Syötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"

0:55 Näin grillaat makkaran oikein

Mitä Suomi grillaa kesällä 2021? Lihayhtiö HK antoi omat näkemyksensä vuoden kuumimmista grilliruokatrendeistä.  

Kesä on pian täällä ja monissa suomalaispihoissa grillit ovat jo kuumina. Suomalainen lihayhtiö HKScan esitteli keskiviikkona medialle kevään ja kesän uutuustuotteensa. Samalla kerrottiin myös vuoden 2021 kuumimmista grillaustrendeistä.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla keskiviikkona kerrottiin, suomalaisten grilleissä kuumenevat tänäkin kesänä niin lihaisat makkarat kuin burgeritkin. Kasvavina ilmiöinä nähdään myös muun muassa erilaiset vegetuotteet sekä uudet fileiden ja paistien kaltaiset erikoisleikkuut lihasta. Artesaanituotteiden kohdalla laajennetaan myös grillaustarvikkeisiin. Esimerkiksi grillihiilistä ja briketeistä etsitään nyt laatua ja hifistelyä.

–  Maailma on "räjähtämässä" tämän kanssa, eli ei olekaan enää sitä yhtä perushiiltä tai -brikettiä, jolla grillataan, HK Scanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen totesi.

HK:n tekemän grillaustutkimuksen mukaan kasvava trendi on myös erilaisten, uusien grillausvälineiden hankkiminen.

–  Smokereita, automatisoituja pellettigrillejä, design-pöytägrillejä tai kamadoja hankitaan aiempaa enemmän kotiin tai mökille olemassa olevan kaasugrillin rinnalle. Luonnossa liikkuvat nuotiomakkaran paistajat ovat myös toisaalta valmiita investoimaan jopa tuhansia euroja uuteen erikoisgrilliin, kertoo Mikko Järvinen.

Vegemakkaroiden kysyntä ja tarjonta räjähtää

Grillituotteissa nähdään perinteisten lihaherkkujen lisäksi yhä enemmän kasvipohjaisia tuotteita. Suosiotaan kasvattavat Järvisen mukaan erityisesti vegepohjaiset makkarat.

– Kysyntä ja tarjonta niissä räjähtää, Järvinen sanoo.

HK:ltakin on tulossa kesämarkkinoille uusi vegemakkara. Hernepohjainen kasvisgrillimakkara on kuoreton ja vegaaninen. Viime kesänä oman vegaanisen grillimakkaransa lanseerasi muun muassa Pouttu. 

– Lihattoman, mutta oikeasti makkaralle maistuvan grillimakkaran valmistaminen oli meillä heti Pouttu Muu -tuotesarjaa suunnitellessa yhtenä tärkeimpänä tavoitteena. Tähän asti kaikki nakkeja tai makkaroita jäljittelevät kasvipohjaiset tuotteet eivät välttämättä ole maistuneet sekasyöjille tai lihan makuun tottuneille, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell sanoi tuolloin.

Lihaisa makkara edelleen grillisuosikki

HK:n grillitutkimuksen mukaan grillaustrendeissä näkyvät samat trendit kuin ruoanlaitossa muutenkin. Grillimakkaroista lihaisammat grillimakkarat ovat grillaajien suosiossa (64 prosenttia). 63 prosenttia grillaa grillijuustoja tai halloumia. Grillijuustoilla onkin nyt erityisen kova suosio. 

Grilliruokien suosikkilistalla ovat myös niin sanotut perusgrillimakkarat. Broilerin lihaa grillaa 50 prosenttia ja porsaan lihaa 47 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Pekonista on tullut monen grillaussuosikki, 42 prosenttia grillaajista kruunaa grilliherkut pekonilla. Pekonin suosio on kasvanut jopa 25 prosentilla edellisestä tutkimuksesta. Lisäksi kasvisten käyttö kasvaa edelleen. Kolme neljästä (74 prosenttia) grillaajasta grillaa kasviksia.

HKScanin teettämään, Crowstin toteuttamaan grillaustutkimukseen vastasi 800 suomalaista kesä-heinäkuussa 2020. Vastaajista 51 prosenttia oli naisia ja 49 prosenttia miehiä.

Lähteet: HK, Pouttu

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja