Suomalaiset edelleen vahvaa buffet-kansaa: Örvellystä vai sivistynyttä syömistä?

buffet
Notkuva buffepöytä on monen laivamatkustajan kohokohta. Shutterstock

Myytti suomalaisten huonosta buffetkäyttäytymisestä elää edelleen vahvana. Selvitimme onko asiassa perää.

Suomalaiset ovat edelleen vahvasti noutopöytäkansaa, ja varsinkin laivoille tullaan nauttimaan seisovan pöydän antimista.

– Noutopöydän suosio on säilynyt tasaisena, ja se on monelle edelleenkin laivamatkan tärkein juttu. Valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Nykyisin monissa buffeteissa ei ole enää jäykkää lajittelua alku-ja pääruokiin, vaan jokainen saa koostaa omanlaisensa annoksen eri teemojen mukaan. Valikoiman laajentuminen on lisännyt noutopöydän suosiota entisestään.

Käyttäytyminen on parantunut

Epäsiistit linjastot alkavat olla historiaa, sillä nykyisin kiinnitetään yhä enemmän huomiota järkevään esillepanoon.

– Ruoat on aseteltu esille pieninä annospaloina, jolloin ruoan ottaminen on helppoa ja siistiä. Ei tarvitse lappaa isosta kulhosta, jolloin pöytä pysyy myös siistimmän näköisenä, Nöjd toteaa.

Laivoilla käy miljoonia matkustajia vuodessa, joten mukaan mahtuu kaikenlaista käyttäytymistä. Yleisesti ottaen buffeteissa osataan nykypäivänä käyttäytyä, Nöjd toteaa.

–  Meillä ei ole ollut havaintoa siitä, että käyttäytyminen olisi huonontunut, vaan päinvastoin.

Toisin kuin oletetaan, suomalaiset eivät Nöjdin havaintojen mukaan pakkaa ruokaa mukaan omiin eväsrasioihin, vaan kaikki ruoka ja juoma nautitaan ravintolassa.

–  Ihmiset eivät ota kerralla isoja annoksia, vaan hakevat tarvittaessa lisää. Jokainen saa kuitenkin syödä omalla tyylillään, Nöjd kertoo.

Toiset kasaavat edelleen kaiken ruokansa kerralla lautaselle, toiset hakevat aluksi kylmät ruoat.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja