Mainos

Piileekö juhannuspöydässäsi ruokamyrkytysvaara? Tarkista nämä seikat

Juhannuksena ruoat saattavat joskus lojua lämpimässä useita tunteja. Näin saattaa altistaa itsensä helposti ruokamyrkytykselle.

Evira kertoo, että ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisin syy ruokamyrkytyksiin. Mikrobit lisääntyvät lämpimässä nopeasti, joten jos ruokia säilyttää jo muutaman tunnin +20–+40 asteessa pilaantuvat elintarvikkeet helposti nauttimiskelvottomiksi.

Ennättääkö kylmäketju katketa?

Usein juhannusta mennään viettämään mökille. Ruokia saattaa joutua säilyttämään lämpimässä takakontissa useita tuntejakin. Tällöin kannattaa pitää huoli, että ruoat säilytetään kylmälaukussa ja siirretään mahdollisimman nopeasti jääkaappiin.

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulisi säilyttää alle +6 asteessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kala ja mäti tulee säilyttää vieläkin kylmemmässä eli +3 asteessa.

Muista pestä kädet

Käsienpesu saattaa hieman unohtua illanvieton aikana, mutta siitä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Käsiin tarttuu päivän mittaan paljon erilaisia pöpöjä, joten etenkin ennen ruoanlaittoa ja sen aikana täytyy huolehtia niiden puhtaudesta.  

Pese käsiä ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan tai kalan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esimerkiksi salaatinvalmistuksesta valmiin ruoan käsittelyyn.

Käytä eri välineitä

Kypsät ja raa’at elintarvikkeet täytyy käsitellä erikseen ja niitä ei saa esimerkiksi laittaa samalle lautaselle. Raa’an ja kypsän lihan kanssa täytyy myös käyttää eri työvälineitä. Muistathan myös, että raa’an lihan marinadia ei saa käyttää kypsälle lihalle.

Huolehdi lihojen kypsyydestä

Lihatuotteiden on oltavat kypsiä, jotta ruokamyrkytysriski pysyy loitolla.

Tarkasta lihojen kypsyysasteet täältä!

Säilytä ruoat oikein

Elintarvikkeet eivät saa lojua pöydällä kauaa, vaan valmis ruoka tulee heti ruokailun jälkeen jäähdyttää nopeasti ja säilöä viileässä.

Lähde: Evira

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja