MTV:n makutestissä Suomen ainoa tölkki kohuttua Coca-Colaa: Tämä juoma vedettiin myynnistä 79 päivää lanseerauksen jälkeen, ja nyt ymmärrämme miksi

New Coke Coca-Cola 2
New Coke -kolajuoma (keskellä) ei syrjäyttänyt 1980-luvulla alkuperäistä Coca-Colaa. MTV

Miltä maistuu kolajuoma, joka aiheutti 1980-luvulla melkoisen palautemyrskyn ja vedettin markkinoilta vain 79 päivää lanseerauksesta? MTV Uutiset sai harvinaiseen makutestiin New Coke -kolajuoman.

Coca-Colan vannoutuneimmat fanit eivät voi unohtaa päivämäärää 23.4.1985, jolloin virvoitusjuomajätti teki koko maailmaa kohahduttaneen päätöksen. Tuolloin Coca-Cola Company otti kenties kaikkien aikojen suurimman riskinsä ja ilmoitti muuttavansa maailman suosituimman virvoitusjuoman reseptiä. Uutta Coca-Colaa ryhdyttiin myymään nimellä New Coke. Kyseessä oli ensimmäinen reseptimuutos 99 vuoteen. 

Uuden juoman vastaanotto oli virvoitusjuomajätille täydellinen katastrofi. Ihmiset vaativat alkuperäistä juomaa takaisin kauppoihin, ja lopulta Coca-Cola joutui taipumaan painostuksen alla. Vain 79 päivää New Coken lanseerauksen jälkeen juoma vedettiin pois myynnistä ja alkuperäinen Coca-Cola palautettiin myyntiin. 

Kesällä 2019 New Coke teki kuitenkin hetkellisen paluun Yhdysvalloissa pienen erikoiserän muodossa. Pienimuotoinen comeback johtui Netflixin supersuositusta Stranger Things -sarjasta, jossa päähenkilöt seikkailevat 1980-luvun Amerikassa ja siemailevat ohimennen myös kohuttua New Coke -juomaa. 

Pieni erikoiserä myytiin Yhdysvalloissa loppuun hetkessä. Suomeen New Coke -tölkkejä on Coca-Colan edustajien mukaan saapunut vain yksi kappale, joka on tällä hetkellä MTV Uutisten hallussa. Nyt onkin aika selvittää, miltä kohuttu kolajuoma maistuu, ja miten maku eroaa tavallisesta Coca-Colasta.

Makutestissä Suomen ainoa New Coke: "Maistuu Pepsiltä"

MTV Uutisten neljän hengen testiryhmä maisteli New Coke -kolajuoman sokkomakutestissä, jossa verrokkijuomana oli tavallinen Coca-Cola -virvoitusjuoma. Testaajat eivät tienneet, kummassa mukissa on kumpaa juomaa. 

Testaajat olivat yksimielisiä jo haistaessaan mukien sisältöä: juomat todella erottaa toisistaan. 

– Tämä ensimmäisessä mukissa oleva juoma ei tuoksu kyllä peruskokikselta, joten tämän on oltava New Cokea, yksi testaajista kommentoi. 

Hän oli oikeassa, sillä ensimmäisessä mukissa ollut New Coke -juoma todella tuoksui paljon voimakkaammin kuin tavallinen Coca-Cola. Testaajat arvioivat tuoksua muun muassa sokeriseksi ja karkkimaiseksi.

Testaajat arvioivat New Coken makua sokerisemmaksi ja ehkä hieman vähemmän hiilihappoiseksi tavalliseen kokikseen verrattuna. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että juomien maun erottaa helposti toistaan. 

– Vaikea kuvailla makujen eroa, mutta mielestäni New Coke maistuu enemmän Pepsiltä. Olen itse Pepsi-ihmisiä, niin mielestäni tämä New Coke on jopa parempaa kuin tuo tavallinen kokis. En tykkää siitä peruskokiksen tietystä aromista, yksi testaajista totesi. 

– Minä taas rakastan sitä aromia! Sen takia kokista on pakko saada, toinen testaajista jatkoi. 

– En tykännyt. Tältä maistuu kokis, jos sen pullon jättää seisomaan avattuna viikoksi, kommentoi seitsemän vuotta päivittäin Coca-Cola Zeroa juonut testaaja. 

On siis ymmärrettävää, että New Coke on aikoinaan aiheuttanut boikotteja vannoutuneiden Coca-Cola -fanien keskuudessa, sillä makuero on selkeä alkuperäiseen juomaan verrattuna. New Coke -juoma tavallisen Coca-Colan ystävälle vieraan makuinen, mutta maistuu yllättäen Pepsi-faneile. 

***

Näin valmistuu suosittu Vichy-juoma:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja