Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tämä suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"

1:59Legendaarisen helsinkiläisravintolan munakasta ylistetään – et ikinä arvaa, mistä se tehdään
Julkaistu 03.07.2020 08:37

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiselle herneelle on maailmalla yllätävänkin suuret markkinat, kertoo pakastetuotteita valmistava Apetit.

Videolla: Helsinkiläisravintolan hittimunakas valmistuu yllättävästä raaka-aineesta.

Tiesitkö, että suomalainen herne kiinnostaa myös maailmalla? Apetitilta kerrotaan, että suomalainen herne on arvotuote, jonka viljelyssä on kaiken osuttava kohdalleen.

– Pitkistä ja valoisista Suomen kesäpäivistä makunsa saava herne on kansainvälisesti arvostettu, ja sitä viedään esimerkiksi Italiaan. Korkealaatuinen herne on pieni, makea ja rakenteeltaan sopivan pehmeä, Apetitilta kerrotaan.

Apetit on suurin kotimaisen pakasteherneen viljelijä ja tänä vuonna viljelyhehtaareja on ennätysmäärä. Herneen viljely vaatii asiantuntemusta, tarkkaa aikatauluttamista ja seurantaa kasvukauden aikana.

– Lajikkeet valitaan ja kylvö suunnitellaan huolellisesti peltokohtaisesti, jotta herneet kypsyvät juuri oikeaan aikaan ja ovat huippulaatuisia. Joka vuosi testaamme myös uusien lajikkeiden sopivuutta viljelyyn, kertoo Apetitin hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirule.

"On ensiarvoisen tärkeää, että herneet päätyvät pellolta pakkaseen nopeasti"

shutterstock_524196922
Shutterstock

Herne pitää erityisesti leudosta kesäsäästä. Silloin se kypsyy sopivassa vauhdissa maukkaaksi.  Tänä vuonna toukokuun viileä ja kostea sää hidasti herneen kylvöä, eikä kesäkuun helteistäkään ollut pelkkää iloa.

– Helteinen sää tuo mukanaan haasteita, sillä herne kypsyy silloin liian nopeasti. Viljelytiimi kiertää pelloilla tarkkailemassa taimien kasvua ja säätä läpi viljelykauden, Gunta Cirule kertoo.

Apetiltilta arvioidaan, että herneen sadonkorjuu alkaa näillä näkymin heinäkuun puolivälin aikoihin. Yleensä puinti kestää noin kuukauden ja pelloilla työskennellään vuorokauden ympäri. Kun herneet on puitu, ne kuljetetaan kuorma-autoissa pelloilta suoraan Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Moni ei ehkä tiedä, että tämä kaikki tapahtuu vain parissa tunnissa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että herneet päätyvät pellolta pakkaseen nopeasti, jotta niiden ravintoarvot säilyvät mahdollisimman hyvinä. Säkylän tehdas käsittelee noin 200 000 kiloa hernettä vuorokaudessa.

Lue myös: Helsinkiläisravintolan perunaruokaa ylistettiin jopa maailman parhaaksi – testaa Kimin suitsutettu resepti: "Pakastetuote on ihan hirveän hyvä"

Lisää aiheesta:

Jopa tomaattimurskaa väärennetään – Muttin toimitusjohtaja MTV:lle: "Iso ongelma"Helppo kasvattaa, monikäyttöinen ja proteiinipitoinen – tässäkö tulevaisuuden hittivilja Euroopassa? Yllättävää! Suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"Asiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"Koronakevät tuplasi myynnin – yllättävä tuote nousi hitiksi suomalaisissa ruokakaupoissa, ja sille on selkeä syyPeruna-ekspertti Sanna ylistää suomalaista pottupitäjää, josta saa "yksinkertaisesti maailman parasta perunaa" – oletko maistanut?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • 06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan