Salaattibaarien laatu parantunut viime vuosina – puutteita edelleen etenkin lihatuotteissa

salaatti salaattibaari
Pääkaupunkiseudulla salaattibaarien laatu on parantunut kahden viime vuoden aikana. Shutterstock

Tuoreen selvityksen mukaan Helsingissä toimivien salaattibaarien elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu on parantunut, vaikka parantamisen varaa löytyy edelleen.

Ruokakauppoihin muutama vuosi sitten toden teolla rantautuneet salaattibaarit ovat olleet kuluttajien suosiossa, mutta huolestuttaneet asiantuntijoita.

Vuosi sitten uutisoimme kolmen maakunnan selvityksestä, jossa vain viisi salaattibaaria 42:sta sai tarkastuksessa puhtaat paperit. Nyt asiat ovat selvästi menossa parempaan suuntaan.

Eniten huonoja näytetuloksia liha- ja kalatuotteissa

Pääkaupunkiseudulla toteutetussa valvontaprojektissa selvitettiin salaaattibaareissa myytävien elintarvikkeiden laatua, ja elintarvikenäytteitä  tuotteista otettiin yhteensä 197.

Liha- ja kalavalmisteista, valmissalaateista, äyriäisistä ja kasviksista otetuista näytteistä 81 prosenttia arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi. Laadultaan huonoja näytteitä oli yhdeksän ja välttäviä kymmenen prosenttia. 

Suhteellisesti eniten huonoja näytetuloksia oli liha- ja kalatuotteissa. Seitsemän lihanäytettä, kaksi kalanäytettä ja yksi äyriäisnäyte arvioitiin huonoksi korkean aerobisten mikrobien kokonaismäärän vuoksi.

Käsittelyllä ja säilytyslämpötiloilla suuri rooli

Selvityksen mukaan huonoihin näytetuloksiin ovat osaltaan voineet vaikuttaa myymälöissä tapahtuneet elintarvikkeiden käsittelyvirheet, virheelliset säilytys- ja myyntilämpötilat ja myyntiajat. Mahdollista on myös se, että elintarvikkeen valmistaja on määrittänyt tuotteelle liian pitkän säilyvyysajan.

Samaan aikaan kun itsepalvelutiskit ovat yleistyneet ja valikoima monipuolistunut, myymälöiden tulisi selvityksen perusteella valvoa lämpötilojen, hygieenisyyden ja myyntiaikojen lisäksi elintarvikkeiden mikrobiologista laatua säännöllisesti.

Vuonna 2016 ja 2017 toteutettu selvitys oli jatkoa vuonna 2015 pääkaupunkiseudulla toteutetulle valvontaprojektille.

***

Tee itse herkullinen caesar-salaatti 0:27

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!