Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdä

Päivitä perinneruoka ja testaa aasialaiset silakkapihvit!
Päivitä perinneruoka ja testaa aasialaiset silakkapihvit!Pro Kala ry
Julkaistu 29.08.2024 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa, että silakoista voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu siitä, miten suomalaiset ovat hieman unohtaneet silakan syömisen. Jopa 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta, samaan aikaan kun esimerkiksi Itämeren silakkaa päätyy lähinnä rehuksi ja vain murto-osa lautasille.

Silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun nykyään vastaava luku on vain noin 300 grammaa.

Suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Pro Kala ry muistuttaa, että myös silakka sopii uuniruokiin mainiosti. 

– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä kerrottiin jo vuonna 2020. 

Lue myös: Nyt kannattaa napata ostoskoriin tämä terveyspommi – halvalla lähtee!

Päivitä silakkapihvit tälle vuosikymmenelle

Pro Kala ry:sta muistutetaan, että makumieltymykset muuttuvat, eikä ole mikään pakko valmistaa perinneruokaakaan ikivanhalla reseptillä.

– Siksi kannattaakin päivittää käsitykset silakkaruoista tälle vuosikymmenelle. Silakkapihvejä ei tarvitse tehdä perinteiden mukaan, sillä tutusta raaka-aineesta saa tehtyä myös aivan uudenlaisia herkkuja.

Perinteisesti silakkapihvien leivityksessä on käytetty ruisjauhoja.  Pro Kala ry:sta kerrotaan, että Skotlannissa silakan sukulaiset sillit leivitetään kuitenkin kaurahiutaleilla, ja samaa voi kokeilla myös Itämeren antimiin. Silliresepteistä saa muutenkin hyvää inspiraatiota silakkakokkailuun, sillä kyseessä on itse asiassa sama kala: Itämeressä uiva silakka on sillin pienempi ja vähärasvaisempi alalaji.

Silakkapihvien muotokaan ei ole kiveen hakattu. Silakasta voi tehdä pihvejä samaan tapaan kuin muistakin kaloista, eli tekemällä kalasta massan, joka muotoillaan pihveiksi ja paistetaan pannulla. Massan maustamisessa taivas on rajana: aasialaisista mauista pitävä laittaa joukkoon chiliä ja inkivääriä, klassisempaa tyyliä edustaa puolestaan silakan ja lohen sekä sinappisen kermakastikkeen liitto.

Nappaa ohje: Aasia­laiset silakka­pihvit

500 g nahattomia silakkafileitä
3 cm:n pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 limetti
puolikas pieni punasipuli
1 ruukku tuoretta korianteria
2 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 kananmunaa
1 dl pankojauhoja
2 rkl chilikastiketta (esim. srirachaa)

  1. Poista silakkafileistä nahka vetämällä. Pilko pieniksi paloiksi.
  2. Raasta inkivääri ja valkosipuli. Raasta limetistä kuori ja purista mehu. Hienonna sipuli ja korianteri varsineen.
  3. Laita pilkotut silakat, inkivääri, valkosipuli, limetin raastettu kuori ja mehu, sipuli ja korianteri kulhoon. Sekoita mukaan kalakastike, soija, kananmunat, pankojauhot ja chilikastike. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Surauta ainekset sauvasekoittimella massaksi. Muotoile massasta juomatölkin pohjan kokoisia pihvejä.
  5. Lämmitä rypsiöljy ja seesamiöljy pannulla. Paista pihvit kauniin keltaisiksi, 8-9 minuuttia per satsi.
  6. Koristele chilillä ja tuoreella korianterilla.

Lue myös: Tätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"

Lähde: Pro Kala ry

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2021.

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa ostaa tätä kalaaMoni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"Syödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista"Alkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa ja nopeaa uuniruokaa – eikä se ole uunilohi!Edullista ja terveellistä! Suomalainen kala taipuu myös trendiherkuksi – poimi talteen itämainen resepti! Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen