Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemustieteen professori vastaa väitteisiin: Aiheuttavatko viljatuotteet tulehdusta?

11:34Onko ravitsemustiede makuasia?
Julkaistu 13.06.2016 14:58

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Huomenta Suomessa vieraillut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm muistuttaa, että ravitsemussuositukset pohjautuvat parhaaseen mahdolliseen tieteelliseen tutkimukseen.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vastasi Huomenta Suomessa personal trainer Tomi Kokon väitteisiin ravinnosta. 

– Väite siitä, että ravitsemussuositukset eivät ole muuttuneet vuosien varrella, ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi D-vitamiinin saantisuositus on kaksinkertaistunut. Rasvansaannin osalta näkökulma on väljentynyt sen suhteen, kuinka paljon rasvaa voi syödä. Laadun suhteen muutoksia ei ole tapahtunut. Ravitsemussuositukset ovat uudistuneet niin paljon kuin tieteellinen tutkimus antaa niille syytä uudistua, Fogelholm totesi lähetyksessä. 

Professori muistuttaa, etteivät suositukset ole ensisijaisesti yksilölle, vaan väestön ravitsemustilan seurantaan ja terveyspoliittiseen päätöksentekoon tarkoitettuja. 

– Verrattuna monien itseoppineiden ajatuksiin ja mielipiteisiin ruokavaliosta, ravitsemussuositusten mukaan ei ole olemassa ruoka-aineita, joita ei saisi syödä lainkaan. On tiettyjä asioita, kuten sokerinsaanti, joita tulisi rajoittaa ja ruoka-aineita, joita tulisi syödä paljon. Näitä ovat esimerkiksi kasvikset, täysjyväviljat ja tietyt öljyt.

Maitotuotteet neutraaleja terveyden kannalta

Fogelholmin mukaan maito- ja viljatuotteet eivät pidä yllä kehon matala-asteista tulehdustilaa.

– Maitotuotteet ovat laaja ryhmä, mutta niiden käyttöä ei voi sitovasti kytkeä matala-asteiseen tulehdukseen. Maitovalmisteiden käyttö on väestötutkimuksissa selkeästi yhteydessä vähempään kakkostyypin diabetekseen sekä vähempään lihavuuteen. Maitovalmisteet voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, mutta terveellisen ruokavalion ei ole pakko sisältää maitovalmisteita.

Fogelholmin mukaan maitovalmisteita pidetään terveyden kannalta melko neutraaleina. 

Mikä matala-asteista tulehdustilaa sitten ylläpitää, jos eivät maitotuotteet?

– Lihavuus sekä epäterveelliseen ruokavalioon liittyvät asiat, kuten vähäinen täysjyväviljansaanti ja huono rasvan laatu. Asiat, jotka ehkäisevät isoja kansansairauksia ovat samalla niitä, jotka ehkäisevät matala-asteista tulehdustilaa.

"Täysjyväviljatuotteet terveyden kannalta erittäin hyviä"

Fogelholm ihmettelee erityisesti viljatuotteiden tuomitsemista.

– Harva elintarvikeryhmä on niin selkeästi saanut väestötason tutkimusnäyttöä taakseen kuin täysjyväviljatuotteiden runsas käyttö. Täysjyväviljatuotteet ovat terveyden kannalta erittäin hyviä, sen sijaan pitkälle puhdistettujen viljojen käyttö on terveyden kannalta huono asia.

Fogelholmin mukaan riittävä viljatuotteiden määrä riippuu täysin muun ruokavalion koostumuksesta.

– Vähemmälläkin kuin yhdeksällä annoksella tulee toimeen. Jollekin viisi annosta voi olla riittävä määrä, Fogelholm totesi lähetyksesä. 

Katso koko Fogelholmin haastattelu jutun alussa olevalta videolta. Alla Tomi Kokon vierailu Huomenta Suomessa. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Pitääkö kaikkien syödä nyt samalla tavalla? Tämä ravitsemussuosituksista pitää ymmärtää"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenNämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?Ruokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaaRavitsemustieteen professori: ”Tällainen on kaikkein ihanteellisin ruokavalio”
RavitsemusRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 26.10.12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 12.9.17:01
    Terveys ja hyvinvointi

    Yleinen makeutusaine saattaa lisätä aivohalvausriskiä

  • 5.9.15:28
    Gaza

    Tätä vakava aliravitsemus tekee lapselle

  • 25.8.21:29
    Juomat

    Norja kielsi energiajuomat alle 16-vuotiailta – Suomessa kiellon pelätään "avaavan matopurkin"