Nerokas ateria kalapuikoista ja vartissa valmistuva hittilohi – nyt on helppoa kalaruokaa!

Kalan paistaminen: Näin paistat kalan oikein 5:20 Kalan paistaminen: Näin paistat kalan oikein
KATSO MYÖS VIDEO: Parhaat vinkit kalan paistamiseen pannulla!

Koostimme samaan pakettiin kolme helppoa arjen kalaruokaa. Oletko jo kokeillut näitä?

Suomalaiset rakastavat kalaa ja kuluttajatutkimusten perusteella se kuuluu ruokavalioon peräti 92 prosentilla kansalaisista. Kalan syöntitiheydessä olisi kuitenkin monella parantamisen varaa: vain noin kolmannes nimittäin kertoo syövänsä kalaa suositusten mukaan vähintään kaksi kertaa viikossa.

Viime aikoina myös ruoan hinnannousu on näkynyt kalan kulutuksessa. Päivittäistavarakauppa ry PTY:n mukaan kuluttajat suosivat viime vuonna yhä edullisempia tuotteita ja se näkyi kalan myynnin laskuna ruokakaupoissa. Osa myynnin määrän laskusta johtuu kuitenkin siitä, että kuluttajat palasivat koronarajoitusten poistumisen jälkeen aterioimaan ravintoloissa ja lounasruokaloissa.

Kotona kokatun kalaruoan ei tarvitse olla mitään sen monimutkaisempaa: usein jo paistetut kalafileet perunoiden kera ovat makuelämys sellaisenaan. Jos kuitenkin kaipaat uusia ideoita arjen kalaruokiin, nappaa tästä kolme helppoa kalaohjetta.

Nerokas ja helppo kalapuikkopaistos 

Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista 0:47
Katso videolta, miten juustoinen kalapuikko-muusipaistos valmistetaan. 

Kalapuikot maistuvat toki sellaisenaan muusin kanssa, mutta pienellä twistillä tästä arkiruokaklassikosta saa tuunattua entistäkin paremman ruokalajin. 

Helppoon uuniruokaan tarvitaan käytännössä vain kolme asiaa: pakastelakalapuikkoja, perunamuusia sekä juustoa. Ruokalajia voi kuitenkin tuunata myös kasviksilla. Ruokaohje tunnetaan Briteissä nimellä "fish fingers pie" eli kalapuikkopaistos. Sen joukkoon kuuluu yleensä myös herneitä.

Hyödynnä siis vaikka edellispäivän muusia ja kalapuikkoja ja loihdi maailman helpoin arkiruoka. 

Vartissa valmistuva lohiruoka

Juontajana ja muun muassa ruokakirjailijana tunnettu Hanna Sumari vinkkasi syksyllä 2021 blogissaan helpon ja ylellisen lohireseptin. Hanna kertoi tehneensä pitkästä aikaa tätä päivällisruokaa, jossa lohelle paistetaan rapea pinta ja kala on lautasella mehukas ja juuri sopivan kypsä.

– Sen seurana on kastike, joka maistuu tomaatille, pinaatille, basilikalle ja parmesaanille. Ruoka valmistuu vartissa, Hanna kirjoitti tuolloin blogissaan.

Hannan lohiruoka sai kotikokit innostumaan. Ruokalaji valmistuu todella yksinkertaisista raaka-aineista, mikä varmasti selittää osaksi sen suosiota.

– Paistoaika on reseptin paras puoli. Jos ostat sellaista lohta kuin kuvassa, niin kypsyydestä tulee ihan täydellinen. Lohi ei kuivu, eikä se ole liian raakaa, Hanna kertoi MTV:lle.

Iisi kalalaatikko

Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon kesällä 2021 julkaistusta Kylmä nakki -ruokakirjasta (Otava, 2021) löytyy koko perheen uusia ruokasuosikkeja. 

Kirjasta löytyy helppoja arkiruokia myös perinteisten laatikkoruokien ystäville. Yksi näistä on iisi kalalaatikko. Helpossa kalaruoassa hyödynnetään sekä pakastealtaan että säilykehyllyn antimia. 

– Tonnikala tapasi vastustajan, joka vei voiton, pääsi tähän laatikkoon ja ui koko kuvaustiimin sydämiin. Aivan verraton tuote, jota söisi purkista sellaisenaan. Kestävä, kotimainen ja maukas – jatkoon! Kylmä nakki -kirjassa ylistetään.

Kotimaisen kalasäilykkeen lisäksi laatikossa hyödynnetään pakastealtaan peruna-sipulisekoitusta. Ihanan helppoa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.