Tuoreen, kalatiskeisssä myytävän kalan hygieenisessä laadussa havaittiin puutteita sekä pääkaupunkiseudulla että Keski-Uudellamaalla, tiedottaa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala.
Kun ostat kalatiskistä tuoretta kalaa, se on 26 prosentin todennäköisyydellä hygieeniseltä laadultaan huonoa. Tulokset käyvät ilmi pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla vuonna 2019 toteutetusta projektista, jossa tutkittiin tuoreen kalan hygieenistä laatua ja verrattiin tuloksia vuoden 2010 vastaavaan selvitykseen. Tulosten perusteella hygieeninen laatu ei ole parantunut vähittäismyynnissä kymmenessä vuodessa.
Näin projekti toteutettiin:
Näytteet otettiin vuoden 2019 helmi-elokuun aikana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Keski-Uudenmaan (Kerava, Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä, Nurmijärvi) myymälöistä sekä helsinkiläisistä laitoksista. Näytteitä otettiin yhteensä 70 myymälästä ja kolmesta laitoksesta. Yksi myymälöistä oli pikatukku ja loput vähittäismyyntipaikkoja. Kustakin näytteenottopaikasta otettiin yksi tai kaksi vähintään 200 g painoista näytettä. Näytteinä tutkittiin sekä kotimaista että ulkomaista, pyydettyä ja viljeltyä tuoretta kalaa. Näytteeksi otettiin sekä pakkaamatonta että teollisuuden tai myymälän pakkaamaa kalaa. Perkaamatonta tai sulatettua kalaa ei otettu projektinäytteeksi.
Projektissa tutkittiin yhteensä 135 kalanäytettä, joista 129 otettiin myymälöistä ja kuusi laitoksista. Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:n laboratoriossa. Helsingin kaupunki kertoo, että myymälöistä otetuista näytteistä 54 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, viidennes välttäviä ja 26 prosenttia huonoja. Huono tai välttävä tulos johtui suurista pilaajabakteereiden määristä. Tulokset olivat lähes identtiset vuoden 2010 tulosten kanssa, joten laatu ei ole parantunut.
