Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukasta

0:49Graavilohen maustaminen: Neljä helppoa ideaaKATSO MYÖS VIDEO: Neljä helppoa ideaa graavilohen maustamiseen.
Julkaistu 06.03.2024 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jos haluat kalastasi taatusti maukasta, muista tärkeä valmistusvaihe.

Kun valmistat kalaa ruoaksi, miten maustat sen? Suolaton kala on todella mautonta, mutta suolan määrässä ei myöskään kannata liioitella, muistuttaa kalayhdistys Pro Kala ry. Sopiva määrä suolaa korostaa kalan makua juuri oikealla tavalla.

– Kalalle sopii parhaiten jodioimaton merisuola, sillä jodi tuo kalaan helposti kitkerän sivumaun, kalayhdistyksen tuoreessa tiedotteessa vinkataan. 

Lue myös: Ostatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämä

Kokkien suosima suolauskikka

Kalan suolaamiseen on olemassa pari kätevää kikkaa. Kalayhdistys muistuttaa ravintoloiden ja kokkien suosimasta suolaustavasta eli nestesuolauksesta. Menetelmän etuna on se, että kala suolautuu tasaisesti. Lisäksi siten saa suolattua nopeasti isommankin määrän kalaa.

– Kalalle käytetään noin kymmenprosenttista suolalientä. Se valmistetaan sekoittamalla keskenään litra vettä ja desilitra merisuolaa. Suolattava kala laitetaan sopivan kokoiseen, korkeareunaiseen astiaan ja päälle kaadetaan suolavesi.

Suolausvesi kannattaa valmistaa kiehauttamalla vesi ja sekoittamalla sen joukkoon suola. Anna veden jäähtyä, ennen kuin laitat kalan liemeen, jotta kala ei kypsy liotuksen aikana. 

Nestesuolaus sopii kaikenlaisille kaloille ja suolaamiseen tarvittava aika riippuu kalan koosta. Esimerkiksi puolen kilon kirjolohifilee vaatii noin 15–20 minuutin mittaisen suolakylvyn, nahattomille fileepaloille riittää kymmenisen minuuttia. Omaan makuun sopivan suolausajan oppii kokeilemalla.

Suolaliotuksen jälkeen kala nostetaan liemestä pois ja kuivataan esimerkiksi talouspaperilla. Tämän jälkeen kalan voi vaikka paistaa tai grillata.

Näin kuivasuolaat kalan

Nestesuolauksen lisäksi kalan voi myös kuivasuolata. Tällöin käytetään kaksiprosenttista suolausta eli esimerkiksi 600-grammaiselle kalafileelle tarvitaan 12 grammaa suolaa. Ripottele suola fileen päälle tasaisesti ja anna suolaantua jääkaapissa yön yli. Suolaa ei tarvitse pyyhkiä kalasta pois. 

– Jos ei ole aikaa pidempiin ennakkovalmisteluihin, kala kannattaa suolata edes noin 10 minuuttia ennen paistamista. Näin suola ehtii imeytyä kalaan, ja lopputulos on maukkaampi, kalayhdistyksestä muistutetaan. 

Kalan voi myös tuoresuolata graavaamalla.

Lue myös: Muista tämä, jos valmistat tai ostat graavilohta

Lähde: Pro Kala ry
 

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Ravintolakokkien suosima temppu nostaa kalan maun aivan uudelle tasolleMoni ei tiedä, mitä graavilohen nimi oikeasti tarkoittaa – tämä kaikki sinun täytyy tietää graavatusta kalastaMoni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseen
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen