Piileekö juhannuspöydässäsi ruokamyrkytysvaara? Tarkista nämä seikat
Juhannuksena ruoat saattavat joskus lojua lämpimässä useita tunteja. Näin saattaa altistaa itsensä helposti ruokamyrkytykselle.
Evira kertoo, että ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisin syy ruokamyrkytyksiin. Mikrobit lisääntyvät lämpimässä nopeasti, joten jos ruokia säilyttää jo muutaman tunnin +20–+40 asteessa pilaantuvat elintarvikkeet helposti nauttimiskelvottomiksi.
Ennättääkö kylmäketju katketa?
Usein juhannusta mennään viettämään mökille. Ruokia saattaa joutua säilyttämään lämpimässä takakontissa useita tuntejakin. Tällöin kannattaa pitää huoli, että ruoat säilytetään kylmälaukussa ja siirretään mahdollisimman nopeasti jääkaappiin.
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulisi säilyttää alle +6 asteessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kala ja mäti tulee säilyttää vieläkin kylmemmässä eli +3 asteessa.
Muista pestä kädet
Käsienpesu saattaa hieman unohtua illanvieton aikana, mutta siitä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Käsiin tarttuu päivän mittaan paljon erilaisia pöpöjä, joten etenkin ennen ruoanlaittoa ja sen aikana täytyy huolehtia niiden puhtaudesta.
Pese käsiä ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan tai kalan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esimerkiksi salaatinvalmistuksesta valmiin ruoan käsittelyyn.
Käytä eri välineitä
Kypsät ja raa’at elintarvikkeet täytyy käsitellä erikseen ja niitä ei saa esimerkiksi laittaa samalle lautaselle. Raa’an ja kypsän lihan kanssa täytyy myös käyttää eri työvälineitä. Muistathan myös, että raa’an lihan marinadia ei saa käyttää kypsälle lihalle.
Huolehdi lihojen kypsyydestä
Lihatuotteiden on oltavat kypsiä, jotta ruokamyrkytysriski pysyy loitolla.
Tarkasta lihojen kypsyysasteet täältä!
Säilytä ruoat oikein
Elintarvikkeet eivät saa lojua pöydällä kauaa, vaan valmis ruoka tulee heti ruokailun jälkeen jäähdyttää nopeasti ja säilöä viileässä.
Lähde: Evira
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan