Edullista ja terveellistä! Suomalainen kala taipuu myös trendiherkuksi – poimi talteen itämainen resepti!

8:11 "Sushi salada" –vihreäsalaatti japanilaisittain & soijavinegrette

Kevät on silakan, tärkeimmän saaliskalamme sesonkiaikaa. Perinteisten silakkapihvien lisäksi silakka on erinomainen raaka-aine myös eksoottisempien ruokien, kuten sushin valmistukseen. 

Makujen Aamu -ohjelmassa kokattiin aasialaistyylistä vihreää salaattia. Poimi talteen loistava resepti! 

Maukas ja monipuolinen silakka on aina kuulunut suomalaiseen ruokapöytään, mutta sen kulutus on viimeisten vuosikymmenten aikana vähentynyt selvästi, vaikka kotimaisen kalan kokonaiskysyntä on puolestaan kasvussa. Asiantuntijat suosittelevat nauttimaan silakkaa paitsi sen monikäyttöisyyden ja edullisuuden, myös sen terveellisyyden vuoksi.

Silakassa on enemmän sydämelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja kuin monessa muussa kalassa. Tämän lisäksi silakassa on runsaasti D-vitamiinia, jonka saanti on etenkin meille suomalaisille tärkeää. 

Ja toisin kuin moni luulee, silakka on todella monipuolinen kala, joka sopii yllättävän moneen ruokaan, kuten näihin susheihin. 

Silakkasushi – makirullat silakasta

4 dl sushi-tai puuroriisiä
5 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl suolaa

200 g marinoituja nahattomia silakkafileitä
4-5 kpl nori-leväarkkeja
0,5 kurkkua
paprikaa
wasabi-tahnaa
tarjoiluun soijakastiketta

Silakkafileiden marinointi: Sekoita 2 desiä vettä, 1 desiä etikkaa ja 2 teelusikallista suolaa, kunnes suola liukenee. Laita nahattomat silakkafileet liemeen. Peitä astia kelmulla ja laita se jääkaappiin 2–4 tunniksi marinoitumaan.

Huuhtele riisiä juoksevassa vedessä niin kauan, että vesi on täysin kirkasta. Laita riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 minuuttia. Huuhtele riisi ja laita se kattilaan kylmän veden kanssa. Anna riisin kiehua kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Anna riisin seistä kattilassa kannan alla noin 10 minuuttia. Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka. Levitä riisi pellille tai tarjottimelle leivinpaperin päälle ja pirskota riisiviinietikkaseos riisin päälle.

Levitä työpöydälle bambusta valmistettu sushimatto. Aseta nori-leväarkki matolle. Kostuta kädet vedellä ja painele noin puolen sentin kerros jäähtynyttä sushiriisiä leväarkille siten, että kumpaankin päähän jää noin 2 sentin levyinen reuna leväarkkia näkyviin.

Sipaise keskelle levyä poikittain wasabitahnaa. Levitä wasabin päälle silakkafileet ja pitkä kurkkuviipale. Tuo täytettä kevyesti sormillasi ja taita bambumattoa apuna käyttäen leväarkin ilman täytettä olevat päät vastakkain ja muotoile sushi edelleen bambumattoa apuna käyttäen tiukaksi rullaksi.

Tee valmiiksi kaikki rullat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit sipaista wasabitahnaa myös koristeeksi.

VINKKI: Makirullien täytteenä voit käyttää myös kylmäsavustettua silakkaa, paprikaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rucolaa.

Lähde: ProKala

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja