Ruotsalaiskokki vinkkaa kikan lohen paistamiseen: "Erittäin mehukasta"

Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet! 10:31 Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet!
KATSO MYÖS: Lohen fileointi onnistuu helposti. Katso videolta ohjeet!

Näin paistat taatusti mehukkaan lohifileepalan!

Useita keittokirjojakin tehnyt ruotsalaiskokki Mattias Larsson vinkkaa Aftonbladetin Godare-ruokasivustolla, miten paistetaan täydellistä lohta. 

Larssonin mukaan lohi on fantastinen raaka-aine, joka menee kuitenkin helposti pilalle, jos kalan kypsentää liian kuivaksi. 

– Näytän, miten lohesta saa todella mehukasta ja hyvää, Larsson kertoo videolla. 

Ensimmäisenä on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaisen lohen kaupasta ostaa. Kalan tulisi olla tietysti mahdollisimman tuoretta ja fileessä tulisi olla vielä nahka kiinni. Nahallista fileetä on helpompi käsitellä pannulla ja lopputuloskin on kokin mukaan mehukkaampi. 

Näin paistat täydellistä lohta

Kuumenna ensin tilkka öljyä uuninkestävällä pannulla keskilämmöllä. Jos et ole vielä suolannut lohta (katso ohjeet kalan nestesuolaamiseen), ripottele fileepalan molemmille puolille suolaa. Laita fileepala pannulle nahkapuoli alaspäin.

– Se on tärkeää, sillä kun nahasta paistuu rapeaa, on kala todella hyvää. Lisäksi se suojaa kalaa kuivumiselta, Larsson sanoo.

Kun kala on paistunut keskilämmöllä pannulla noin kolmisen minuuttia, on aika kääntää pala. Paistoaika riippuu toki myös fileepalan paksuudesta. 

Yksi kikka takaa mehukkaan lopputuloksen

Lohta ei kuitenkaan paisteta loppuun pannulla, vaan se laitetaan 100-asteiseen uuniin kypsymään.

– Näin lohesta tulee tasaisemmin kypsynyttä ja paljon mehukkaampaa.

Sillä aikaa, kun lohi on uunissa, voit valmistaa kalalle halutessasi jonkun nopean lisukkeen. Noin kymmenen minuutin paiston jälkeen lohen pitäisi olla valmista. Larsson suosittelee, että kalan sisälämpötila olisi noin 42 astetta, josta se nousee jälkikypsymisen aikana vielä 45 asteeseen. 

– Silloin lohen koostumus tuntuu kypsältä, mutta se on silti erittäin mehukasta, Larsson sanoo.

Lähde: Godare

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!