Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"

0:55Näin grillaat makkaran oikein
Julkaistu 15.04.2021 16:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä Suomi grillaa kesällä 2021? Lihayhtiö HK antoi omat näkemyksensä vuoden kuumimmista grilliruokatrendeistä.  

Kesä on pian täällä ja monissa suomalaispihoissa grillit ovat jo kuumina. Suomalainen lihayhtiö HKScan esitteli keskiviikkona medialle kevään ja kesän uutuustuotteensa. Samalla kerrottiin myös vuoden 2021 kuumimmista grillaustrendeistä.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla keskiviikkona kerrottiin, suomalaisten grilleissä kuumenevat tänäkin kesänä niin lihaisat makkarat kuin burgeritkin. Kasvavina ilmiöinä nähdään myös muun muassa erilaiset vegetuotteet sekä uudet fileiden ja paistien kaltaiset erikoisleikkuut lihasta. Artesaanituotteiden kohdalla laajennetaan myös grillaustarvikkeisiin. Esimerkiksi grillihiilistä ja briketeistä etsitään nyt laatua ja hifistelyä.

–  Maailma on "räjähtämässä" tämän kanssa, eli ei olekaan enää sitä yhtä perushiiltä tai -brikettiä, jolla grillataan, HK Scanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen totesi.

HK:n tekemän grillaustutkimuksen mukaan kasvava trendi on myös erilaisten, uusien grillausvälineiden hankkiminen.

–  Smokereita, automatisoituja pellettigrillejä, design-pöytägrillejä tai kamadoja hankitaan aiempaa enemmän kotiin tai mökille olemassa olevan kaasugrillin rinnalle. Luonnossa liikkuvat nuotiomakkaran paistajat ovat myös toisaalta valmiita investoimaan jopa tuhansia euroja uuteen erikoisgrilliin, kertoo Mikko Järvinen.

Vegemakkaroiden kysyntä ja tarjonta räjähtää

Grillituotteissa nähdään perinteisten lihaherkkujen lisäksi yhä enemmän kasvipohjaisia tuotteita. Suosiotaan kasvattavat Järvisen mukaan erityisesti vegepohjaiset makkarat.

– Kysyntä ja tarjonta niissä räjähtää, Järvinen sanoo.

HK:ltakin on tulossa kesämarkkinoille uusi vegemakkara. Hernepohjainen kasvisgrillimakkara on kuoreton ja vegaaninen. Viime kesänä oman vegaanisen grillimakkaransa lanseerasi muun muassa Pouttu. 

– Lihattoman, mutta oikeasti makkaralle maistuvan grillimakkaran valmistaminen oli meillä heti Pouttu Muu -tuotesarjaa suunnitellessa yhtenä tärkeimpänä tavoitteena. Tähän asti kaikki nakkeja tai makkaroita jäljittelevät kasvipohjaiset tuotteet eivät välttämättä ole maistuneet sekasyöjille tai lihan makuun tottuneille, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell sanoi tuolloin.

Lihaisa makkara edelleen grillisuosikki

HK:n grillitutkimuksen mukaan grillaustrendeissä näkyvät samat trendit kuin ruoanlaitossa muutenkin. Grillimakkaroista lihaisammat grillimakkarat ovat grillaajien suosiossa (64 prosenttia). 63 prosenttia grillaa grillijuustoja tai halloumia. Grillijuustoilla onkin nyt erityisen kova suosio. 

Grilliruokien suosikkilistalla ovat myös niin sanotut perusgrillimakkarat. Broilerin lihaa grillaa 50 prosenttia ja porsaan lihaa 47 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Pekonista on tullut monen grillaussuosikki, 42 prosenttia grillaajista kruunaa grilliherkut pekonilla. Pekonin suosio on kasvanut jopa 25 prosentilla edellisestä tutkimuksesta. Lisäksi kasvisten käyttö kasvaa edelleen. Kolme neljästä (74 prosenttia) grillaajasta grillaa kasviksia.

HKScanin teettämään, Crowstin toteuttamaan grillaustutkimukseen vastasi 800 suomalaista kesä-heinäkuussa 2020. Vastaajista 51 prosenttia oli naisia ja 49 prosenttia miehiä.

Lue myös: Kari Aihiselta tärkeä muistutus – älä koskaan tee näin grilliruoalle: "Supersupertärkeä juttu"

Lähteet: HK, Pouttu

Lisää aiheesta:

Muualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinSuomalaisilla on nyt uusi grillilihasuosikki – ohittanut kaikki muut: "Helppo maustaa"Oletko jo hurahtanut? Suomalaiset lihamestarit povaavat kesän kovinta grillihittiä: "Näet mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun"Mitä Suomi grillaa? Asiantuntija paljastaa kuumimmat grillaustrendit juuri nyt: Nämä kannattaa painaa mieleenYli 21 miljoonan kilon grillimakkaramania on nurkan takana – HK paljasti jo hoikistuneen Kabanossi-uutuuden Asiantuntija paljastaa tulevan kesän kuumimmat grillitrendit: Nämä tirisevät herkut viedään vielä käsistä!
GrillausRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet