Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?

Lentääkö sinunkin kotitaloudessasi ruokaa roskiin aivan turhaan?
Lentääkö sinunkin kotitaloudessasi ruokaa roskiin aivan turhaan?Shutterstock
Julkaistu 24.03.2022 16:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suurin osa suomalaisista haluaisi vähentää ruokahävikkiä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Silti ruokaa lentää monilta roskiin hurjat määrät vuositasolla – muun muassa siksi, että ruoka unohdetaan jääkaappiin.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla on nostettu maaliskuussa esiin ruokahävikki ja sen aiheuttamat kustannukset itse kunkin ruokalaskuun. Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa ja joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua.

Suurin osa haluaa vähentää hävikkiä, mutta silti ruokaa lentää hurjat määrät roskiin

Katso video: Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu heijastuu ravintoloihin, ja miten jokainen voisi säästää ruokamenoissan. Artikkeli jatkuu videon alla.

5:51Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén

Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu vaikuttaa ravintoloihin.

MTV Uutiset Live haastatteli viime perjantaina kokki ja ravintoloitsija Henri Alénia liittyen ruoan hinnan nousuun. Alén muistutti haastattelussa, että sekä kotitalouksissa että ravintoloissa voisi pienentää ruokalaskua helposti vähentämällä hävikkiä.

– Hävikki vähäiseksi. Suomalainen heittää 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin per henki vuodessa. Ei sitä annoskokoa tarvitse välttämättä pienentää, mutta hävikkiä vähemmäksi ja tehdään ruoanvalmistuksesta järkevää, Alén totesi.

Hävikkikeskustelu nostettiin pöydälle myös tiistaina järjestetyssä Mutti-säilyketomaattibrändin lehdistötilaisuudessa. Muttin helmikuussa teettämästä hävikkikyselystä käy ilmi, että suomalaisista 69 prosenttia haluaa vähentää ruokahävikkiä päivittäin. Kyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa henkilöä.

Hämmentävän moni unohtaa ruoat jääkaappiin

Miksi ruokaa sitten lentää kotitalouksissa roskiin järkyttävät määrät? Hävikkikyselyn perusteella yleisin syy kotitalouksien ruokahävikin syntymiseen on se, että tuotteet ehtivät menemään vanhaksi ennen kuin ne syödään. Jopa 41 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi ruoan lentävän roskiin tästä syystä. 

Hävikkikyselyn perusteella naisista 77 prosenttia ja miehistä 62 prosenttia kiinnittää ruokahävikin vähentämiseen huomiota joka päivä.  Yli 75-vuotiaista 88 prosenttia huolehtii ruokahävikistä, kun taas ruuhkavuosia elävistä 35–44-vuotiaista vain hiukan yli puolet (56 %) pyrkii vähentämään ruokahävikkiä päivittäin. 

Myös avatut pakkaukset tuottavat päänvaivaa: toiseksi yleisin syy ruoan pois heittämiseen on se, että ei olla varmoja, onko avatussa pakkauksessa oleva ruoka enää syöntikelpoista. 40 prosenttia kyselyyn vastanneista tunnisti tämän ongelmaksi.

Hämmentävän moni kertoi myös unohtavansa ruokia jääkaappiin: 32 prosenttia vastanneista kertoi unohtavansa syödä ylijääneet ruoat, jolloin ne heitetään roskiin. 

Näin suomalaiset pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä

Muttin kyselytutkimuksesta selvisi myös, miten suomalaiset pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä. Noin puolet suomalaisista toivoisi, että ruokaa voisi ostaa halvemmalla, kun tuotteen viimeinen käyttöpäivä alkaa olla lähellä.

Yli 76-vuotiaat toivovat puolestaan pienempiä pakkauskokoja, jotta hävikkiä tulisi vähemmän. Nuoret, 18–24-vuotiaat kaipaavat kyselytutkimuksen perusteella vinkkejä raaka-aineiden uudelleenkäyttöön.

Näillä keinoilla suomalaiset vähentävät hävikkiä

  • Syödään ensin aiemmin valmistetut ruoat (68 prosenttia)
  • Ostetaan kaupasta ruokaa vain tarvittu määrä (63 prosenttia)
  • Valmistetaan ruokaa useammaksi päiväksi kerralla (60 prosenttia)
  • Pakastetaan ylijääneet ruoat (54 prosenttia)

Lue myös: Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissa

Osittainen lähde: Muttin hävikkiruokakysely

Lisää aiheesta:

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissaKuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksellaNelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin lomamatkan verran vuodessa - näin helposti säästät selvää rahaaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
RuokaEkologisuusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • Eilen10:15
    Ravintolat

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • Eilen08:20
    Ruokakauppa

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • ke17:24
    Arkiruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • ke10:41
    Elokuvat

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"