Ruokalistaan merkityt kilokalorit vähentävät tutkitusti syömistä – mutta vähemmän kuin luulit

ravintola ruokalista menu
Osa ravintoloista on jo ottanut kalorimerkinnät osaksi ruokalistojaan. Shutterstock

Voisi luulla, että kalorimäärien näkeminen ruokalistassa estäisi ruokailijoita syömästä yli tarpeidensa. Uusi tutkimus on kuitenkin osoittanut, ettei tämä välttämättä pidä paikkansa.

Cochrane Review -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan ihmiset syövät 12 prosenttia vähemmän kilokaloreita silloin, jos heitä on tiedotettu ruokien sisältämistä kalorimääristä. Tämä on itse asiassa melko vähän. 

Esimerkiksi 600 kilokalorin ateriasta tämä tekee 71 kilokaloria, eli vain noin yhden keksin verran.

Kalorimäärät esille useisiin ravintoloihin

Cambridgen yliopiston ja Oxfordin tutkijoiden mukaan kalorimäärien merkitsemisellä oli vaikutusta, mutta se ei yksinomaan riitä ratkaisemaan liikalihavuuteen liittyviä ongelmia. 

– Nämä tulokset viittaavat siihen, että ravitsemukselliset merkinnät voivat auttaa vähentämään kaloreiden saantia, ja niistä voi olla hyötyä osana laajempaa toimenpidettä liikalihavuuden ratkaisemiseksi, tutkimuksen johtava professori Theresa Marteau kertoo.

Toukokuussa Yhdysvalloissa astuu voimaan säädös, jonka mukaan yli 20 paikkakunnalla sijaitsevien ravintoloiden tulee lisätä ruokien sisältämät kalorimäärät näkyviin. Tämä säädös on jo otettu käyttöön Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa useissa ketjuravintoloissa, kuten McDonald'sissa ja Starbucksissa. 

Maailman lihavuusliitto World Obesity Federationin mukaan kaloreiden merkitseminen yhdistettynä muihin toimenpiteisiin on tehokas keino hidastaa ihmisten painonousua. 

Lähde: Independent

***

1:29

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja