Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Peruna-ekspertti Sanna ylistää suomalaista pottupitäjää, josta saa "yksinkertaisesti maailman parasta perunaa" – oletko maistanut?

7:23Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä
Julkaistu 25.10.2019 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuoden keittokirja -palkinnon pokanneen Peruna-kirjan tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki vieraili perjantaina Huomenta Suomessa ja ylisti sekä perunaa että sen viljelijöitä Suomessa.

Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja palkittiin torstaina Ruoka & Viini -messuilla Ruokatoimittajat ry:n Vuoden keittokirja -tunnustuksella.

Peruna-kirja kansiReadme

Sanna kertoi voittopuheessaan muun muassa perunan hyödyistä ja siitä, miten kovaa työtä suomalaiset viljelijät tekevät laadukkaan perunan eteen. Tiesitkö sinä, että Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävältä tulee mahdollisesti maailman parhaat potut?

–  Pääsin käymään tänä syksynä ensimmäisen kerran Tyrnävällä. Kunta kuuluu maailmanlaajuisesti sellaiseen alueeseen, missä kasvaa yksinkertaisesti maailman parasta perunaa. Maaperä on hyvin erityinen, Mansikkamäki ylistää.

Mansikkamäki kertoo, että Tyrnävän alue kuuluu EU:n sertifioimaan korkealaatuisen perunan tuotantoalueeseen, eli high grade -alueeseen.  Korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalue on myönnetty viidelle EU:n jäsenvaltiolle tai niiden osalle.

Yllä olevalla videolla kerrotaan ainutlaatuisen pohjoisen perunan tuotannosta.

Suomessa alue käsittää Tyrnävän ja Limingan kunnan alueet. Korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalue voidaan myöntää vain niille alueille tai maille, joissa ei esiinny tai joista on pystytty hävittämään perunan vaaralliset kasvintuhoojat.

Korkealaatuisen perunan High Grade -alue käsittää nykyään Tyrnävän ja Limingan kunnan alueet. Perunan vuosittainen viljelyala siellä on noin 1200 hehtaaria. Alueella tuotetaan siemenperunaa noin 700 hehtaarin alalla ja ruokaperunaa noin 500 hehtaarin alalla. Siemenperunaa viljeleviä tiloja on alueella 28 ja ruokaperunaa tuottavia tiloja 21 kappaletta. Näiden kuntien alueelta on peräisin Suomen siemenperunan tuotannosta noin 70-75 %. Tuotannon määrä on noin 17-18 miljoonaa kiloa siemenperunaa, josta viedään vuosittain ulkomaille 3 – 4 miljoonaa kiloa. Venäjä on ollut viime vuosina tärkein vientikohde.

Lähde: Luonnonvarakeskus LUKE

Tämän lisäksi tyrnäväläisen perunan laatuun vaikuttaa ainutlaatuinen maaperä ja mikroilmasto. Muun muassa merenläheisyys, yötön yö, pitkä kasvukausi ja talven pitkät pakkasjaksot mahdollistavat ainutlaatuisen perunan kasvattamisen.

– Lisäksi Suomessa pidetään erityisen hyvää huolta viljelymaasta. Perunapelloilla tehdään kiertoviljelyä, eli kasvatetaan samalla pellolla välivuosina viljaa. Se tekee maasta parempaa.

Perunanviljelijät kiitollisia potun saamasta huomiosta

Myös tyrnäväläiset perunanviljelijät tuntevat oman alueensa arvon. 

– Sanna sen hyvin tiivistikin, Meillä on pitkät valoisat yöt ja maa-aines on suotuista, kertoo tyrnäväläinen perunanviljelijä, Matinollin perunan Tiina Matinolli.

Tiinan aviomies Jari Matinolli on viljelijä jo 11. sukupolvessa. Pohjoispohjanmaalaisella tilalla viljellään reilua kymmentä eri perunalajiketta ja viljelypinta-alaa on sadan hehtaarin verran.  Tilan suurin pääasiakas on Kesko, joka toimittaa tyrnäväläisiä perunoita ympäri Suomen. Sinäkin olet siis todennäköisesti maistanut tyrnäväläistä perunaa. 

Tiina Matinolli on kiitollinen siitä, että peruna on jälleen nostettu jalustalle.

–  Me perunanviljelijät olemme erityisen iloisia, että Sanna on nostanut perunan näin esille. Perunankulutushan on ollut vuosia laskussa ja haluaisimme asian kääntyvän. Uskon, että ihmiset kyllä tietävät ne perunan hyvät puolet. Peruna on niin monikäyttöinen, ja siitä voi tehdä paljon muutakin kuin muusia ja kuoriperunoita.  

Lue myös: "Parasta perunamuusia, jota olet koskaan maistanut" – julkkiskokin niksi on supersimppeli, mutta muuttaa muusin hetkessä täydelliseksi

Lisää aiheesta:

Tässä on Suomen suosituin peruna: "Aivan erityisen herkullinen maku"Kauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäTiesitkö? Tämä suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"Suomalaiskauppoihin vyöryy nyt ennennäkemätön peruna, jota huippukokitkin ylistävät maailman parhaaksi: "Aivan huikea maku"Suomen paras perunalajike? Ekspertillä yksi takuuvarma suosikki: "En ikinä keitä sitä"Halpaa, terveellistä ja rasvatonta: Sanna palautti vanhan suosikkiruoan suomalaisten huulille – pokkasi nyt arvostetun palkinnon
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa