Ranskassa varoitellaan jo suomalaiskaupoistakin tutusta ilmiöstä

Tämä italialainen punalapputuote on hitti, kertoo kokki Jyrki Sukula 5:43 Tämä italialainen punalapputuote on hitti, kertoo kokki Jyrki Sukula
KATSO MYÖS: Tämä italialainen punalapputuote on hitti, kertoo kokki Jyrki Sukula.

Pitäisikö kaupassa huomioida isommin, mikäli tuotteen pakkauskoko on muuttunut, mutta hinta ei? Ranskalaisen kauppaketjun mielestä kyllä.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kommentoi tällöin, että toimintatavassa ei ole varsinaisesti mitään laitonta, kunhan gramma- tai litramäärä on pakkauksessa ilmoitettu oikein. Toimintatapa saattaa kuitenkin syödä kuluttajien luottamusta.

Kuluttajaliitto suosittelikin jo vuosi sitten, että esimerkiksi tietyn kampanjan ajan alleviivattaisiin tuotteeseen tehtyä muutosta ja kerrottaisiin rehellisesti pakkauksen sisällön muuttuneen.

BBC ja The Guardian kirjoittavat, että rankalainen Carrefour-kauppaketju on ryhtynyt juuri tällaisiin toimiin.

Tavoitteena saada valmistajat laskemaan hintoja

Ranskan toiseksi suurin ruokakauppaketju Carrefour on laittanut tällä viikolla hyllyihinsä shrinkflaatio-varoituskylttejä, jos tuotteen pakkauskoko on pienentynyt, mutta hinta pysynyt samana, kirjoittaa BBC.

Kylteissä lukee: "Tämän tuotteen volyymi/paino on laskenut ja toimittajan perimä todellinen hinta on noussut".

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– On selvää, että näiden tuotteiden "leimaamisen" tavoitteena on saada valmistajat harkitsemaan uudelleen hinnoittelupolitiikkaansa, Carrefourin asiakasviestinnän päällikkö Stefen Bompais kommentoi.

Kauppaketju on löytänyt valikoimastaan 26 tuotetta, joiden pakkauskoko on pienentynyt hinnan pysyessä samana ja jotka ovat yritysjättien, kuten Nestlen, PepsiCon ja Unileverin tuottamia. Yritykset eivät ole toistaiseksi kommentoineet Carrefourin toimia.

Bompaisin mukaan varoituskyltit pysyvät hyllyissä, kunnes yritykset suostuvat laskemaan tuotteiden hintoja, The Guardian kirjoittaa.

"Erittäin tylsä tapa kilpailla"

BBC:n haastatteleman vähittäiskauppa-asiantuntija Ged Futterin mukaan ilmiö ei todennäköisesti rantaudu ainakaan Isoon-Britanniaan, vaikka shrinkflaatio on sielläkin huomattu. 

Futterin mukaan tämä strategia myrkyttäisi vähittäiskauppojen ja ruokafirmojen välit.

– Tämä on erittäin tylsä tapa kilpailla, Futter toteaa.

Futterin mukaan vähittäiskaupat ovat itse käyttäneet ihan samaa taktiikkaa kaupan oman brändin tuotteissa, yrittäen säilyttää tietynlaisen hintatason, mutta samalla hyödyntäneet halvempia raaka-aineita tai pienentäneet pakkauskokoa.

Suuryritysten nostaminen tikunnokkaan on Futterin mukaan näin ollen jopa hieman tekopyhää.

Katso myös: Sokkomakutestissä perinteiset perunalastut – voittajaksi ylsi herkullinen ja edullinen yllättäjä: ”Mitä ihmettä?”

Sokkomakutestissä perinteiset perunalastut – voittajaksi ylsi herkullinen ja edullinen yllättäjä: ”Mitä ihmettä?” 6:52
Halpa vs. kallis -sarjan Fanni ja Petra testasivat perinteisiä perunalastuja, sipsejä, sipsukoita… Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Erihintaiset sipsit maisteltiin vertailussa tuttuun tapaan sokkona, eli arvovaltainen raati ei tiennyt, mitä ja minkä hintaista tuotetta söivät.

Lähteet: BBC, The Guardian

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.