Pitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä? Näin teet täydellistä lohta – keittiömestarin niksi parantaa makua huomattavasti

lohifilee rapea
Shutterstock

Miten paistetaan täydellistä lohta? Koostimme yhteen kokkien ja keittiömestareiden parhaat vinkit.

Lohen paistaminen on kotikeittiössä helppoa, mutta miten raaka-aineesta saisi vielä astetta verran parempaa?

Marinoi etukäteen, niin maku paranee huomattavasti

Lohifileen paistaminen marinoinnin jälkeen: Valuta ylimääräinen marinadi pois ja taputtele lohen pinta kuivaksi talouspaperilla. Mausta molemmat puolet suolalla ja pippurilla.  Laita hieman öljyä pannulle kuumenemaan ja lisää lohi nahkapuoli alaspäin pannulle paistumaan. Anna kypsyä viitisen minuuttia alhaisella tai keskilämmöllä, kunnes nahka on muuttunut kullanruskeaksi ja rapsakaksi. Käännä lohi varovasti pannulla ja paista sitten vielä 7–8 minuuttia. Huomioi, että kypsennysaika riippuu fileen koosta. Älä ylikypsennä lohta.

Insider-sivusto kysyi lohenpaistovinkkejä viime vuonna huippukokeilta.

New Yorkin Manhattanilla sijainneen, huippuravintola Aldean ex-keittiömestari George Mendes vinkkaa, että lohesta on mahdollista saada paremman makuista yksinkertaisella tavalla. Mendes suosittelee tekemään nahalliselle lohifileelle etukäteen marinadin oliiviöljystä, soijakastikkeesta, sitruunan ja limen mehusta sekä hedelmien kuoriraasteesta.

– Hiero marinadia joka puolelle lohifileetä ja laita maustumaan suljettavaan muovipussiin, Mendes suosittelee.

Lohen kannattaa antaa maustua jääkapissa yön yli, jonka jälkeen sen voi kypsentää.

Voita vai öljyä kalan paistamiseen?

Keittiöpäällikkö Andreas Toth kertoi vuonna 2019 MTV Uutisille oleellisimmat säännöt kalafileen paistamiseen. Kaikki lähtee siitä, että pannun täytyy olla tarpeeksi kuuma. 

– Tärkein asia paistamisessa on se, että pannu on tarpeeksi kuuma, kun lähdetään paistamaan. Paistovaiheessa käytetään pelkkää rypsiöljyä, joka kestää paistamista, eikä lähde palamaan, Toth opasti.

Voita ei siis kannata pannulle tässä vaiheessa laittaa. Se on tarkoitettu maustamiseen. Kun öljy on kuumennut tarpeeksi, lisätään kalafilee pannulle nahkapuoli alaspäin. Sen jälkeen odotellaan kärsivällisesti kalaa sörkkimättä, että nahkapuoli rapsakoituu. 

– Kalan liha alkaa hikoilemaan ja se alkaa reunoista kypsyä. Kun kala alkaa reunoista ruskistumaan, voi levyn lämpötilaa hieman pudottaa. Sitten filee käännetään ja lisätään pannulle voita makua antamaan. 

Mistä tunnistaa, milloin lohi on täydellisen kypsää?

Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia 2:05
Videolta näet Kari Aihisen vinkit lohen paistamiseen.

Suomalaisille MTV:n ruokaohjelmista tuttu kokki Kari "Kape" Aihinen on antanut myös omat vinkkinsä lohen paistamiseen. Kapen ohjeilla lohta paistetaan pannulla ensin nahkapuoli alaspäin. Sitten kala maustetaan suolalla ja tuoreilla yrteillä.

Aihinen näytti Kaappaus keittiössä -ohjelmassa, mistä tunnistaa täydellisen lohen kypsyyden.

– Tällainen on täydellinen lohi, Aihinen näytti. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.