ne heitetään roskiin. 

Näin suomalaiset pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä

Muttin kyselytutkimuksesta selvisi myös, miten suomalaiset pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä. Noin puolet suomalaisista toivoisi, että ruokaa voisi ostaa halvemmalla, kun tuotteen viimeinen käyttöpäivä alkaa olla lähellä.

Yli 76-vuotiaat toivovat puolestaan pienempiä pakkauskokoja, jotta hävikkiä tulisi vähemmän. Nuoret, 18–24-vuotiaat kaipaavat kyselytutkimuksen perusteella vinkkejä raaka-aineiden uudelleenkäyttöön.

Näillä keinoilla suomalaiset vähentävät hävikkiä

  • Syödään ensin aiemmin valmistetut ruoat (68 prosenttia)
  • Ostetaan kaupasta ruokaa vain tarvittu määrä (63 prosenttia)
  • Valmistetaan ruokaa useammaksi päiväksi kerralla (60 prosenttia)
  • Pakastetaan ylijääneet ruoat (54 prosenttia)

Osittainen lähde: Muttin hävikkiruokakysely

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!