Mitä eroa on lohella ja kirjolohella?

lohi
Lohikalat ovat suomalaisille tuttua herkkua. Shutterstock

Lohi ja kirjolohi ovat kumpikin suomalaisille tuttuja kaloja, mutta tiesitkö, mitä eroa näillä kahdella lajilla on?

Raisioaquan myynti- ja tuotepäällikkö Tomi Kantola kertoi Makuja.fi-sivustolle, että lohi ja kirjolohi eroavat toisistaan usealla eri tavalla.

TIESITKÖ? Benella-kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan rehuinnovaatiota. Benellan taustalla olevan ruokintakonseptin ansioista maailman luonnonkalakantoja säästetään. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on myös WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla.

– Ne ovat kaksi samannäköistä lajia, jotka eivät kuitenkaan ole sukua keskenään. Kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä ja lohi Atlantilta, Kantola kertoo.

– Lohi on kaupassa usein paljon kirjolohta suurempaa. Tämä johtuu kasvuolosuhteista. Norjassa kalaa kasvaa lähes 12 kuukautta vuodessa kun Suomessa kasvuaikaa on 5-6 kuukautta, Kantola jatkaa.

Maistatko eron?

Kirjolohen ja lohen voi oppia tunnistamaan myös mausta. Etenkin kalan rasvaisuus paljastaa usein sen, kumpaa kalaa lautasella on, sillä lohi on huomattavasti rasvaisempaa kirjolohi.

– Rasva jakaa ihmisten mielipiteet. Useat ovat sitä mieltä, että lohi on maultaan liian rasvaista ja jopa "vahvan rasvan" makuista, Kantola toteaa.

Rasva vaikuttaa myös kirjolohen ja lohen lihan rakenteeseen.

– Kirjolohi on kiinteälihaisempaa ja sitä pystyy leikkaamaan kypsänäkin, Kantola kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja