Mainos
Mainos

Salaattibaarien laatu parantunut viime vuosina – puutteita edelleen etenkin lihatuotteissa

Tuoreen selvityksen mukaan Helsingissä toimivien salaattibaarien elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu on parantunut, vaikka parantamisen varaa löytyy edelleen.

Ruokakauppoihin muutama vuosi sitten toden teolla rantautuneet salaattibaarit ovat olleet kuluttajien suosiossa, mutta huolestuttaneet asiantuntijoita.

Vuosi sitten uutisoimme kolmen maakunnan selvityksestä, jossa vain viisi salaattibaaria 42:sta sai tarkastuksessa puhtaat paperit. Nyt asiat ovat selvästi menossa parempaan suuntaan.

Eniten huonoja näytetuloksia liha- ja kalatuotteissa

Pääkaupunkiseudulla toteutetussa valvontaprojektissa selvitettiin salaaattibaareissa myytävien elintarvikkeiden laatua, ja elintarvikenäytteitä  tuotteista otettiin yhteensä 197.

Liha- ja kalavalmisteista, valmissalaateista, äyriäisistä ja kasviksista otetuista näytteistä 81 prosenttia arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi. Laadultaan huonoja näytteitä oli yhdeksän ja välttäviä kymmenen prosenttia. 

Suhteellisesti eniten huonoja näytetuloksia oli liha- ja kalatuotteissa. Seitsemän lihanäytettä, kaksi kalanäytettä ja yksi äyriäisnäyte arvioitiin huonoksi korkean aerobisten mikrobien kokonaismäärän vuoksi.

Käsittelyllä ja säilytyslämpötiloilla suuri rooli

Selvityksen mukaan huonoihin näytetuloksiin ovat osaltaan voineet vaikuttaa myymälöissä tapahtuneet elintarvikkeiden käsittelyvirheet, virheelliset säilytys- ja myyntilämpötilat ja myyntiajat. Mahdollista on myös se, että elintarvikkeen valmistaja on määrittänyt tuotteelle liian pitkän säilyvyysajan.

Samaan aikaan kun itsepalvelutiskit ovat yleistyneet ja valikoima monipuolistunut, myymälöiden tulisi selvityksen perusteella valvoa lämpötilojen, hygieenisyyden ja myyntiaikojen lisäksi elintarvikkeiden mikrobiologista laatua säännöllisesti.

Vuonna 2016 ja 2017 toteutettu selvitys oli jatkoa vuonna 2015 pääkaupunkiseudulla toteutetulle valvontaprojektille.

***


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.