Muualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliin

grillaus, grilli, grillaaminen, kesä
Tutkimuksen mukaan tyypillinen suomalainen grillaaja on 45-vuotias perheen isä. Shutterstock

Makkara pitää pintansa grillattavana, mutta rinnalle on noussut myös broileri. Pääkaupunkiseudulla ollaan muuta Suomea kokeilunhaluisempia grillattavien suhteen.

Kesä lähestyy ja grillit kuumenevat! Mutta mitä siellä grillissä tirisee? 

Kotimaisten lihatalojen tutkimusten mukaan suomalaisten kestosuosikin virkaa pitää yhä edelleen makkara. Muutoin suosikkigrillattavat määräytyvät osittain sen mukaan, missä päin Suomea pidät majaasi.

MTV kirjoitti huhtikuussa siitä, miten lihatalo HK:n mukaan suomalaisten suosituimmaksi grillilihaksi on noussut broileri

– Olemme oppineet grillaamaan kananpoikaa ja yksi sen valteista on nopea kypsyminen. Kun broileri on itsessään niin miedon makuista, on sitä helppo maustaa,  HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen kertoi huhtikuisessa tiedotustilaisuudessa.

Myös Atrian tuoreen tiedotteen mukaan kana ja makkara hallitsevat tällä hetkellä ykkössijaa suosituimpana grillattavana tasaväkisesti. Atrian tutkimuksen* mukaan suomalaiset luottavat grillatessaan perinteisiin, sillä vain 23 prosenttia grillaajista kokeili jotain uusia tuotteita grillissään. 

S-ryhmän tuoreen tiedotteen mukaan kotigrillaajien suosiossa ovat edelleen myös burgerit, joiden väliin grillataan suosittu smash-pihvi. Entistä enemmän hampurilaisten välistä löytyy tiedotteen mukaan myös kasvipohjaisia pihvejä sekä kalaa.

Katso myös: Näin grillaat raakamakkaran grillissä. Juttu jatkuu videon alla.

Tavallisen grillimakkaran ja raakamakkaran ero: Näin grillaat raakamakkaran 1:21
Vaikuttaako makkaran lihapitoisuus sen grillaamiseen?

Suosituimmat grillattavat

Sekä HK:n että Atrian tutkimuksista käy ilmi, että grillattujen kasvisten suosio on lisääntynyt, mutta suurella osalla grillatessa pääraaka-aine on useimmiten liha. HK:n mukaan valloillaan on kuitenkin trendi, jossa selkeästi pyritään vähentämään eläinperäisten tuotteiden käyttöä ympäristösyistä. Ilmiöstä käytetään nimeä "reducetarianism", joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna "vähentämistä".

S-ryhmän tiedotteen mukaan kasvikset eivät ole enää pelkkiä lisukkeita, vaan yhä useammin enemmänkin lähtökohta aterialle, joille sitten valitaan kumppaniksi sopiva proteiinin lähde.

Atrian tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla grilleissä paistuu muuta maata useammin äyriäiset ja katkaravut, kasvikset, sekä lammas ja karitsa, joita pidetään trendikkäänä grilliruokana ja salonkikelpoisena vierastarjottavana. Muu Suomi taas luottaa enemmän makkaraan.

Top 4 grillattavat Atrian tutkimuksen mukaan

  1. Kana ja makkarat (jaettu ykköstila)
  2. Kasvikset
  3. Possu
  4. Nauta

Top 5 raaka-aineet, joita syödään vain grillattuna (ei muulloin)

  1. Grillimakkara
  2. Kokonainen maissi
  3. Halloumi/ grillijuusto
  4. Grillipihvit
  5. Possu/ kassler

Tyypillinen grillaaja ei sateesta piittaa

Atrian tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista grillaa kesän aikana. Ja kun grillaamaan ruvetaan, ei huononkaan sään anneta vaikuttaa, sillä 66 prosenttia grillaajista vastasi grillaavansa vaikka vesisateessa. Grillausta harrastava tuikkaa grillinsä liekkeihin keskimäärin 24 kertaa vuodessa.

Sesonkiaika grillaukselle on parhaillaan menossa, sillä lähes puolet grillaajista aloittavat kauden toukokuussa ja panevat grillin varastoon vasta syyskuussa.

Tyypillinen suomalainen grillaaja on tutkimuksen perusteella lapsiperheessä asuva, yli 45-vuotias mies, jonka talouden bruttotulot ovat yli 60 000 euroa vuodessa. Omakotitalo löytyy maalaiskunnasta, jonka lisäksi perheellä on myös kesämökki. Grillissä paistuu useimmiten kanaa tai makkaraa, joiden lisukkeena kasviksia.

*Atria tutki suomalaisten grillaustottumuksia elokuussa 2021. Tutkimukseen vastasi tuhat suomalaista eri puolilta maata. Tutkimuksen kohderyhmä olivat 15 vuotta täyttäneet. Vastaukset kiintiöitiin sukupuolen, ikäryhmän ja asuinpaikan suhteen. Tutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Atria on toteuttanut vastaavan tutkimuksen myös vuosina 2018, 2019 ja 2020.

Katso myös: Näin saat kanafileistä mehukkaita myös grillissä

Mehukkaat kanafileet valmistuvat grillissä vain hetkessä 0:55
Näillä vinkeillä kanafileet paistuvat grillissä kypsäksi, mutta eivät kuivahda.

Lähteet: HK, Atria, S-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat