Mitä eroa on lohella ja kirjolohella?
Lohi ja kirjolohi ovat kumpikin suomalaisille tuttuja kaloja, mutta tiesitkö, mitä eroa näillä kahdella lajilla on?
Raisioaquan myynti- ja tuotepäällikkö Tomi Kantola kertoi Makuja.fi-sivustolle, että lohi ja kirjolohi eroavat toisistaan usealla eri tavalla.
TIESITKÖ? Benella-kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan rehuinnovaatiota. Benellan taustalla olevan ruokintakonseptin ansioista maailman luonnonkalakantoja säästetään. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on myös WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla.
– Ne ovat kaksi samannäköistä lajia, jotka eivät kuitenkaan ole sukua keskenään. Kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä ja lohi Atlantilta, Kantola kertoo.
– Lohi on kaupassa usein paljon kirjolohta suurempaa. Tämä johtuu kasvuolosuhteista. Norjassa kalaa kasvaa lähes 12 kuukautta vuodessa kun Suomessa kasvuaikaa on 5-6 kuukautta, Kantola jatkaa.
Maistatko eron?
Kirjolohen ja lohen voi oppia tunnistamaan myös mausta. Etenkin kalan rasvaisuus paljastaa usein sen, kumpaa kalaa lautasella on, sillä lohi on huomattavasti rasvaisempaa kirjolohi.
– Rasva jakaa ihmisten mielipiteet. Useat ovat sitä mieltä, että lohi on maultaan liian rasvaista ja jopa "vahvan rasvan" makuista, Kantola toteaa.
Rasva vaikuttaa myös kirjolohen ja lohen lihan rakenteeseen.
– Kirjolohi on kiinteälihaisempaa ja sitä pystyy leikkaamaan kypsänäkin, Kantola kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti