Ruoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."

1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella suurin osa suomalaisista syö kalaa, mutta liian harvoin. Moni ei myöskään tunne ammattikalastuksen positiivisia vaikutuksia.

Videolla: Näin paistat kalan oikein!

Pro Kala ry on teettänyt suomalaisten kalan käyttöä selvittäviä kuluttajatutkimuksia jo kymmenen vuoden ajan. Uusin kuluttajatutkimus kertoo, että kalan syönti on edelleen lähes koko kansan juttu: 92 prosenttia suomalaisista syö kalaa.

Siinä, kuinka usein kalaa syödään, olisi monella kuitenkin parantamisen varaa. Vain noin kolmannes kertoo syövänsä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eli suositusten mukaan.

Tutkimuksen toteutti Consumer Compass Oy Pro Kala ry:n toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin Consumer Compassin nettipaneelissa helmikuussa 2021. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn osallistui yhteensä 1037 vastaajaa. Aineisto painotettiin vastaamaan aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

– Kerran viikossa syöviä on myös kolmannes, ja kolmannes syö kalaa harvemmin kuin joka toinen viikko. Kaksi kolmesta suomalaisesta voisi siis lisätä kalan syöntiään, pohtii Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän ahventa, kuhaa ja siikaa – kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä kotimaisia kalalajeja kuluttajat haluaisivat käyttää enemmän. Kolmen kärjessä ovat ahven, kuha ja siika. Vastaajista 72 prosenttia kertoi myös, että söisi kalaa enemmän, mikäli kotimaista kalaa olisi kaupoissa enemmän tarjolla.

– Kotimaista kalaa halutaan käyttää enemmän kuin sitä pystytään tällä hetkellä tuottamaan. Kysyntä ei ole siis ongelma, vaan tarjonta. Ammattikalastajat ovat jo pitkään puhuneet alansa ongelmista, kuten haittaeläimistä ja kalavesien saatavuudesta, mutta ratkaisuja ei vielä ole nähty. Kalankasvatuksen puolella ympäristöluvitus hidastaa kasvatuksen lisäämistä, Partanen toteaa.

Tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista on ollut jo vuosia kasvussa. Suomalaiset tietävät melko hyvin, että kala on ilmastoystävällistä ruokaa.

– 61 prosenttia tutkimukseen vastanneista sanoo olevansa sitä mieltä, että kalan syönti on ilmastoteko, Partanen kertoo.

Vain puolet tietää ammattimaisen kalastuksen vaikutuksen Itämeren ravinteisiin

Kolme neljästä vastaajasta kertoi olevansa huolissaan Itämeren saastumisesta. Vain puolet kuitenkin tiesi, että ammattimainen kalastus parantaa Itämeren tilaa.

– Kalastus poistaa kalasaaliin mukana Itämerestä meille ihmisille tärkeitä ravinteita, typpeä ja fosforia, jotka meressä aiheuttavat rehevöitymistä. Kalastus on tällä hetkellä käytännössä ainoa keino ravinteiden poistamiseen Itämerestä, Partanen selittää.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja