Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaa

Shutterstock
Julkaistu 27.05.2022 20:08

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kauppojen ja ravintoloiden valmistamat valmisruoka-annokset eivät läheskään aina ole hygieeniseltä laadultaan hyviä, selviää Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään tekemästä tutkimuksesta.

Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään elintarviketarkastajien vuonna 2021 toteuttamasta tutkimuksesta selviää, että ravintoloiden ja myymälöiden valmistamien einesannosten laadussa olisi parantamisen varaa. Tarkastajat selvittivät einesannosten hygieenistä laatua ja pakkausmerkintöjä, kerrotaan Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Yllättävän paljon huonolaatuista ruokaa

Helsingin kaupunki kertoo, että tutkimusnäytteiksi valittiin tällä kertaa kypsiä valmisruokia, joiden joukossa oli muun muassa pizzoja, pastoja, wokkeja, ruokaisia salaatteja sekä täytettyjä leipiä. Näytteitä otettiin kaikkiaan 67, joista 46 oli valmistettu ja pakattu ravintoloissa ja 21 myymälöissä.

Tutkimusraportissa nostetaan esille, että ravintolaruokien valmistus vähittäismyymälöissä myytäväksi yleistyi koronapandemian myötä. MTV Uutisten Makuja -ruokasivuillakin on aiemmin kerrottu niin sanottujen laadukkaiden valmisruokien suosion kasvusta. Rajoitusten vähennyttyä ja poistuttua osa ravintoloista on jatkanut ruoka-annosten toimittamista vähittäismyyntiin. 

– Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 55 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 11 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 34 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaismääristä ja enterobakteerien suurista määristä, jotka osoittavat tuotteen olevan käyttöikänsä lopussa, Helsingin kaupungin tiedotteessa todetaan.

Tautia aiheuttavia bakteereita, kuten listeriaa, ei todettu.

Tällaiset tuotteet paljastuivat huonolaatuisiksi

Tuotenäytteiden myyntiaika vaihteli raportin mukaan kahdesta vuorokaudesta jopa kymmeneen vuorokauteen. Pääosalla tuotteista myyntiaika oli kuitenkin kolme tai neljä vuorokautta. 

– Suurin osa ruokia vähittäismyyntiin valmistaneista toimijoista ei ollut tehnyt tuotteilleen säilyvyystutkimuksia eivätkä myyntiajat siten perustuneet tutkittuun tietoon, raportissa muistutetaan.

Hygieeniselta laadultaan huonoimmiksi osoittautuivat kuumentamalla valmistetut ruoat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisia laatikkoruokia ja keittoja. Tutkituista kuumennetuista valmisruoista (52 kappaletta) jopa 42 prosenttia oli laadultaan huonoja ja 11 prosenttia välttäviä. Sen sijaan esimerkiksi täytetyissä voileivissä ei ollut yhtäkään huonoa tulosta.

– Mikrobiologiselta laadultaan huonon arvion saaneiden näytteiden joukossa oli muun muassa erilaisia pasta-, riisi- ja nuudelipohjaisia annoksia sekä pizzaa ja yksi salaatti. Huonot tulokset johtuivat korkeasta aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluvusta ja enterobakteereiden kohonneesta määrästä, raportissa mainitaan.

Elintarviketarkastajien mukaan tulokset voivat kertoa vääristä jäähdytystavoista ja säilytyslämpötiloista sekä liian pitkistä säilytysajoista. Tarkastajat ottivat huonolaatuisista tuotteista myös uusintanäytteitä. Näyte otettiin tapauskohtaisesti joko myymälästä, tuotteen valmistaneesta ravintolasta tai molemmista. Uusintanäytteistä neljä arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi ja kuusi huonoksi. 

Lue myös: Joonas osti supermarketista sushia ja hämmästyi: "Jos tosiaan mietitte, miksi sushibuffetin sushit ovat huomattavasti halvempia…"

Katso myös video: Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa?

1:13Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigiritPunnitsimme kahden kaupan lohinigirit

Lähde: Helsingin kaupunkiympäristö

Lisää aiheesta:

Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."Helsinkiläisravintoloiden valmistamien ruokien laadusta löytyi huomautettavaa – "Joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa"Helsingin kaupunki selvitti kaupoissa myytävien mätien laadun: Täältä löytyivät huonolaatuisimmat tuotteet – listeriaa neljässä näytteessäSalaattibaarien laatu parantunut viime vuosina – puutteita edelleen etenkin lihatuotteissa Kauppojen jauhelihat ratsattiin Helsingissä: Viimeinen käyttöpäivä paljastuikin riskiksi!Pääkaupunkiseudun hampurilaisravintolat ratsattiin: Näissä jauhelihapihveissä terveysriski
RuokakauppaRuokaHygieniaRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • ma07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 26.10.09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 23.10.08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 20.10.17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 20.10.08:22
    Ruoka

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa