Pääkaupunkiseudun hampurilaisravintolat ratsattiin: Näissä jauhelihapihveissä terveysriski
Pääkaupunkiseudulla vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan hampurilaisissa käytettävien täytteiden, pihvien, kastikkeiden ja kasvisten hygieeninen laatu on pääosin hyvä. Puutteitakin kuitenkin havaittiin.
Pääkaupunkiseudun ympäristökeskuksien toteuttamassa selvityksessä ratsattiin hampurilaisravintoloiden tuotteiden hygieenisyyttä. Näytteet paljastuivat pääosin hyviksi.
Ympäristökeskuksien raportin mukaan mediumpaistetuissa jauhelihapihveissä voi kuitenkin piillä terveysriski. Jos jauhelihapihvejä halutaan tarjota puolikypsinä, raaka-aineen tuoreuteen ja laatuun pitää kiinnittää erityistä huomiota.
Selvityksessä otettiin 109 näytettä 58:sta hampurilaisia valmistavasta ravintolasta. Lihoista otettiin 59, majoneeseista/kastikkeista 28 ja kasviksista 22 näytettä. Lihoista 61 prosenttia oli alkuperältään suomalaista. Ulkomaista alkuperää olevat lihat olivat peräisin muun muassa Irlannista, Saksasta ja Puolasta. Kuuden lihanäytteen osalta alkuperätietoa ei ollut saatavilla.
Huonoja näytteitä hampurilaispihveistä
Tutkitut hampurilaistäytteet olivat pääsääntöisesti laadultaan hyviä. Mikrobiologisten tutkimusten perusteella 80 prosentissa näytteistä ei ollut huomautettavaa. Laadultaan välttäviksi arvioitiin 15 ja huonoiksi viisi prosenttia näytteistä.
Kaikki huonoiksi arvioidut näytteet olivat hampurilaispihvejä. Huonot näytetulokset johtuivat korkeasta aerobisten mikrobien kokonaismäärästä, joka kuvastaa tuotteiden yleistä hygieenistä laatua. Pihveissä ei todettu Escherichia colia, EHEC-bakteeria eikä salmonellaa. EHEC tutkittiin 41 lihanäytteestä.
Elintarvikkeiden lämpötilat olivat näytteenottohetkellä monessa tapauksessa yli lainsäädännön mukaisen raja-arvon, mutta suurin osa kuitenkin lainsäädännön salliman lyhytaikaisen kolmen asteen poikkeaman rajoissa.
Jauhelihapihvien mediumpaisto on yleistynyt
Ravintolat ovat viime vuosina alkaneet tarjota hampurilaisia, joissa käytetään puolikypsiä, mediumpaistettuja, jauhelihapihvejä.
– Lihaa jauhettaessa mikrobit siirtyvät lihan pinnalta koko jauhelihamassaan, eikä mediumpaisto välttämättä tuhoa pihvien sisällä olevia mikrobeja. Osa näistä mikrobeista voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä, kertoo johtava elintarviketarkastaja Mia Degerlund Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.
Elintarvikealan toimijoita tulee ohjeistaa mediumpaistettuihin jauhelihapihveihin liittyvistä riskeistä. Toimijan vastuuseen elintarviketurvallisuudesta liittyy myös se, että mahdollisista riskeistä kerrotaan asiakkaille.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Taivaallinen omenahillo
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa