Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."

1:24Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan
Julkaistu 21.02.2021 18:06

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella suurin osa suomalaisista syö kalaa, mutta liian harvoin. Moni ei myöskään tunne ammattikalastuksen positiivisia vaikutuksia.

Videolla: Näin paistat kalan oikein!

Pro Kala ry on teettänyt suomalaisten kalan käyttöä selvittäviä kuluttajatutkimuksia jo kymmenen vuoden ajan. Uusin kuluttajatutkimus kertoo, että kalan syönti on edelleen lähes koko kansan juttu: 92 prosenttia suomalaisista syö kalaa.

Siinä, kuinka usein kalaa syödään, olisi monella kuitenkin parantamisen varaa. Vain noin kolmannes kertoo syövänsä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eli suositusten mukaan.

Tutkimuksen toteutti Consumer Compass Oy Pro Kala ry:n toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin Consumer Compassin nettipaneelissa helmikuussa 2021. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn osallistui yhteensä 1037 vastaajaa. Aineisto painotettiin vastaamaan aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

– Kerran viikossa syöviä on myös kolmannes, ja kolmannes syö kalaa harvemmin kuin joka toinen viikko. Kaksi kolmesta suomalaisesta voisi siis lisätä kalan syöntiään, pohtii Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän ahventa, kuhaa ja siikaa – kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä kotimaisia kalalajeja kuluttajat haluaisivat käyttää enemmän. Kolmen kärjessä ovat ahven, kuha ja siika. Vastaajista 72 prosenttia kertoi myös, että söisi kalaa enemmän, mikäli kotimaista kalaa olisi kaupoissa enemmän tarjolla.

– Kotimaista kalaa halutaan käyttää enemmän kuin sitä pystytään tällä hetkellä tuottamaan. Kysyntä ei ole siis ongelma, vaan tarjonta. Ammattikalastajat ovat jo pitkään puhuneet alansa ongelmista, kuten haittaeläimistä ja kalavesien saatavuudesta, mutta ratkaisuja ei vielä ole nähty. Kalankasvatuksen puolella ympäristöluvitus hidastaa kasvatuksen lisäämistä, Partanen toteaa.

Tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista on ollut jo vuosia kasvussa. Suomalaiset tietävät melko hyvin, että kala on ilmastoystävällistä ruokaa.

– 61 prosenttia tutkimukseen vastanneista sanoo olevansa sitä mieltä, että kalan syönti on ilmastoteko, Partanen kertoo.

Vain puolet tietää ammattimaisen kalastuksen vaikutuksen Itämeren ravinteisiin

Kolme neljästä vastaajasta kertoi olevansa huolissaan Itämeren saastumisesta. Vain puolet kuitenkin tiesi, että ammattimainen kalastus parantaa Itämeren tilaa.

– Kalastus poistaa kalasaaliin mukana Itämerestä meille ihmisille tärkeitä ravinteita, typpeä ja fosforia, jotka meressä aiheuttavat rehevöitymistä. Kalastus on tällä hetkellä käytännössä ainoa keino ravinteiden poistamiseen Itämerestä, Partanen selittää.

Lue myös: Yksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäSuomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuYksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä""Syödään yllättävän vähän" – miksi suomalaiset eivät syö tätä terveyden kannalta tärkeää ruokaa?Vanha perinne kuolemassa? Karu totuus ruoasta, jota 96 prosenttia suomalaisista syö
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • Eilen17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • ma11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla