Suomen paras perunalajike? Ekspertillä yksi takuuvarma suosikki: "En ikinä keitä sitä"

7:23 Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä

Vuoden keittokirja -palkinnon pokanneen Peruna-kirjan tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki vieraili perjantaina Huomenta Suomessa ja ylisti sekä perunaa että sen viljelijöitä Suomessa. Sanna paljasti myös omat perunasuosikkinsa. 

Peruna-kirja kansi

Sanna kertoi Huomenta Suomessa vieraillessaan perunan hyödyistä ja antoi kotikokeille muutamia hyödyllisiä vinkkejä. Perunaguru kertoi myös, mistä päin Suomea tulee maailmanlaajuisestikin noteeratut perunat ja miten tehdään täydellistä perunamuusia.

Sannalta kysyttiin lähetyksessä myös Suomessa myytävissä olevista perunalajikkeista.

– Lajikkeita löytyy ihan mieletön kirjo ja tarjonta paranee koko ajan. Kuluttaja on tässä avainasemassa. Jos perunalajikkeen nimeä ei ole kerrottu, niin kysy aina kauppiaalta. Lajike kertoo perunasta todella paljon, Sanna kertoo. 

Tiesitkö?
Lapin Puikulalla on EU:n nimisuoja, eli vain Lapissa tuotettua puikulaperunaa tai siitä valmistettuja tuotteita voidaan markkinoida Lapin Puikula -nimellä.

Hän suosittelee testaamaan ja vertailemaan rohkeasti eri lajikkeita keskenään. Kotona voi vaikka pitää pienimuotoisen tastingin, ostaa kaupasta kolmea erilaista perunaa ja maistella eroja. Variaatiota löytyy paljon.

Sannalla itsellään on monta lajikesuosikkia, mutta yhden hän nostaa ylitse muiden:

– Puikula on yksi omista suosikeistani. Puikula on ihana, koska tykkään perunamuusista. En ikinä keitä sitä, vaan laitan sen uuniin paahtumaan.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja