Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Grillimakkaralla on nyt yksi selvä haastaja

Moni aloittaa grillikauden vappuna.
Moni aloittaa grillikauden vappuna.Shutterstock
Julkaistu 01.05.2025 17:34
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vaivaton grillisuosikki makkara ei vaadi paistajalta paljoa, mutta muiden grillattavien kanssa moni toistaa samat virheet.

Suomalaisten suosikkigrillattava on vuosi toisensa jälkeen makkara, elintarvikeyhtiö HK Foods kertoo tiedotteessaan. 

Vuosittain myytävistä grillimakkaroista 54 prosenttia myydään touko-elokuun aikana. Moni aloittaa grillisesongin juuri vappuna. HK:n grillikyselyyn vastanneista yli puolet olivat sitä mieltä, että grillaus kuuluu vappuun. 

Lue myös: Grilliruokaa edullisesti: Viisi vinkkiä, joilla säästät rahaa grillatessa

Tämä pihvimoka on yleinen

Vain joka kymmenes kyselyyn vastanneista osaa grillata pihvin ilman turhaa kääntelyä, tiedotteessa kerrotaan. 

– Reilusti yli puolet suomalaisista kääntelee pihviä grillissä varmuuden vuoksi, vaikka tietävät sen heikentävän lopputulosta, HK:lta todetaan.

Myös lihan vetäytymisen merkitys on monelle epäselvä. Vain joka kuudes kyselyyn vastanneista tiesi varmasti, että liha kaipaa lepoa ennen tarjoilua. 

Moni ei myöskään koe lihalämpömittarin käyttöä tarpeelliseksi grillatessa. Suomalaiset luottavat vahvasti näppituntumaan.

Kyselyyn vastanneista yli kuusikymmentä prosenttia pitää lihalämpömittaria tarpeettomana.

Lue myös: Supernäppärä vinkki grillin puhdistamiseen – "Tänä kesänä kannattaa toimia viime kesää fiksummin"

Kana haastaa grillimakkaran

Myös Lidlin grillauskyselyn perusteella makkara on grilliruokien ykkönen. Kauppaketjun mukaan makkara on 32 prosentille grillin tärkein tuote, ja toisella sijalla on kana 17 prosentilla. Jaetulla kolmannella sijalla on naudanliha, sianliha ja halloumi, joista jokainen on 10 prosentille grillin tärkein tuote. 

Lidlin mukaan suomalaiset arvostavat grillimakkaroissa erityisesti lihaisuutta ja juustoisuutta.

HK:llakin on huomattu kanan suosio grillilihana. Grilliin laitetaan usein esimerkiksi broilerin filettä, pihviä tai paistileikettä.

Yli puolelle HK:n kyselyyn vastanneista oli kuitenkin epäselvää, milloin kana on kypsää. 

Myös Atria nostaa kanan suosion esille grillausaiheisessa tiedotteessaan. Pääosin suomalaisten grilleistä löytyy lihaa.

– Vaikka grilliaterialla valmistuu tyypillisesti useita grilliherkkuja kerralla, valikoituu liha grilliaterian pääraaka-aineeksi lähes aina, Atrialta kerrotaan.

Lue myös: Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaiset

Lisää aiheesta:

Makkaran murskasuosio! Yhtä grillimakkaraa myydään nyt poikkeuksellisen paljonVältä yleinen virhe makkaraa grillatessa: "Ei kannata laittaa..."Syötkö sinäkin grillimakkaran näin? Suomalaisten ykköslisuke voi yllättääTeetkö makkaralle näin ennen grillaamista? Lihayhdistys muistuttaa: "Ei kannata laittaa…"Muualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinSyötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"
GrillausGrillimakkaraMakkaraGrilliLihaUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet