Ravintoloiden vappulounaille jopa vuosien jonot – ”perinteisempiä kuin joululounaat”

vappulounas
Vappulounas vuosimallia 1959. Lehtikuva

Vappulounaalla on pitkät perinteet. Suosituimmille vappulounaille on jopa vuosien jonot, sillä vakioasiakkaat täyttävät varauslistan jo edellisenä vappuna.

Vappu on monille kevään virallinen aloitusjuhla. Juhlinta alkaa jo aattona, ja vappupäivänä syödään yhdessä joko piknikillä tai ravintolassa.

Suosituimmat vappulounaat varataan täyteen jo edellisenä vappuna. Esimerkiksi legendaarisessa Savoyssa vappua viettävät vuodesta toiseen samat suvut.

– Savoyn vappulounas on niin suosittu, että voi yrittää varata pöydän ja tulla jonotuslistalle, mutta totuus on se, että edelleen ne Savoyn suvut ja perheet kasvavat, joten aika huonot mahdollisuudet on, sanoo Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen.

Vuosien perinne

Myös Elitessä uudet vappuasiakkaat voivat joutua jonottamaan vuosia päästäkseen vappulounaalle.

– Se riippuu aina sen seurueen koosta. Jos on esimerkiksi 20 hengen seurue, niin siinä voi mennä useampikin vuosi, mutta jos on kahden hengen seurue, voi päästä jo seuraavana tai jopa samanakin vuonna, jos tulee peruutuksia, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti.

Eliten vappulounaalla käy paljon yli 10 hengen seurueita, joissa on usein perheitä useammassa sukupolvessa. Asiakaskunta on muutenkin uskollista.

– Paljon on sellaisia asiakkaita, jotka ovat käyneet täällä todella pitkään. Me olemme olleet tässä kiinteistössä vuodesta 1938 asti, ja jotkut ovat sanoneet käyneensä täällä lapsena ensimmäistä kertaa jo silloin 1930-luvulla.

Vappulounaalla laulu raikaa

Perinteikkäässä töölöläisravintola Lehtovaarassa vapun varauslistat ovat olleet täynnä viimeiset 20 vuotta. Samat asiakkaat varaavat pöydän aina seuraavaksi vuodeksi, ja paikkoja vapautuu lähinnä luonnollisen poistuman myötä.

Lehtovaaran sommelier Juha Heikkonen kertoo, että monet vappuasiakkaista tuntevat toisensa, ja iloiseen vapputunnelmaan kuuluu myös soitto ja laulu. Asiakkailla on ollut mukana omia soittimia, ja osalla on kuorotaustaa Ylioppilaskunnan Laulajista.

– Meillä laulu raikaa vappuna. On snapsilauluja ja tällaista perinteistä vappumenoa.

Eliten vappulounaalla asiakkaita viihdyttää vappubändi.

– On aika riehakaskin tunnelma, täällähän tanssitaankin toisessa kattauksessa, Partti sanoo.

Vappulounas on monille niin tärkeä perinne, että peruutuksia tulee vain harvoin. Aihisen mielestä vappulounas voittaa perinteikkyydellään jopa jouluaterian.

– Vappulounaat ovat niin perinteisiä kuin olla voi, paljon perinteisempiä kuin joululounaat tai jouluillalliset.

Osaatko avata kuohuviinipullon oikein?

0:36

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja