Yle: Tarkastus paljasti ällöttävän faktan kauppojen salaattibaareista – räkäsuoja kannattaa

Salaattibaari
Shutterstock

Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon alueella tehdyissä tarkastuksissa paljastui kauppojen salaattibaarien olevan oikeita bakteeripesäkkeitä, kertoo Yle Uutiset.

Kolmen maakunnan ympäristötoimien tarkastamasta 42:sta salaattibaarista vain viisi sai puhtaat paperit. Muissa havaittiin runsaasti hygieniaongelmia ja näytteet olivat joko huonoja tai välttäviä.

Yle Uutisten haastatteleman Kotkan kaupungin ympäristökeskuksen terveystarkastaja Merja Lumpeen mukaan ongelmia havaittiin erityisesti kala- ja äyriäisnäytteissä, mutta myös kasviksissa.

Pääkaupunkiseudulla toteutettiin vastaavanlainen tutkimus muutama vuosi sitten. Tuolloin tulokset olivat huomattavasti paremmat.

Vika asiakaskäyttäytymisessä

Ympäristötoimen tutkimuksissa ei selvinnyt selkeää syytä huonoille hygieniatuloksille. Terveystarkastaja Lumpeen mukaan kaupat huolehtivat salaattibaareista pääosin hyvin, eikä ruoka ehdi seisoa tiskissä pitkään.

Elintarviketurvallisuus Evira arvioikin Ylelle, että vika saattaa ennemmin piillä asiakaskäyttäytymisessä. Salaattiottimien käsiosat saattavat helposti valahtaa salaattilaareihin tai asiakkaan vaatetus osua ruokiin. Selvityksen mukaan myös salaattipöydän muotoilulla ja suojauksella on merkitystä.

– Meillä on käytössä kaluste, jossa on räkäsuojat eli kannet, jotka pitää nostaa salaattiaineksia ottaessa ylös. Pidimme niitä turvallisina. Joissakin kaupoissa on avomalleja, jotka eivät ehkä ole niin hyviä,  Sirkka Kurki K-supermarket Torkkarista Kouvolasta kommentoi Yle Uutisille.

Torkkari oli yksi kaupoista, joka sai salaattibaaritutkimuksessa puhtaat paperit. Salaattitiskillä on asiakkaille myös käsidesipullo, mutta sen käyttöä ei pystytä valvomaan.

– Eikä käsidesi paljon auta, jos remonttimiehellä on muutenkin mustat kädet, Kurki muistuttaa.

Lähde: Yle

***

0:38

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja