Pro Kala ry muistuttaa, että silakoista voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu siitä, miten suomalaiset ovat hieman unohtaneet silakan syömisen. Jopa 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta, samaan aikaan kun esimerkiksi Itämeren silakkaa päätyy lähinnä rehuksi ja vain murto-osa lautasille.
Silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun nykyään vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
Suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Pro Kala ry muistuttaa, että myös silakka sopii uuniruokiin mainiosti.
– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä kerrottiin jo vuonna 2020.
