Tässä on Suomen paras olut: "Ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi"

Näin kaadat oluen oikeaoppisesti lasiin 0:55 Näin kaadat oluen oikeaoppisesti lasiin
KATSO MYÖS VIDEO: Takatalo & Tompuri -panimon Mikko Suur-Uski näyttää MTV Uutisille, kuinka olut kaadetaan oikeaoppisesti lasiin. Teetkö itse näin?

Olutasiantuntijat ovat kruunanneet Suomen parhaan oluen vuosimallia 2022. Tänä vuonna voiton nappasi savuisa olut Virolahdelta. 

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun voiton vei tänä vuonna Virolahdella sijaitsevan Takatalo & Tompurin KASKI Savubock 6,5 %. Olutliiton tiedotteessa kerrotaan tämä savuisan täyteläisen oluen vakuuttaneen sekä suomalaiset että kansainväliset tuomarit kilpailun finaalissa.

Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto.  

Kilpailuun ilmoitettujen 53 panimon yli 420 oluesta valittiin viisikymmenpäisen tuomariston arvioimana kilpasarjojen voittajat ja näistä kansainvälisen finaalituomariston avulla oluista parhain.

"Ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi"

Kilpailujohtajana toiminut Olutliiton Aniko Lehtinen kertoo, että mittelössä pyritään objektiivisuuteen ja kaikki oluet arvioidaan täysin sokkona. Kilpailun tuomariksi haetaan ja jokaisen täytyy suorittaa tuomarikoulutus ennen kisaa.

– Emme julkaise osallistuvien panimoiden nimiä kisassa, ettei tuomareillamme ole ennakko-oletuksia kilpailuoluista. Näin vain oluen maku ratkaisee. Tuomarimme edustavat laajasti suomalaista olutmakua: niin harrastajia, ravintola- ja kaupan alaa, olutmediaa sekä harrastustaan aloittelevia oluenystäviä, Lehtinen kertoo tiedotteessa.

Finaalistuomaristo koostui suomalaisista ja kansainvälisistä olutammattilaisista, puheenjohtajanaan oluttoimittaja Mariaana Nelimarkka. He arvioivat kaikki 14 sarjavoittajaa ja valitsivat niistä kilpailun voittajan.

– Muut oluet -sarjassa kilpaillut KASKI Savubock on hitaasti avautuva, tasapainoinen ja moniulotteinen savuolut. Finaalituomaristo lämpeni savubockille vasta useamman maistelun jälkeen, mutta ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi, kertoo Nelimarkka tuomaroinnista.

Olutliiton mukaan Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot.

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun voittajat

Suomen Paras Olut -kisassa on 14 kilpailusarjaa. Viime vuonna huomioitiin ensimmäistä kertaa omana sarjanaan alkoholittomat ja vähäalkoholilliset oluet, ja tänä vuonna omaksi sarjakseen nostettiin mehumaiset NEIPA-oluet. 

Vuoden olut: KASKI Savubock 6,5 t%, Takatalo ja Tompuri Oy

Kilpailusarjojen voittajat:

 1. Vaalea lager: Stadin Mosaical Lager 5,3 t%, Stadin Panimo
 2. Pils: Hoppa Extra Pils 5,9 t%, Panimo Hoppa
 3. Tumma tai värillinen lager: Bock's Doppelbock 7,5 t%, Bock's Corner Brewery
 4. Vaalea tai keskitumma ale: Wee Doze 10,5 t%, Olarin Panimo
 5. APA ja Sessio IPA: Stadin West Coast IPA 5,3 t%, Stadin Panimo
 6. NEIPA: Mallaskoski Hazy IPA 5,5 t%, Mallaskoski
 7. IPA: Every Time We Touch 8,0 t%, Etko Brewing
 8. Stout ja portteri: Imperial Stout 10,0 t%, Maku Brewing
 9. Vehnäolut: Unison Vehnäolut 4,8 t%, Unison Brewing
 10. Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: Zesty Case 5,3 t%, Olarin Panimo
 11. Maustetut oluet: Mufloni Vadelma B-Weisse 5,0 t%, Beer Hunter's
 12. Kypsytetyt oluet: Space Noir 10,0 t%, Etko Brewing
 13. Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet: Saimaa Brewer's Special Utah Rye IPA 0,3 t%, Saimaa Brewing Company
 14. Muut oluet: KASKI Savubock 6,5 t%, Takatalo & Tompuri Brewery

Kilpailun voittajat julkistettiin Ravintola Perhossa 8. syyskuuta 2022.

Katso myös: Näin säilytät ja nautit oluesi parhaalla mahdollisella tavalla

Näin säilytät ja nautit oluesi parhaalla mahdollisella tavalla 2:02
Takatalo ja Tompuri Breweryn Mikko Suur-Uski kertoo, kuinka olut kannattaa säilyttää ja nauttia.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.