Tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella suurin osa suomalaisista syö kalaa, mutta liian harvoin. Moni ei myöskään tunne ammattikalastuksen positiivisia vaikutuksia.
Videolla: Näin paistat kalan oikein!
Pro Kala ry on teettänyt suomalaisten kalan käyttöä selvittäviä kuluttajatutkimuksia jo kymmenen vuoden ajan. Uusin kuluttajatutkimus kertoo, että kalan syönti on edelleen lähes koko kansan juttu: 92 prosenttia suomalaisista syö kalaa.
Siinä, kuinka usein kalaa syödään, olisi monella kuitenkin parantamisen varaa. Vain noin kolmannes kertoo syövänsä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eli suositusten mukaan.
Tutkimuksen toteutti Consumer Compass Oy Pro Kala ry:n toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin Consumer Compassin nettipaneelissa helmikuussa 2021. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn osallistui yhteensä 1037 vastaajaa. Aineisto painotettiin vastaamaan aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.
– Kerran viikossa syöviä on myös kolmannes, ja kolmannes syö kalaa harvemmin kuin joka toinen viikko. Kaksi kolmesta suomalaisesta voisi siis lisätä kalan syöntiään, pohtii Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän ahventa, kuhaa ja siikaa – kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa
Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä kotimaisia kalalajeja kuluttajat haluaisivat käyttää enemmän. Kolmen kärjessä ovat ahven, kuha ja siika. Vastaajista 72 prosenttia kertoi myös, että söisi kalaa enemmän, mikäli kotimaista kalaa olisi kaupoissa enemmän tarjolla.