Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsinkiläisravintoloiden valmistamien ruokien laadusta löytyi huomautettavaa – "Joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa"

Helsinkiläisravintoloiden ruoan laadusta löytyi puutteita. Kuvituskuva.
Helsinkiläisravintoloiden ruoan laadusta löytyi puutteita. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 28.11.2022 10:32

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti ravintoloiden valmistamien ja jäähdyttämien ruokien laatua vuosien 2021–2022 aikana. Laadusta löytyi huomautettavaa.

Helsingin ympäristöpalvelut kertoo tiedotteessaan tutkineensa ruokanäytteitä 110 ravintolasta. Näytteiksi otettiin erilaisia ruokia, kuten kastikkeita, kypsennettyjä liharuokia ja keitettyä riisiä. Yhteensä näytteitä otettiin 205 kappaletta, ja uusintanäytteitä lisäksi 35.

77 prosentissa näytteitä ei ollut huomautettavaa, seitsemän prosenttia sai välttävän arvosanan ja 16 prosenttia luokiteltiin huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. Viimeksi mainittu on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri, jonka esiintyminen johtuu usein puutteellisestä jäähdytyksestä.

65 prosenttia näytteistä oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa, mutta laadultaan huonoksi arvioitujen ruokien jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloilla ei esimerkiksi ollut jäähdytyskaappia käytössään tai käytössä oli jokin muu jäähdytysmenetelmä, kyten kylmävesihaude, joka ei jäähdyttänyt ruokaa nopeasti kylmäksi.

– Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää, toteaa elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen tiedotteessa.

Kun ruoka on valmistettu kuumentamalla, se tulisi jäähdyttää enintään neljässä tunnissa +6 °C:een tai alle. Nopea jäähdytys estää bakteerien lisääntymisen, ja ruoan laatu säilyy hyvänä.

Lue myös: Kylmälaitteiden vääränlainen käyttö voi näkyä sähkölaskussasi – vältä virheet: "Ennen kuin laittaa ruokaa jääkaappiin..."

Lue myös: Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaa

Katso myös, kuinka sähkökatko vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen ruokiin

5:22Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiinMiten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Voiko ilman sähköä laittaa ruokaa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lähde: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lisää aiheesta:

Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaaKalatiskien kaloista paljastui ikävä tosiasia – jopa 26 prosentissa huono laatu ja pilaajabakteereita: "Kalalle annettavat säilyvyysajat liian pitkiä"Salaattibaarien laatu parantunut viime vuosina – puutteita edelleen etenkin lihatuotteissa Keitetyssä riisissä piilee riski: Syötkö tietämättäsi "ripuliriisiä"?Pääkaupunkiseudun hampurilaisravintolat ratsattiin: Näissä jauhelihapihveissä terveysriski
RavintolatRuokaHygieniaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • ma07:00
    Ruoka

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 24.10.18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!