Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lihan kulutus laski Suomessa ensimmäistä kertaa vuosiin – silti lihaa tuotetaan aiempaa enemmän

7:03Millainen ilmastoteko lihasta luopuminen on?Video: Millainen ilmastoteko lihasta luopuminen on?
Julkaistu 01.03.2020 13:26

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Suomalaisten lihankulutus on laskenut ensimmäistä kertaa sitten 2010-luvun alun.

Viime vuonna lihaa kului ennakkotietojen perusteella 423,1 miljoonaa kiloa, mikä on Lihatiedotus ry:n tiedotteen mukaan kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Todellinen syödyn lihan määrä on noin puolet, kun huomioidaan luiden ja kypsennyshävikin osuus.

Lihansyönti on kasvanut tasaisesti viime vuosina ja pidemmän ajan trendi on näyttänyt ylöspäin. Edellisen kerran lihan kulutus väheni vuonna 2014.

Lihatiedotuksen Riitta Stirkkinen kertoo, että kulutuksen kasvu on johtunut siipikarjan ja varsinkin broilerin käytön noususta. Yhdistyksen keräämien tilastojen perusteella naudanlihan kulutus on polkenut paikoillaan pitkään ja sianlihan kulutus on ollut viime vuodet laskussa.

Pellervon taloustutkimus PTT ennusti notkahdusta jo syyskuussa. Tarkkoja lihakohtaisia lukuja ei vielä ole saatavilla, mutta PTT uskoi siipikarjanlihan kulutuksen kasvun pysähtyvän ja naudanlihan vähenevän.

Tuotanto kasvoi

Kantar TNS Agrin tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan lihan asema on kuitenkin edelleen hyvin vahva ja säilynyt jokseenkin muuttumattomana viime vuosina. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syö neljä viidestä suomalaisesta, noin kerran viikossa joka kymmenes.

Liki 60 prosenttia ihmisistä sanoo pitävänsä lihasta luopumista henkilökohtaisesti vaikeana tai melko vaikeana. Noin puolet puolestaan ajattelee, että terveelliseen ruokavalion koostaminen olisi vaikeaa tai melko vaikeaa ilman lihaa.

Noin 20 prosenttia sanoo syövänsä lihaa mutta heitä ”ei haittaisi, vaikka eivät söisikään”.

Hyvin harvoin tai ei koskaan lihaa sanoo kuluttavansa noin 10 prosenttia suomalaisista.

Viime vuosien väliset heilahtelut ovat virhemarginaalin sisällä, mutta kymmenen vuoden jaksolla tarkasteltuna suhtautuminen lihaan on jonkin verran muuttunut. Vuonna 2009 kyselyyn vastanneista 77 prosenttia sanoi joko pitävänsä lihaa tärkeänä tai "ihan hyvänä" ja säännöllisesti syötävänä ruokana. Viime vuonna näin ajatteli 66 prosenttia.

Lihan käyttöä puoltavissa tekijöissä merkittävimmäksi mainitaan hyvä maku, jonka kertoo syyksi 40 prosenttia vastanneista.

Muihin hyvinvointivaltioihin verrattuna suomalaisten lihankulutus on alle keskiarvon.

Laskeneesta kulutuksesta huolimatta lihantuotanto Suomessa kasvoi viime vuonna, Luonnonvarakeskus tiedotti perjantaina. Lihaa tuotettiin noin 400 miljoonaa kiloa, mikä on vajaat kaksi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Siipikarjanlihaa tuotettiin kolme prosenttia enemmän. Kymmenessä vuodessa tuotanto on kasvanut 45 prosentilla.

Lisää aiheesta:

Suomalaiset syövät yhä vähemmän lihaaLihan, maidon ja kananmunien tuotanto väheni viime vuonna Suomessa – kustannusten kasvu on jopa kypsyttänyt tiloja lopettamaanLihankulutus on viime vuosina tasaantunut voimakkaan nousun jälkeenNuorten aikuisten ruokaostoksissa selkeä muutos – "pääkaupunkiseudun trendi" yleistyy ympäri SuomeaKarjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessaNämä lihatuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa
RuokatuotantoSuomiTalous

Tuoreimmat aiheesta

Ruokatuotanto
  • 25.5.07:39
    Ruoka

    60 satoa jäljellä – uutuuskirja avaa, mitä lapsemme syövät 30 vuoden päästä

  • 30.4.20:00
    Liha

    Naudan jauheliha katoaa kaupoista – kulutus yllätti koko alan

  • 22.3.16:35
    Elokapina

    Poliisi keskeytti tehdaskapinan Seinäjoella Atrian tehtaalla – "Olemme tuomassa broilerien ääntä kuuluviin"

  • 15.3.16:05
    Ruoka

    Suomesta ei heru apua Yhdysvaltojen munapulaan

  • 12.12.202407:15
    Ruoka

    Ympäristömerkit elintarvikkeissa hämmentävät – nyt asiaan on tulossa muutos