Pienet asiat vaikuttavat valintoihimme: Näin estät kiusaukset kotikeittiössä

keittiö
Yeko Photo Studio

Joskus epähuomiossa tehdyt erheet vaikuttavat kiloja kerryttävästi kotonakin.

Psykologiaan ja käyttäytymistieteeseen perehtynyt tohtori Brian Wansink Cornellin yliopistosta pureutuu pian julkaistavassa kirjassaan Slim By Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life muun muassa siihen, kuinka arkirutiinit voivat kotonakin vaikuttaa painonhallintaan.

Ongelma: Perunalastujen ja murojen jättäminen näkyville

Wansink järjesti kokeen, jossa hän kollegoineen otti keittiökuvia 240:stä kodista New Yorkissa. He tutkivat jokaisen yksityiskohdan keittiöistä, aina mittasuhteista niihin ruokiin, jotka oli jätetty esille. Havainnot olivat huolestuttavia: perunalastujen jättäminen näkösälle oli yhdistettävissä neljään ylimääräiseen kiloon verrattuna naapurien painoon. Murojen kohdalla tulos oli pahempi: naisilla murojen jättäminen näkösälle pystyttiin yhdistämään 9,5 ylimääräiseen kiloon naapureihin verrattuna.

Ratkaisu: Pidä hedelmiä esillä

Tutkimus osoitti myös, että ihmiset, joilla oli hedelmäkulho näkösällä keittiössä painoivat keskimäärin 3,6 kiloa vähemmän kuin naapurinsa. Wansinkin mukaan voi toki pohtia, pitävätkö hoikat ihmiset hedelmäkulhoja esillä vai ovatko he hoikkia juuri hedelmäkulhon vuoksi. Oli miten oli, Wansink huomauttaa, että jos haluaa olla hoikka, kannattaa tehdä asioita niin kuin hoikat ihmiset tekevät. Se on miehen mukaan ainakin askel oikeaan suuntaan.

Muita vinkkejä:

Mieti tarkkaan, kuinka tarjoilet ruoan. Jos käytät isoa lautasta, näyttää, että siinä olisi ruokaa vähemmän, joten ladot sen helposti kukkuroilleen. Kannattaakin käyttää pienempiä astioita, sillä se saattaa estää ylensyömistä.

Älä tee keittiöstä sellaista paikkaa, jossa tekee mieli lorvia ylettömästi. Aika, jonka käytät keittiössä ja ruoan määrä, jonka syöt, on yhdistettävissä toisiinsa. Joten mitä vähemmän aikaa vietät keittiössä, sitä vähemmän luultavasti syöt.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja