Mainos

Ruokalistaan merkityt kilokalorit vähentävät tutkitusti syömistä – mutta vähemmän kuin luulit

Voisi luulla, että kalorimäärien näkeminen ruokalistassa estäisi ruokailijoita syömästä yli tarpeidensa. Uusi tutkimus on kuitenkin osoittanut, ettei tämä välttämättä pidä paikkansa.

Cochrane Review -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan ihmiset syövät 12 prosenttia vähemmän kilokaloreita silloin, jos heitä on tiedotettu ruokien sisältämistä kalorimääristä. Tämä on itse asiassa melko vähän. 

Esimerkiksi 600 kilokalorin ateriasta tämä tekee 71 kilokaloria, eli vain noin yhden keksin verran.

Kalorimäärät esille useisiin ravintoloihin

Cambridgen yliopiston ja Oxfordin tutkijoiden mukaan kalorimäärien merkitsemisellä oli vaikutusta, mutta se ei yksinomaan riitä ratkaisemaan liikalihavuuteen liittyviä ongelmia. 

– Nämä tulokset viittaavat siihen, että ravitsemukselliset merkinnät voivat auttaa vähentämään kaloreiden saantia, ja niistä voi olla hyötyä osana laajempaa toimenpidettä liikalihavuuden ratkaisemiseksi, tutkimuksen johtava professori Theresa Marteau kertoo.

Toukokuussa Yhdysvalloissa astuu voimaan säädös, jonka mukaan yli 20 paikkakunnalla sijaitsevien ravintoloiden tulee lisätä ruokien sisältämät kalorimäärät näkyviin. Tämä säädös on jo otettu käyttöön Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa useissa ketjuravintoloissa, kuten McDonald'sissa ja Starbucksissa. 

Maailman lihavuusliitto World Obesity Federationin mukaan kaloreiden merkitseminen yhdistettynä muihin toimenpiteisiin on tehokas keino hidastaa ihmisten painonousua. 

Lähde: Independent

***


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja