Suomalainen sairaanhoitaja Nina lupaa: Tee yksi helppo muutos ruokavaliossasi, niin johan alkaa laihtuminen
50:50-menetelmän kehittäjä, sairaanhoitaja ja painonhallinnan asiantuntija Nina Sarell tarjoaa tuoreessa kirjassaan täsmäreseptejä painonhallintapulmiin.
Haluatko laihtua? Lopeta laihduttaminen ja keskity sen sijaan kokonaisvaltaiseen painonhallintaan! Rajut laihdutuskuurit sekoittavat usein kehon oman tasapainon, eikä pysyviä tuloksia saada.
Näin opastaa Seinäjoella asustava sairaanhoitaja Nina Sarell, joka on tehnyt yli vuosikymmenen ajan terveysjournalismia yhteistyössä Suomen johtavien painonhallinnan ja ravitsemuksen asiantuntijoiden kanssa. Hän on tavannut satoja laihduttajia ja kuullut tuhansia tarinoita onnistujista ja epäonnistujista.
– Olet ehkä kuullut väitettävän, että laihdutus lihottaa. Se on valitettavasti ihan totta. Siksi laihdutus on lopetettava ja on keksittävä jotakin muuta. Painonhallintavyyhtiä ja ruokavaliomuutosta on lähestyttävä uudesta, tuoreesta kulmasta. Mitä huomaamattomampi muutos, sitä selkeämmin viestität kehollesi, että kyseessä ei ole nälänhätä, Nina Sarell opastaa tuoreessa teoksessaan Fiftaa itsesi kuntoon – 50:50 keittokirja (Minerva Kustannus 2018).
"Ruokavaliotaan voi korjata 50 prosentin säännön mukaan"
Sarellin 50:50-menetelmä ei ole laihdutusruokavalio, vaan kokonaisvaltaista painonhallintaa – ajattelutapa, jonka avulla voi opetella myös ruokavalion korjaamista painonhallintaa edistäväksi.
– Sen sijaan, että omia ruokailutottumuksiaan tarvitsisi muuttaa radikaalisti, ruokavaliotaan voi korjata 50 prosentin säännön mukaan: puolita annokset pikkuhiljaa ja vaihda huonot ruoka-aineet hyviksi niin, että huonon tilalle otetaan aina puolet terveellistä, Sarell opastaa teoksessaan.
Tavoitteena siis on, että itseään ei kiduta nälkäkuureilla tai liiallisilla rajoituksilla, koska ne eivät pidemmällä tähtäimellä yksinkertaisesti toimi. Saatat pystyä paastoamaan ja välttelemään herkkuja hetken, mutta pian ahmit niitä taas kaksin käsin.
Tee yksi helppo muutos: Lisää ruokavalioon kasviksia
Sarell nostaa kirjassaan esille ”yhden muutoksen taktiikan”. Se on helppo tapa muuttaa tottumuksiaan terveellisimmiksi.
– Aloita terveellisempi loppuelämä yhden muutoksen taktiikalla. Kun startti on rauhallinen, et tarvitse aloittamiseen sisua etkä itsekuria. Lähde liikkeelle yksinkertaisella siirrolla: lisää kasviksia. Kasvisten avulla nakerrat ruokavalion kokonaisuudesta pois kaloreita ja saat tilalle paljon terveyttäsi suojelevia ravintoaineita.
Näin kasvatat päivän kasvissaldoa helposti
Jos kasvisten syöminen tökkii, kannattaa Sarellin mukaan kokeilla kaikkien pienten lasten äitien salaista asetta: hidden veg -menetelmää. Piilottamalla kasviksia herkullisiin ruokiin, kasvatat päivän kasvissaldoa helposti ja paljon.
Kirjassa esitellään esimerkiksi helppo hidden veg -tomaattikastike pastalle. Spagettiannoksesta voi sen sijaan korvata osan spagetista suikaloidulla kesäkurpitsalla.
Fiftaajan keittokirjan reseptit pyrkivätkin tekemään normaalipainoon johtavan syömisen mahdollisimman helpoksi.
– Nyt ei syödä kaalisoppaa vaan yllättävää, ihanaa, vaihtelevaa ja terveellistä ruokaa, hyvää makua unohtamatta.
Lähde Fiftaa itsesi kuntoon – 50:50 keittokirja (Minerva Kustannus 2018).
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan