Tiedätkö, mitä tarkoitetaan fleksitaarisella ruokavaliolla?

Miten korvata liha ruokavaliossa? 7:47 Miten korvata liha ruokavaliossa?
KATSO MYÖS: Miten korvata liha ruokavaliossa?

Joka kolmas suomalainen syö nykyisin enemmän kasvipohjaista ruokaa kuin viisi vuotta sitten. Erityisesti fleksaajat ovat kasvattaneet kasvispohjaisten tuotteiden kulutusta, mutta mitä tarkoitetaan fleksaamisella?

Kasvipohjaisten ruokatuotteiden kulutus on kasvanut merkittävästi Suomessa, selviää Oatlyn teetättämästä, kansallisesti edustavasta kyselytutkimuksesta. Suomalaisista 32 prosenttia syö enemmän kasvipohjaista ruokaa nyt kuin viisi vuotta sitten.

Kulutus on kasvanut erityisesti fleksaajien (38 prosenttia) ja kasvissyöjien (31 prosenttia) keskuudessa, kerrotaan yrityksen tiedotteessa.

Suomalaisista kuusi prosenttia määritteli itsensä kyselytutkimuksessa juuri fleksaajiksi ja 81 prosenttia sekasyöjiksi. Mitä tarkoitetaan fleksitaarisella ruokavaliolla ja miten se eroaa sekasyönnistä?

Mitä eroa on fleksaamisella ja sekasyönnillä?

Sekasyöjä on henkilö, joka syö sekaravintoa eli sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita – niin kasviksia, lihaa, kalaa, munia kuin maitotuotteitakin, määritellään Kielikellon artikkelissa.

Fleksitaarisessa ruokavaliossa pääpaino on taas nimenomaan kasvipohjaisissa tuotteissa, mutta satunnaisesti kulutetaan myös lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita.

– Ottaen huomioon, että fleksausruokavalio sopii lähes kaikille, voisi fleksaajien osuus suomalaisista kasvaa vieläkin suuremmaksi. Toisaalta pieni fleksaajien osuus saattaa johtua siitä, että ihmiset eivät vielä tunnista tätä termiä kovin hyvin, kognitiivisen psykologian ja neurotieteen dosentti ja tutkija Jaana Simola Helsingin yliopistosta arvioi tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen perusteella 66 prosenttia suomalaisista ei ollut ikinä kuullutkaan fleksitaarisesta ruokavaliosta ja 16 prosenttia ei ollut täysin varmoja, mitä termillä tarkoitetaan.

Suurimmalle osalle fleksaajista ja sekasyöjistä oman ruokavalion määritteleminen tietyllä termillä ei ole kyselyn perusteella kovinkaan tärkeää.

Viidennes suomalaisista kuitenkin viettää kyselyn mukaan mieluiten aikaa ihmisten kanssa, jotka jakavat heidän kanssaan samanlaisen ruokavalion. Lähipiirin ruokavaliolla oli eniten merkitystä vegaaneille, joista yli puolet viettää aikaa juuri toisten vegaanien kanssa.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Statista Oatlyn toimeksiannosta helmi-maaliskuussa 2022. Kysely tehtiin sekä Suomessa, Ruotsissa että Hollannissa. Suomessa kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 1067 ihmistä. Otos on kansallisesti edustava.

Katso myös: Keliaakikkoperheen talous: Näin paljon kolmen lapsen yksinhuoltajaäidillä menee kuukaudessa rahaa ruokaan

Keliaakikkoperheen talous: Näin paljon kolmen lapsen yksinhuoltajaäidillä menee kuukaudessa rahaa ruokaan 1:39
Videolla Anni Tyrmi kertoo, kuinka paljon kahden keliaakikon perheessä kuluu rahaa ruokaan ja miten hän pyrkii ruokakuluissa säästämään.

Lähde: Oatly

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!