Suomalaiset edelleen vahvaa buffet-kansaa: Örvellystä vai sivistynyttä syömistä?
Myytti suomalaisten huonosta buffetkäyttäytymisestä elää edelleen vahvana. Selvitimme onko asiassa perää.
Suomalaiset ovat edelleen vahvasti noutopöytäkansaa, ja varsinkin laivoille tullaan nauttimaan seisovan pöydän antimista.
– Noutopöydän suosio on säilynyt tasaisena, ja se on monelle edelleenkin laivamatkan tärkein juttu. Valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.
Nykyisin monissa buffeteissa ei ole enää jäykkää lajittelua alku-ja pääruokiin, vaan jokainen saa koostaa omanlaisensa annoksen eri teemojen mukaan. Valikoiman laajentuminen on lisännyt noutopöydän suosiota entisestään.
Käyttäytyminen on parantunut
Epäsiistit linjastot alkavat olla historiaa, sillä nykyisin kiinnitetään yhä enemmän huomiota järkevään esillepanoon.
– Ruoat on aseteltu esille pieninä annospaloina, jolloin ruoan ottaminen on helppoa ja siistiä. Ei tarvitse lappaa isosta kulhosta, jolloin pöytä pysyy myös siistimmän näköisenä, Nöjd toteaa.
Laivoilla käy miljoonia matkustajia vuodessa, joten mukaan mahtuu kaikenlaista käyttäytymistä. Yleisesti ottaen buffeteissa osataan nykypäivänä käyttäytyä, Nöjd toteaa.
– Meillä ei ole ollut havaintoa siitä, että käyttäytyminen olisi huonontunut, vaan päinvastoin.
Toisin kuin oletetaan, suomalaiset eivät Nöjdin havaintojen mukaan pakkaa ruokaa mukaan omiin eväsrasioihin, vaan kaikki ruoka ja juoma nautitaan ravintolassa.
– Ihmiset eivät ota kerralla isoja annoksia, vaan hakevat tarvittaessa lisää. Jokainen saa kuitenkin syödä omalla tyylillään, Nöjd kertoo.
Toiset kasaavat edelleen kaiken ruokansa kerralla lautaselle, toiset hakevat aluksi kylmät ruoat.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan