Ravitsemustieteen professori vastaa väitteisiin: Aiheuttavatko viljatuotteet tulehdusta?

Onko ravitsemustiede makuasia? 11:34 Onko ravitsemustiede makuasia?

Huomenta Suomessa vieraillut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm muistuttaa, että ravitsemussuositukset pohjautuvat parhaaseen mahdolliseen tieteelliseen tutkimukseen.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vastasi Huomenta Suomessa personal trainer Tomi Kokonväitteisiin ravinnosta

– Väite siitä, että ravitsemussuositukset eivät ole muuttuneet vuosien varrella, ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi D-vitamiinin saantisuositus on kaksinkertaistunut. Rasvansaannin osalta näkökulma on väljentynyt sen suhteen, kuinka paljon rasvaa voi syödä. Laadun suhteen muutoksia ei ole tapahtunut. Ravitsemussuositukset ovat uudistuneet niin paljon kuin tieteellinen tutkimus antaa niille syytä uudistua, Fogelholm totesi lähetyksessä. 

Professori muistuttaa, etteivät suositukset ole ensisijaisesti yksilölle, vaan väestön ravitsemustilan seurantaan ja terveyspoliittiseen päätöksentekoon tarkoitettuja. 

– Verrattuna monien itseoppineiden ajatuksiin ja mielipiteisiin ruokavaliosta, ravitsemussuositusten mukaan ei ole olemassa ruoka-aineita, joita ei saisi syödä lainkaan. On tiettyjä asioita, kuten sokerinsaanti, joita tulisi rajoittaa ja ruoka-aineita, joita tulisi syödä paljon. Näitä ovat esimerkiksi kasvikset, täysjyväviljat ja tietyt öljyt.

Maitotuotteet neutraaleja terveyden kannalta

Fogelholmin mukaan maito- ja viljatuotteet eivät pidä yllä kehon matala-asteista tulehdustilaa.

– Maitotuotteet ovat laaja ryhmä, mutta niiden käyttöä ei voi sitovasti kytkeä matala-asteiseen tulehdukseen. Maitovalmisteiden käyttö on väestötutkimuksissa selkeästi yhteydessä vähempään kakkostyypin diabetekseen sekä vähempään lihavuuteen. Maitovalmisteet voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, mutta terveellisen ruokavalion ei ole pakko sisältää maitovalmisteita.

Fogelholmin mukaan maitovalmisteita pidetään terveyden kannalta melko neutraaleina. 

Mikä matala-asteista tulehdustilaa sitten ylläpitää, jos eivät maitotuotteet?

– Lihavuus sekä epäterveelliseen ruokavalioon liittyvät asiat, kuten vähäinen täysjyväviljansaanti ja huono rasvan laatu. Asiat, jotka ehkäisevät isoja kansansairauksia ovat samalla niitä, jotka ehkäisevät matala-asteista tulehdustilaa.

"Täysjyväviljatuotteet terveyden kannalta erittäin hyviä"

Fogelholm ihmettelee erityisesti viljatuotteiden tuomitsemista.

– Harva elintarvikeryhmä on niin selkeästi saanut väestötason tutkimusnäyttöä taakseen kuin täysjyväviljatuotteiden runsas käyttö. Täysjyväviljatuotteet ovat terveyden kannalta erittäin hyviä, sen sijaan pitkälle puhdistettujen viljojen käyttö on terveyden kannalta huono asia.

Fogelholmin mukaan riittävä viljatuotteiden määrä riippuu täysin muun ruokavalion koostumuksesta.

– Vähemmälläkin kuin yhdeksällä annoksella tulee toimeen. Jollekin viisi annosta voi olla riittävä määrä, Fogelholm totesi lähetyksesä. 

Katso koko Fogelholmin haastattelu jutun alussa olevalta videolta. Alla Tomi Kokon vierailu Huomenta Suomessa. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.