Ruoat, jotka valmistat helposti kaapin jämistä – nyt ei tarvitse talsia lumihangessa kauppaan!
Eikö huvita lähteä kauppaan? Ei hätää! Kaapeistasi saattaa jo löytyä aineksia monenlaisiin herkullisiin aterioihin.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla muistutettiin tiistaina kotivaran tärkeydestä. Jokaisessa kodissa olisi hyvä olla varuiksi ruokaa 72 tunnin kotivaran verran poikkeustilanteita varten. Kotivaraa voi tarvita, jos vaikka sairastuu, tai ruokaostokset eivät onnistu esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi.
Tällä hetkellä ainakin eteläisessä Suomessa kamppaillaan kasvavan lumimäärän kanssa, ja kaupunkien aurauskalusto ei välttämättä ehdi jokaiselle pikkutielle pika-aikataululla.
Jos kaupassa käynti lumihangessa tarpoen ei inspiroi, on hyvä hetki kurkata keittiökaappeihin sekä pakastimeen. Nämä ruoat valmistuvat muutamista raaka-aineista, jotka luultavasti löytyvät jo keittiöstäsi.
1. Säilykekalasta pastaa, salaattia, pizzaa, laatikkoa...
Löytyykö keittiökaapistasi esimerkiksi säilyketonnikalaa tai -särkeä? Säilykekalasta voi valmistaa yllättävän monipuolisesti erilaisia ruokia. Kokkaa helppo pastakastike säilykekalasta ja tomaattimurskasta tai hyödynnä purkkikalaa pizzassa, salaatissa tai vaikka munakkaassa.
Kokeile tätä ohjetta: Iisi kalalaatikko – helppo ja nopea kalaruoka
2. Munakas jääkaapin jämistä
Jos kotoasi löytyy kananmunia, et enää paljon muutaa tarvitse ravitsevaan ateriaan. Munakas valmistuu helposti ja nopeasti, ja sen täytteitä voi varioida jääkaapin sisällön mukaan. Hyödynnä munakkaaseen ylijääneitä leikkeleitä, savukalaa ja juustonkannikoita. Myös jääkaapin vihanneslokerosta löytyy varmasti oivia munakastäytteitä.
Kokeile tätä ohjetta: Helppo munakasrulla
3. Pakasteperunoista ilo irti
Ehkä apuja ruoanlaittoon löytyy pakastimestasi? Esimerkiksi perunapakasteista voi valmistaa helposti erilaisia ruokalajeja, kuten vaikkapa klassista kinkkukiusausta. Kinkkusuikaleita voit tehdä esimerkiksi leikkeleistä.
Peruna-sipulisekoituksesta valmistuu myös tämä espanjalainen perunamunakas.
Myös nakit ja pakasteranskalaiset ovat välillä oikein hyvä vaihtoehto arjen ruoanlaittoa helpottamaan.
Kokeile tätä ohjetta: Perinteinen kinkkukiusaus
4. Jää- ja kuivakaapin kastikkeet hyötykäyttöön
Kuivakaapissa kököttävä pestopurkki on avain arkiruokaonneen. Kukapa voisi vastustaa ihan perinteistä pestopastaa. Toki jos raaka-aineita kotoa löytyy, suosittelemme testaamaan peston valmista ihan itse.
Keittiön kokonaisvaltainen kastikeinventaario on myös silloin tällöin tarpeen. Valmiit maustekastikkeet ovat loistavaa hätävararuokaa sellaisiin tilanteisiin, kun ei jaksa pahemmin kokata, eikä raahautua kauppaan ostoksille. Itämainen maustekastike + jääkaapin vihanneslaatikon aarteet + nuudelit = maistuva nuudeliwokki!
Kokeile tätä ohjetta: Nuudelisalaatti – Kari Aihisen nerokas ruoka, joka toimii lämpimänä vokkina tai kylmänä salaattina
5. Takuuvarmat tortillat
Tortillat ovat siitä nerokas keksintö, että ne voi täyttää melkein millä tahansa syötäväksi sopivalla. Jos keittiökaapistasi löytyy valmiita tortillalättyjä, saat niistä helposti aterian täyttämällä ne esimerkiksi juustolla, kasviksilla ja vaikka edellispäivän bolognesekastikkeella. Vain luovuus ja jääkaapin sisältö on rajana! Kääri tortillat rullalle ja paista pannulla öljyssä, niin saat entistä maistuvamman aterian.
Tortillalättyjä voi myös käyttää pizzapohjina.
Kokeile tätä ohjetta: Tortillapizzat
6. Lämpimät voileivät – retroherkkujen kunkku
Lämppärit ovat monelle tuttu herkku lapsuudesta ja kotoisaa lohturuoka parhaimmillaan. Oman versionsa lämppäreistä on loihtinut aiemmin ruoka-alan moniosaaja Kati "Hellapoliisi" Jaakonen. Katin mukaan lämpimät leivät ovat hävikkiruokaa parhaimmillaan.
– Niihin voit kätkeä jääkaapin ylimääräiset raaka-aineet ja jokainen voi koota oman suosikkinsa.
Lämppäreihin voit käyttää erilaisia, kaapista löytyviä leipiä sekä täytteitä.
Kokeile tätä ohjetta: Lämminleipäpelti eli lämppärit pellillä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
MasterChef Suomi: Kokonaisena paistettu naudan sisäfile, perunagratiini ja punaviinikastike, Pilvin resepti