Oletko jo hurahtanut? Suomalaiset lihamestarit povaavat kesän kovinta grillihittiä: "Näet mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun"

0:31 Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen?

Suomalaiset lihamestarit nimeävät kesän neljä kuuminta grillitrendiä. Kovinta hittiä povataan niin sanotusta grillfulnessista.

Videolla: Muistatko vielä tämän retromainoksen?

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivusto kertoi jo aiemmin lihatalo HK:n asiantuntijoiden näkemyksen kesän grillaustrendeistä. Nyt oman lusikkansa grillaussoppaan heittävät myös Atrian lihamestarit. He ennustavat, että kesällä grillataan avotulella nauttien yhdessäolosta ja grilliruokien huumaavista tuoksuista.

– Koronapandemia on saanut suomalaiset viettämään kodeissaan yhä enemmän aikaa, mikä on johtanut monella pihalla myös grillikauden entistä varhaisempaan aloitukseen, kertovat Atria Mestarit Heidi Eerola ja Jarmo Ritvanen. He edustavat Atriaa kaupoissa ja erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea.

Lisääntynyt ajanvietto kotona näkyy grillitrendeissä monella tapaa. Yksi niistä on se, että moni haluaa maustaa vaikkapa lihansa itse. Mitä muuta grillaustrendeissä on nähtävissä? Tässä Atrian näkemys kesän hiteistä:

1. Grillfulnes: Rauhoittumista, nautintoa ja avotulta

Viime vuosina suosiotaan kasvattanut niin sanottu luolamiesgrillaus, eli avotulella grillaaminen tulee saamaan uusia faneja myös tänä kesänä. Avotuligrillaus ei ole hätähousujen hommaa, vaan kunnon hiilloksen luominen ja näissä grillausolosuhteissa suosittujen, pidempää kypsennystä vaativien lihojen grillaus on aikaa vievää puuhaa. Atrialla puhutaankin tänä kesänä ilmiöstä nimeltä grillfulness.

– Minulle grillfulness on sitä, kun vietetään yhdessä iltaa kaikessa rauhassa. Nautitaan luonnon äänistä ja tulen rätinästä tai vaikka kaasugrillin hiljaisesta suhinasta, sekä grilliruokien huumaavista tuoksuista, kertoo Jarmo Ritvanen.

Mindfulness tarkoittaa keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen kaikilla aisteilla. Grillaamisessa on parhaimmillaan kyse täsmälleen samasta asiasta: keskittymisestä ruoanlaittoon ja siitä nauttimisesta kaikilla aisteilla:

– Näet punaisena hehkuvan grillin ja mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun, aistit sormisuolan karkeuden sormissasi ja lopuksi tietenkin nautit kesän parhaiden grilliherkkujen mahtavasta mausta.

2. Makkaran rinnalla erikoisempia lihoja

Vaikka esimerkiksi kana on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, on makkara edelleen suosittu grillattava. Erityisesti erilaiset raaka- ja erikoismakkarat kiinnostavat yhä useampia. Innokkaimmat grillaajat suosivat myös erikoisempia ruhon osia. Raaka-aineissa arvostetaan tuoreutta, niin lihan kuin lisukkeiden ja maustamisenkin osalta.

–Tutut possunfileepihvit sekä erityisesti possunkasslerpihvit ovat edelleen suosittuja – ja syystäkin. Mutta myös hieman erikoisempia osia grillataan paljon. Esimerkiksi Atrian Lihakauppa.fi:ssä yksi suosituimpia tuotteita on hanger steak, sanoo Heidi Eerola.

– Maustamiseen käytetään niin yrttejä, kuivamausteita kuin erilaisia öljyjäkin, jatkaa Jarmo.


3. Makuja suoraan Suomen metsästä

Suolan vähentäminen myös grilliruoassa on kasvava trendi, ja makua vahvistetaan suolan sijaan voimakkailla mausteilla. Siinä missä afrikkalainen, intialainen ja aasialainen makumaailma on jo saavuttanut suomalaisten grillit, tulevana kesänä yhä useammin mausteita haetaan myös suomalaisesta metsästä.

– Puolukka, karpalo, tyrni ja mustikka nousevat makumaailmaan vahvasti. Esimerkiksi tyrnin happo toimii marinadissa erittäin hyvin, Jarmo toteaa.

4. Koko perhe koolle grillille

Jos grillaaminen on ollut perheessä yhden grillimestarin vastuulla ja muut ovat keskittyneet syömiseen, ennustavat Atrian Mestarit työnjakoon viimeistään nyt muutosta.

– Etenkin jos koronan aiheuttama poikkeustilanne jatkuu pidempään, on grillaus varmasti entistä isommassa roolissa monen perheen ajanvietossa. Se on sellaista kivaa tekemistä, joka tuo iloa paitsi viikonloppuun ja lomapäiviin, myös ihan arki-iltoihin, toteaa Heidi.

– Grilliä myös hyödynnetään entistä monipuolisemmin pelkän lihan ja kasvisten grillaamisen sijaan. Grillissähän onnistuu myös vaikka pizzat ja paellat, ja myös grillattuja jälkiruokia kokeillaan nyt todella innokkaasti, päättää Jarmo.


Lähde: Atria

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja