Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pääkaupunkiseudun hampurilaisravintolat ratsattiin: Näissä jauhelihapihveissä terveysriski

Shutterstock
Julkaistu 09.02.2017 11:57

MTV LIFESTYLE

Pääkaupunkiseudulla vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan hampurilaisissa käytettävien täytteiden, pihvien, kastikkeiden ja kasvisten hygieeninen laatu on pääosin hyvä. Puutteitakin kuitenkin havaittiin.

Pääkaupunkiseudun ympäristökeskuksien toteuttamassa selvityksessä ratsattiin hampurilaisravintoloiden tuotteiden hygieenisyyttä. Näytteet paljastuivat pääosin hyviksi.

Ympäristökeskuksien raportin mukaan mediumpaistetuissa jauhelihapihveissä voi kuitenkin piillä terveysriski. Jos jauhelihapihvejä halutaan tarjota puolikypsinä, raaka-aineen tuoreuteen ja laatuun pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Selvityksessä otettiin 109 näytettä 58:sta hampurilaisia valmistavasta ravintolasta. Lihoista otettiin 59, majoneeseista/kastikkeista 28 ja kasviksista 22 näytettä. Lihoista 61 prosenttia oli alkuperältään suomalaista. Ulkomaista alkuperää olevat lihat olivat peräisin muun muassa Irlannista, Saksasta ja Puolasta. Kuuden lihanäytteen osalta alkuperätietoa ei ollut saatavilla.

Huonoja näytteitä hampurilaispihveistä

Tutkitut hampurilaistäytteet olivat pääsääntöisesti laadultaan hyviä. Mikrobiologisten tutkimusten perusteella 80 prosentissa näytteistä ei ollut huomautettavaa. Laadultaan välttäviksi arvioitiin 15 ja huonoiksi viisi prosenttia näytteistä.

Kaikki huonoiksi arvioidut näytteet olivat hampurilaispihvejä. Huonot näytetulokset johtuivat korkeasta aerobisten mikrobien kokonaismäärästä, joka kuvastaa tuotteiden yleistä hygieenistä laatua. Pihveissä ei todettu Escherichia colia, EHEC-bakteeria eikä salmonellaa. EHEC tutkittiin 41 lihanäytteestä.

Elintarvikkeiden lämpötilat olivat näytteenottohetkellä monessa tapauksessa yli lainsäädännön mukaisen raja-arvon, mutta suurin osa kuitenkin lainsäädännön salliman lyhytaikaisen kolmen asteen poikkeaman rajoissa.

Jauhelihapihvien mediumpaisto on yleistynyt

Ravintolat ovat viime vuosina alkaneet tarjota hampurilaisia, joissa käytetään puolikypsiä, mediumpaistettuja, jauhelihapihvejä.

– Lihaa jauhettaessa mikrobit siirtyvät lihan pinnalta koko jauhelihamassaan, eikä mediumpaisto välttämättä tuhoa pihvien sisällä olevia mikrobeja. Osa näistä mikrobeista voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä, kertoo johtava elintarviketarkastaja Mia Degerlund Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Elintarvikealan toimijoita tulee ohjeistaa mediumpaistettuihin jauhelihapihveihin liittyvistä riskeistä. Toimijan vastuuseen elintarviketurvallisuudesta liittyy myös se, että mahdollisista riskeistä kerrotaan asiakkaille.

Lähde: Espoon seudun ympäristöterveys, Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Hampurilaistäytteiden mikrobiologinen laatu pääkaupunkiseudulla 2016. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 1/2017. 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ruokavirastolta jauhelihavaroitus: "Ruokamyrkytysriski"Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."Helsinkiläisravintoloiden valmistamien ruokien laadusta löytyi huomautettavaa – "Joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa"Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaaSalaattibaarien laatu parantunut viime vuosina – puutteita edelleen etenkin lihatuotteissa Kauppojen jauhelihat ratsattiin Helsingissä: Viimeinen käyttöpäivä paljastuikin riskiksi!
HampurilainenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hampurilainen
  • 24.7.13:59
    Ravintolat

    Suomen parhaimmistoon kuuluva burgeriravintola konkurssiin

  • 7.7.06:35
    Väkivaltarikokset

    Puukkomies uhkasi ottaa panttivankeja Rovaniemellä, jos ei saa heti hampurilaista

  • 10.6.10:49
    Ruoka

    Jonin "punainen mökki" on Suomen paras hampurilaisravintola

  • 5.6.18:46
    Ruoka

    Menneiden vuosikymmenten grilliruoasta tuli koko kansan hitti: "Kehittynyt valtavasti"

  • 22.2.09:43
    Ruoka

    Olli on ollut Mäkkärissä töissä vuodesta 1985 – kertoo nyt, miten Big Mac tehdään