Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä? Näin teet täydellistä lohta – keittiömestarin niksi parantaa makua huomattavasti

Shutterstock
Julkaistu 21.04.2022 16:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten paistetaan täydellistä lohta? Koostimme yhteen kokkien ja keittiömestareiden parhaat vinkit.

Lohen paistaminen on kotikeittiössä helppoa, mutta miten raaka-aineesta saisi vielä astetta verran parempaa?

Marinoi etukäteen, niin maku paranee huomattavasti

Lohifileen paistaminen marinoinnin jälkeen: Valuta ylimääräinen marinadi pois ja taputtele lohen pinta kuivaksi talouspaperilla. Mausta molemmat puolet suolalla ja pippurilla.  Laita hieman öljyä pannulle kuumenemaan ja lisää lohi nahkapuoli alaspäin pannulle paistumaan. Anna kypsyä viitisen minuuttia alhaisella tai keskilämmöllä, kunnes nahka on muuttunut kullanruskeaksi ja rapsakaksi. Käännä lohi varovasti pannulla ja paista sitten vielä 7–8 minuuttia. Huomioi, että kypsennysaika riippuu fileen koosta. Älä ylikypsennä lohta.

Insider-sivusto kysyi lohenpaistovinkkejä viime vuonna huippukokeilta.

New Yorkin Manhattanilla sijainneen, huippuravintola Aldean ex-keittiömestari George Mendes vinkkaa, että lohesta on mahdollista saada paremman makuista yksinkertaisella tavalla. Mendes suosittelee tekemään nahalliselle lohifileelle etukäteen marinadin oliiviöljystä, soijakastikkeesta, sitruunan ja limen mehusta sekä hedelmien kuoriraasteesta.

– Hiero marinadia joka puolelle lohifileetä ja laita maustumaan suljettavaan muovipussiin, Mendes suosittelee.

Lohen kannattaa antaa maustua jääkapissa yön yli, jonka jälkeen sen voi kypsentää.

Voita vai öljyä kalan paistamiseen?

Keittiöpäällikkö Andreas Toth kertoi vuonna 2019 MTV Uutisille oleellisimmat säännöt kalafileen paistamiseen. Kaikki lähtee siitä, että pannun täytyy olla tarpeeksi kuuma. 

– Tärkein asia paistamisessa on se, että pannu on tarpeeksi kuuma, kun lähdetään paistamaan. Paistovaiheessa käytetään pelkkää rypsiöljyä, joka kestää paistamista, eikä lähde palamaan, Toth opasti.

Voita ei siis kannata pannulle tässä vaiheessa laittaa. Se on tarkoitettu maustamiseen. Kun öljy on kuumennut tarpeeksi, lisätään kalafilee pannulle nahkapuoli alaspäin. Sen jälkeen odotellaan kärsivällisesti kalaa sörkkimättä, että nahkapuoli rapsakoituu. 

– Kalan liha alkaa hikoilemaan ja se alkaa reunoista kypsyä. Kun kala alkaa reunoista ruskistumaan, voi levyn lämpötilaa hieman pudottaa. Sitten filee käännetään ja lisätään pannulle voita makua antamaan. 

Mistä tunnistaa, milloin lohi on täydellisen kypsää?

2:05Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksiaVideolta näet Kari Aihisen vinkit lohen paistamiseen.

Suomalaisille MTV:n ruokaohjelmista tuttu kokki Kari "Kape" Aihinen on antanut myös omat vinkkinsä lohen paistamiseen. Kapen ohjeilla lohta paistetaan pannulla ensin nahkapuoli alaspäin. Sitten kala maustetaan suolalla ja tuoreilla yrteillä.

Aihinen näytti Kaappaus keittiössä -ohjelmassa, mistä tunnistaa täydellisen lohen kypsyyden.

– Tällainen on täydellinen lohi, Aihinen näytti. 

Lue lisää: Kari Aihinen paljasti, mistä tunnistaa tuoreen lohifileen – näin se kuuluu paistaa: "Täydellinen lohi"

Lue myös: Näin teet elämäsi parasta lohta airfryerissa

Lisää aiheesta:

Ruotsalaiskokki vinkkaa kikan lohen paistamiseen: "Erittäin mehukasta"Keittiömestari vinkkaa, miten lohen makua voi parantaa entisestään – ei vaadi paljoa!Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenHelppo valmistustapa, jolla lohifileistä tulee täydellisiä: "Ei tarvitse enää koskaan murehtia liian kuivasta lopputuloksesta"Paistatko kalan voissa? Ei kannata, sanoo helsinkiläisravintolan keittiöpäällikkö – tässä oikea tapaKuusi tärkeintä sääntöä – näin paistat lohesta joka kerta täydellistä
KalaRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?