Työpaikat voivat auttaa työntekijöitä painonhallinnassa yksinkertaisella tavalla

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Vyötärölihavuus uhkaa ihmisen terveyttä. Testaa helpolla kikalla, koskeeko riski sinua.

Paljon energiaa sisältävien ruokien ja herkkujen vaihtaminen vähäkalorisiin vaihtoehtoihin työpaikkaruokalassa saattaa auttaa työntekijöitä painonhallinnassa. Myös annosten pienentäminen tepsii, brittitutkimus osoittaa.

Osana tutkimusta suuren supermarket-ketjun jakelukeskusten ruokaloissa paljon energiaa sisältäviä ruokia, jälkiruokia ja herkkuja korvattiin vähäkalorisilla tuotteilla. Toisessa vaiheessa myös annosten kokoa pienennettiin.

Ruokaloita oli kaikkiaan 19 ja työpaikoilla työskenteli noin 20 000 työntekijää. Valtaosa teki fyysistä työtä.

Kokeilu kesti 25 viikkoa ja sen aikana tehdyt muutokset selvästi vähensivät työntekijöiden ostosten energiapitoisuutta. Paljon energiaa sisältävien ruokien vähentäminen pienensi ostosten energiapitoisuutta 5 prosenttia. Kun lisäksi annoskokoja pienennettiin, ostosten energiapitoisuus putosi 12 prosenttia kokeilua edeltävään aikaan verrattuna.

Ratkaisemattomia kysymyksiä

Tutkimuksen tulokset ovat uskottavia, mutta vielä on selvittämättä, pienensivätkö ruokalan muutokset myös työntekijöiden energian saantia ja vaikuttiko se painon kertymiseen.

Jakelukeskukset olivat syrjäisillä seuduilla, joissa on vähänpuoleisesti muita ruokaloita ja lounaspaikkoja, mutta on mahdollista, että osa työntekijöistä alkoi tuoda syötävää kotoaan. Työpaikoilla oli myös myyntiautomaatteja, joista sai välipalaa ja juomia.

Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Onko välipalasi sittenkään terveellinen? Katso videolta, kuinka paljon suositut vaihtoehdot sisältävät sokeria.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat