Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Angelo tekee palkittua pizzaa Naantalissa – ihmettelee yhtä asiaa Suomessa: "Löytyy melkein bensa-aseman hyllystä"

18 vuotta Suomessa asunut Angelo Tursi kehuu suomalaisia rohkeiksi maistelijoiksi.
18 vuotta Suomessa asunut Angelo Tursi kehuu suomalaisia rohkeiksi maistelijoiksi. MTV
Julkaistu 12.06.2024 17:34

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Angelo Tursi paistaa Naantalissa pizzaa, jota pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista. Nyt pizzamestari kertoo pizzansa salaisuuden ja faktat suomalaisista pizzansyöjinä.

Italialaisraati palkitsi toukokuussa jälleen Euroopan parhaita pizzerioita. 50 parhaan pizzerian joukkoon nousi tälläkin kertaa muutama suomalaisravintola.

Yksi näistä on sijalle 22 noussut Pizzeria 450°C, jolla on toimipisteet sekä Turussa että Naantalissa. Pizzeriatoimintaa pyörittää Suomeen 18 vuotta sitten muuttanut, Italian Calabriasta kotoisin oleva Angelo Tursi yhdessä vaimonsa Leenan kanssa.

Naantalissa asuva pariskunta satsaa toden teolla laatupizzaan. 

Lue myös: Suomalaispizzeria on yksi Euroopan parhaista! Listauksessa yksi huomiota herättävä seikka 

Nousu Euroopan parhaiden listalle

Top 50 pizza Pizzeria 450 C
Pizzeria 450°C toimii sekä Naantalissa että Turussa.MTV

Miten pizzeria on sitten päätynyt Euroopan parhaimpien listalle?

– Varmasti salaisuus on siinä, että teemme työtämme ilman kompromisseja, Angelo sanoo.

Pizzamestari kertoo hioneensa pizzapohjan reseptiä lähes 1,5 vuoden ajan.

– Työ alkoi kotipihallani jo vuonna 2009 tai 2010.

Kotona pizzamestari ryhtyi harjoittelemaan nimenomaan napolilaistyylisen pizzan tekemistä.

Pizzeria 450 C pizzat NaantaliNaantalissa Pizzeria 450°C -ravintolan suosituimpia pizzoja ovat Parma & Rucola, Margherita ja Parmigiana.MTV

Pizzerian hän avasi Turussa vuonna 2019 muutamaa kuukautta ennen koronapandemian iskemistä. Aluksi tilanne näytti huonolta, mutta loppujen lopuksi ravintola sai kauppahallista juuri sopivan pienet tilat take away -toiminnan pyörittämiseen. 

– Oli parhaimillaan kuusi henkilöä töissä kuuden neliön tiloissa. Oli hauskan näköistä, kun me tanssimme siellä.

Korona-aikana Angelon pizzoista tulikin todella suosittuja Turussa. 

– Varmasti yksi kilpailun tuomareista, joka kiersi ympäri Eurooppaa, tuli meille syömään ja siitä se alkoi. Se oli hienoa.

Lue myös: Unohda suomalainen "1980-luvun pizzaperinne" – juustoraasteelle ei kannata tehdä näin!

Suomalaiset ovat rohkeita maistelijoita

Pizzeria 450 C NaantaliPizzeria 450°C Naantalin vanhassa kaupungissa.MTV

Angelon mukaan aluksi oli ehkä hieman vaikeaa saada suomalaisia ymmärtämään napolilaista pizzaa. 

– Monta kertaa ihmiset kysyivät, että miksi pizza on pehmeä eikä rapea. Tai miksi tomaattikastike maistuu tuoretomaattikastikkeelta – no koska sen pitää maistua siltä, Angelo nauraa.

Vähitellen tietoisuus napolilaisesta pizzasta kuitenkin kasvoi, kun eri mediat kirjoittivat aiheesta ja napolilaistyylisiä pizzerioita avautui ympäri Suomen.

– Uskon, että täällä auttaa myös se, että ihmiset ovat avarakatseisempia. 

50 Top Pizza -opas tekee pizzerialistauksia ympäri maailman. Listauksista vastaa 1000 maailmaa kiertävää "tarkastajaa", jotka ensin äänestävät parhaita pizzerioita omissa maissaan ja sen jälkeen tekevät anonyymeja vierailuja ravintoloissa.

Angelo arvelee, että Suomessa on hyviä napolilaistyylisiä pizzerioita nyt enemmän asukkaita kohden kuin Italiassa.

– Jos menee Roomaan, siellä on muutama todella hyvä, mutta kaikki muut on tavallisia pizzerioita. Suomessa on varmasti 30 tai 40 todella hyvää napolilaista pizzeriaa.

– Täällä jos ihmisille antaa jotain uutta, niin kyllä he ovat valmiita maistamaan ja antamaan heti palautetta. Italiassa ei ole niin helppoa kokeilla uusia asioita. 

Angelon mukaan häneltä kysytään usein, kaipaako mies takaisin Italiaan. 

– Joo, tietysti, koska se on minun maani. Mutta jos työnteosta puhutaan, niin tykkään todella paljon olla Suomessa. Myös byrokratia on helpompaa. Moni, joka on täällä syntynyt ei välttämättä tajua niitä positiivisia puolia.

Lue myös: Suomalaiset pizzahifistelijät paljastavat keinon parhaaseen pizzaan tavallisessa kotiuunissa: "Kaksivaiheinen paistoakti"

Nduja on Suomessa yllättäen suositumpaa kuin Italiassa: "Löytyy melkein bensa-aseman hyllystä"

Suomalaisille tulee ehkä myös yllätyksenä, että joitain italialaisia tuotteita syödään Suomessa enemmän kuin Italiassa. Yksi tällaisista on calabrialainen salamilevite nduja.

– Sitä löytyy Suomessa melkein bensa-aseman hyllystä! Angelo ihmettelee ja jatkaa:

– Minulla on esimerkiksi Pohjois-Italiassa muutama kaveri, jotka sanovat, etteivät ole koskaan vielä ndujaa maistaneet.

Tämä johtuu siitä, että monet tuotteet Italiassa kovin paikallisia. Nduja on tunnettu Calabriassa, mutta sitä ei välttämättä syödä niin paljon muualla Italiassa.

– Se on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka suomalaiset ovat heti ottaneet hyvin vastaan.

Lue myös: Mikä ihmeen nduja? Myynti kasvanut yli 400 prosenttia – näin teet hittiraaka-aineesta helposti pastan

Katso myös video: Näin teet helpon nduja-pastan

1:33Mitä on nduja? Näin teet siitä todella helposti pastakastikkeenNappaa videolta pastaohje!

Lisää aiheesta:

"Kun asiakas kysyy, eikö todella ole ananasta…" – pizzamestari Angelon vastaus suomalaisasiakkaille vetää sanattomaksiMiten David Beckhamin nimikkopizza päätyi turkulaisravintolan listoille? Pizzakeisari Dennis Rafkin muisteleeMarkus joutui sulkemaan 550 neliön ravintolansa koronan takia – avasi 60 neliön pizzerian Espooseen, ja nyt nämä pizzat viedään käsistäHU: Tässä on Helsingin paras pizzeria – ravintolan listalta puuttuu kokonaan suomalaisten suosikkipizza: "Sitä ei meidän ravintolassa saa" Anne ja Jukka saivat raumalaisessa pizzeriassa erikoisen pyynnön – toteuttivat toiveen ja hittihän siitä tuli: "Veti ihan hiljaiseksi"Ilmiöksi noussut pizzeria laajentaa Helsingin keskustaan: Suomalaisten suosikkipizzaa ei ravintolan listoilta löydy – tässä syy!
PizzaRavintolatRuokaNaantaliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta