Löytyykö kaapeistasi juuri nyt näitä ruokia? Tarkista tärkeä asia: "Urbaanissa ympäristössä merkitys unohtuu helposti"

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää 0:47 Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää
KATSO VIDEO: Havainnollistava esimerkki hyvästä kotivarasta.

Löytyykö omasta keittiöstäsi tarpeeksi elintarvikkeita, jos et pääse syystä tai toisesta ruokaostoksille useampaan päivään? Tällainen kotivara elintarvikkeita jokaisella olisi hyvä olla – videolta näet havainnollistavan esimerkin.

Termi kotivara tuli monelle varmasti tutuksi viimeistään koronapandemian alkutaipaleella. Marttaliitto julkaisi maaliskuussa 2020 ohjeistuksen siitä, miten tartuntatautiepidemiatilanteessa kannattaa toimia ruokien osalta. 

Kotivaralla tarkoitetaan kotona olevaa varastoa ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle. Kotivaraa tarvitaan esimerkiksi, jos kauppaan ei pääse sairastumisen vuoksi.

Muista! Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään arjessa tarpeen mukaan ja tilalle hankitaan uutta.

Myös kovan lumentulon aiheuttamat hankalat sääolosuhteet voivat vaikeuttaa nyt kaupassa asiointia, joten kotivarasta on jälleen ajankohtaista muistuttaa. 

Elintarvikevarautumista suosittelee myös varkauslainen Onni Sallinen, joka kohtasi omalla kotiovellaan valtavan, kulun estävän lumivuoren. 

"Urbaanissa ympäristössä kotivaran merkitys unohtuu helposti"

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin sekä Huoltovarmuuskeskuksen ylläpitämällä 72 tuntia-sivustolla nostetaan esille kotivaran tärkeys. 

– Urbaanissa ympäristössä kotivaran merkitys unohtuu helposti, kun kaupat ovat lähellä ja noutoruokaa saa. Kotivaraan kuuluu sellaisia tarvikkeita, joita tarvitset päivittäin, kuten vettä ja ruokaa, sivustolla muistutetaan.

Ota nämä asiat huomioon, kun valitset kotivararuokia

Kotivaraksi ei kannata hamstrata itselleen epämieluisia ruokia, vaan sellaista syötävää, jota kotona olisi muutenkin. Olennaista on, että ruokaa olisi kaapeissa riittävästi, jotta koko perhe pärjäisi ainakin 72 tuntia.

Kotivararuokia valitessa olisi syytä kiinnittää huomiota myös elintarvikkeiden säilyvyyteen ja valmistustapaan.

Ruoan olisi hyvä valmistua nopeasti ja kotivaraan kuulua myös elintarvikkeita, joita voidaan syödä kypsentämättä. Varmista siis, että kotoasi löytyy myös kuivamuonaa, kuten pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.

Katso video: Entä jos tulee sähkökatko? Näin voit valmistaa ruokaa sähkökatkon aikana. Artikkeli jatkuu videon alla.

Miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana? 0:58
Osaatko valmistaa ruokaa sähkökatkon aikana?

Jos sähköt katkeavat, ruoka säilyy kylmänä jääkaapissa joitakin tunteja. Suljetussa pakastimessa lämpötila pysyy pakkasen puolella yleensä 12–24 tuntia, hyvin eristetyssä säiliöpakastimessa jopa kaksi vuorokautta.

Myös mahdollinen sähkökatko kannattaa ottaa huomioon. Miten valmistat ruokaa, jos sähköä ei ole? Löytyykö kotoasi esimerkiksi retkikeitin ruoan valmistamista varten?

Ruokien kotivara: Esimerkkejä ruoista

72 tuntia -sivustolla kerrotaan, että kotivaraksi voi hankkia muun muassa pullotettua vettä, mehuja ja mehukeittoja, juureksia ja säilykkeitä sekä erilaisia leipiä, mukaan lukien hyvin säilyvää näkkileipää tai korppua.

Martat ovat tehneet laajemman esimerkkilistauksen ruoista, joita kannattaa kotivaraksi hankkia.

Kotivarassa tulee ottaa huomioon myös mahdolliset erikoisruokavaliot sekä lemmikkieläinten ruoat. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat