Nuorten aikuisten ruokaostoksissa selkeä muutos – "pääkaupunkiseudun trendi" yleistyy ympäri Suomea

Vegemessuilla yleisöryntäys - kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on kasvanut 1:34 Vegemessuilla yleisöryntäys - kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on kasvanut

Vaikka lihan kulutus on lisääntynyt Suomessa vuosien 2012–2016 välisenä aikana, on Tilastokeskuksen mukaan samalla aikavälillä välillä havaittavissa maltillista lihattoman ruokavalion yleistymistä.

Vegemessuilla koettiin tänä vuonna yleisöryntäys. Kiinnostus kasvisruokaa kohtaa kasvaa, katso yllä oleva video!

Erityisesti nuorissa ikäluokissa on paljon kotitalouksia, jotka eivät ostaneet tutkimusjaksolla ollenkaan lihaa tai lihavalmisteita. Eniten lihattomia kotitalouksia on 25–34-vuotiaiden joukossa.

Suurin muutos vuosien 2012 ja 2016 välillä on tapahtunut 17–24-vuotiaiden ikäluokassa. Jo lähes joka viides (17,7%) ei valitse enää ostoskoriinsa lihaa, kun vielä 2012 sama luku oli 9,2 prosenttia.

Vuonna 2016 noin 8 prosenttia tutkimukseen osallistujista ei ostanut mitään lihatuotteita, kun neljä vuotta sitten sama luku oli vielä 5,3 prosenttia.

Osalla lihansyönti lisääntyy, useammalla vähenee

Lihaton ruokavalio on lisääntynyt Tilastokeskuksen mukaan kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yli 75-vuotiaiden joukossa.

Tilastokeskuksen mukaan näyttääkin siltä, että pienempi osuus väestöstä syö aiempaa enemmän lihaa samalla, kun täysin lihattomien kotitalouksien määrä kasvaa.

Kulutustutkimus myös osoittaa, että kasvissyönti ei ole vain pääkaupunkiseudun suosima ruokavalio, vaan lihattomuus on jakautunut suhteellisen tasaisesti ympäri Suomea.

2012–2016 välisenä aikana lihattomien talouksien osuus kasvoi pääkaupunkiseudun ulkopuolella 4,6 prosentista 7,5 prosenttiin. Kolme neljästä lihattomasta kotitaloudesta onkin jo pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Lisää tutkimuksesta voit lukea Tilastokeskuksen asiantuntijablogista täältä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.