Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaa

8:20Näin syöt oikeinYleiset uskomukset ruoka-aineista
Julkaistu 11.01.2019 06:56

Emmi Niiniaho

Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat joutuneet syyniin THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen julkaisun jälkeen. Huomenta Suomen aamussa jatkettiin keskustelua asian tiimoilta ravitsemusasiantuntijan kanssa. Koko keskustelun voit katsoa pääkuvan videolta.

Suola on merkittävä riski terveydelle

Yksi FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksista oli se, että suomalaiset syövät liikaa suolaa, millä on keskeinen vaikutus ihmisen terveyteen.

– Pääasiassa ollaan huolissaan verenpainevaikutuksista. Eli kyseessä ei ole mikään akuutti asia vaan koko elämänkaaren aikainen suola-altistus ja verenpainevaikutus, jolla on merkittäviä terveysriskejä, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoo.

Borg toteaa, että elämä on toki täynnä riskejä ja paljon puhutaan erilaisista uhkatekijöistä, mutta korkea verenpaine on todella iso riskitekijä terveydelle.

suolaus
Ravitsemusasiantuntijan mukaan tulisi opetella terveellisemmän mineraalisuolan makuun tai vähentää merkittävästi suolan käyttöä.Shutterstock

Noin puolet suomalaisten saamasta suolasta on lisättyä suolaa – eli sitä mitä itse lisää ruoanlaiton yhteydessä. Puolet ovat taas niin sanottua ”piilosuolaa” ruoan ja ruokavalmisteiden joukossa: noin neljäsosa tulee lihatuotteista ja neljäsosa viljatuotteista.

Lue myös: Suomalainen ei syö ravintosuositusten mukaan – tässä suurimmat paheet

Mineraalisuola olisi terveyden kannalta paras valinta, mutta maku ei välttämättä miellytä kaikkia. Sen sijaan kulloisetkin trendisuolat, joita väitetään terveelliseksi, kuten ruususuola tai himalajan suola eivät oikeasti ole sen terveellisempiä, vaikka niissä hitunen enemmän mineraaleja onkin.

 – Mineraalisuolassa se natriumin määrä on niin olennaisesti pienempi ja korvautuu hieman kaliumilla ja magnesiumilla, että se on terveydellisesti suositellumpi, Borg kertoo.

Turhaan parjattu maito

Ryminällä kauppoihin tulleet kauratuotteet mielletään usein erityisen terveelliseksi. Borgin mukaan esimerkiksi kauramaidossa ei kuitenkaan ole merkittävästi ravintoarvoa.

– Monet kasvismaidot on aika ohuita kuitenkin ravitsemuksellisesti. Jos vertaa vaikka ihan maitoon, joka sisältää proteiinia ja on ravitsemuksellisesti melko monipuolinen, niin soijamaito on aika samalla linjalla, mutta esimerkiksi kauramaito on aika ohutta.

Borg korostaa, että kauramaitoa saa toki juoda, mutta tuote ei hänen mukaansa ole kuitenkaan mikään ravintopommi. Sen sijaan perinteistä maitoa parjataan Borgin mielestä aivan turhaan.

maitoMaito ei ole ihmiselle pakollinen ruoka-aine, muttei myöskään missään nimessä epäterveellinen.Shutterstock

– Syömisestä tulee haastavaa, koska meillä on tarinoita ja kauhutarinoita – en pysty keksimään ainoatakaan ruoka-ainetta, josta ei olisi jonkinnäköistä pelottelutarinaa liikkeellä. Nyt on kauhutarinoita siitä, miten maito aiheuttaa tulehduksellisuutta ja on epäterveellistä, se on puppua, Borg toteaa.

Lue myös: Unohda kevytkolat! Tutkimukset osoittavat: Keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat eivät ole sokerisia versioita parempia

Maidon juominen on Borgin mukaan joko neutraalia tai hieman positiivista terveyden ja varsinkin kehon matala-asteisen tulehduksellisuuden lieventämisen suhteen. Maito on myös hyvä ravintoaine, mutta jos sitä ei pysty tai halua käyttää, ei tarvitse.

– Ihminen pärjää ihan hienosti ilman maitoa, mutta ei myöskään pidä paikkaansa, että se olisi epäterveellistä, Borg sanoo.

Lisää aiheesta:

Kohtuukäyttäjänkin tulee tietää nämä faktat energiajuomistaOnko terveyden kannalta merkitystä, valitseeko sokeroidun vai sokeroimattoman energiajuoman?Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioonUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole milläänSokeri vai rasva – kumpi on haitallisempaa? Suomalaisasiantuntija: ”Todella ongelmallista ja tulisi välttää”
RuokaTerveys ja hyvinvointiRuokavalioTerveysHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Sikke Sumari

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä