Halpaa, terveellistä ja rasvatonta: Sanna palautti vanhan suosikkiruoan suomalaisten huulille – pokkasi nyt arvostetun palkinnon

uudet perunat silli
Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi valittiin Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja valittiin vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi. Keittokirja palautti perunan monen suomalaisen huulille. 

Vuoden kotimainen keittokirja on Sanna Mansikkamäen Peruna (Readme.fi). Kunniamaininnan sai Elina Innasen Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos). Valinnat teki Ruokatoimittajat ry. Palkinnot luovutettiin Viini & Ruoka -messujen näytöskeittiössä torstaina 24.10. 

Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 52 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineistä.

Tunnustuksilla ruokatoimittajat haluavat palkita ansiokkaita ja kekseliäitä teoksia kuluneen vuoden ajalta ja nostaa esille keittokirjojen merkitystä.

– Olen valtavan iloinen tästä kunniasta. Peruna-kirja on ylistyslaulu tutulle ja rakkaalle, välillä väärin ymmärretylle perunalle. Se on myös kunnianosoitus ja kiitos perunanviljelijöille, jotka tekevät tinkimätöntä työtä pitääkseen elossa tärkeää elinkeinoa. Reseptien lisäksi halusin kertoa, mistä peruna tulee ja miksi meillä Suomessa viljellään maailman parhaimman makuista perunaa. Toivon, että kirja auttaa suomalaisia arvostamaan tätä rakkaudella viljeltyä mukulaa, Mansikkamäki sanoo.

Ruokatoimittajilta kiitosta perunan nostamisesta esiin

Peruna-kirja kansi

Ruokatoimittajien mukaan on hienoa, että kotimainen perusraaka-aine, peruna, on uskallettu ja haluttu nostaa koko kirjan läpi kantavaksi aiheeksi. Peruna on monipuolinen ja herkullinen raaka-aine. Se on myös ilmastoystävällinen, mikä tekee kirjasta hyvin ajankohtaisen. Vuoden kotimaisen keittokirjan ansioita ovat aiheen lisäksi runsaus, kaunis ja rouhea kuvaustyyli sekä johdonmukaisuus alusta loppuun.

Erityiskiitosta kirjan tekijä Sanna Mansikkamäki saa siitä, että vaikka kirja on julkaistu jo vuoden 2018 lokakuussa, se on edelleen näkyvillä sosiaalisessa mediassa aktiivisesti. Mansikkamäki näkee vaivaa, jotta kirjaa ei unohdettaisi muutamassa kuukaudessa, kuten valitettavasti käy suurimmalle osalle keittokirjoista markkinoiden valtavasta keittokirjamäärästä johtuen. Pientä viilausta raati olisi kaivannut tekstiin ja joidenkin reseptien täsmällisyyteen, mutta kokonaisuutena kirja oli yli 30 kirjan joukossa ehdotonta voittaja-ainesta.

Miksi perunan syöminen kannattaa?

Sanna Mansikkamäki listasi MTV:lle vuonna 2018 kuusi hyvää syytä syödä perunaa:

1. Halpa, kotimainen herkku

Peruna on lähiruokaa ja sitä on aina saatavilla, lisäksi se on halpaa ja lisäaineetonta. Jokaisessa kaupassa on tarjolla suomalaista perunaa.

Tiesitkö?

1950-luvulla suomalaiset söivät perunaa parhaimmillaan 188 kiloa asukasta kohden

1960-luvulla perunoiden kulutus oli noin 104 kiloa vuosittain henkeä kohden

Nykypäivänä perunaa kuluu vuosittain noin 52 kiloa henkeä kohden.

Lähde: Tilastokeskus

2. Kevyttä ja rasvatonta

Peruna on kevyttä ja rasvatonta, siinä on vähemmän energiaa kuin bataatissa, pastassa tai riisissä.

3. Ekologista purtavaa

Perunalla on todella pieni hiilijalanjälki. Se on ekologista ja energiatehokasta ravintoa. Peruna on esimerkiksi yksi säästeliäimpiä ravintokasveja tuottamiseen tarvittavan veden suhteen.

4. Perunassa on paljon ravinteita

Perunassa on huomattavat määrät muun muassa kuitua, B-vitamiinia ja runsaasti C-vitamiinia. Kuorineen syödyssä perunassa on tupla määrä kuituja. Lisäksi peruna sisältää runsaasti kaliumia, enemmä kuin esimerkiksi korkeasta kaliumpitoisuudestaan tunnettu banaani.  Kalium auttaa muun muassa kontrolloimaan verenpainetta. Lisäksi perunassa on vaikka mitä muita ravintoaineita, kuten natriumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, E- ja K-vitamiineja.

5. Perunan syöminen on nautinto

Peruna on lohturuokaa, joka tekee hyvän olon. Sen syöminen lisää serotoniinin tuotantoa aivoissa.

6. Peruna taipuu monenlaisiin ruokiin

Perunasta voi tehdä ihania ruokia!

– Aina kun tarjoilen perunaa jossain muodossa, ihmiset huudahtavat, että ”onpa hyvää! Enpä ole muistanutkaan, kuinka hyvää peruna on”, Mansikkamäki summaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja