Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisilla on nyt uusi grillilihasuosikki – ohittanut kaikki muut: "Helppo maustaa"

Mitkä ovat kesän 2022 grillaustrendit?
Mitkä ovat kesän 2022 grillaustrendit?Shutterstock
Julkaistu 07.04.2022 17:41

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Lihatalo HK:n järjestämässä lehdistötilaisuudessa pureuduttiin torstaina tulevan kesän grillaustrendeihin. 

Mitä Suomi grillaa kesällä 2022? Lihatalo HK:n mukaan Suomen suosituin grilliherkku on edelleen perinteinen grillimakkara, mutta toisaalta grilleissä tirisee nyt monipuolisemmin muitakin raaka-aineita. Suosituimmaksi grillilihaksi on noussut broileri.

Grillien ääressä viihtyvät niin perusgrillaajat kuin hifistelijätkin, jotka ovat hurahtaneet erilaisiin grilleihin tai grillausmenetelmiin.

Videolla: Kokki Stefan Richter näytti viime kesänä, miten grillipihvi paistetaan ja maustetaan. Artikkeli jatkuu videon alla.

4:20Huippukokki Stefan Richter näyttää mökillään, miten pihvi maustetaan ja paistetaanKatso Stefanin pihvinpaistovinkit.

Grillimakkaraa popsitaan hurjat määrät – grillaamisen suosio lisääntyi koronan aikana

HK:n mukaan makkara on edelleen ylivoimaisesti suosituin grillattava. Kesäkuukausina, toukokuusta elokuuhun Suomessa syödään peräti 110 miljoonaa grillimakkaraa. Suosituimpia ovat niin sanotut laadukkaammat ja lihaisammat grillimakkarat, mutta lähes yhtä suosittuja ovat myös "perusmakkarat".

Grillaajien määrä kokonaisuudessaan on kasvanut kahden koronakesän aikana. Nekin, joilla ei ole mahdollisuutta grillata kotona tai mökillä, ovat löytäneet ulkoruoanlaiton ihanuuden hyödyntämällä yleisiä nuotiopaikkoja tai käyttämällä erilaisia retkigrillejä. 

HK kertoo tiedotteessaan, että toinen kasvava grillaajien alatyyppi on erilaisiin erikoisgrilleihin tai grillausmenetelmiin hurahtaneet ruoanlaittajat. Himogrillaajille on esimerkiksi sosiaalisessa mediassa paljon ryhmiä, joista etsitään ideoita ja vinkkejä.

Broileri on suomalaisten uusi grillilihasuosikki

Kuten MTV Uutisten sivuilla on aiemmin kerrottu, broilerin suosio raaka-aineena on kasvanut suomalaiskeittiöissä. Ilmiö näkyy HK:n mukaan myös grilliruoan raaka-ainevalinnoissa: broilerista on tullut suosituinta grillattavaa lihaa. Broileri on siis ohittanut myynneissään porsaan- ja naudanlihan.

– Olemme oppineet grillaamaan kananpoikaa ja yksi sen valteista on nopea kypsyminen. Kun broileri on itsessään niin miedon makuista, on sitä helppo maustaa, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Järvisen mukaan monet eri makumaailmat ovat lyöneet läpi paremmin nimenomaan broilerituotteissa kuin muissa lihatyypeissä.

Lue myös: Broilerinlihan kulutus kasvaa Suomessa, mutta tilojen talous sakkaa – "Ei ole kannattavaa tällä hetkellä"

Lihan himon vastapainona "reducetarianism"

Vaikka lihan grillaaminen on edelleen suosittua, on myös kasvisten käyttö grilleissä yleistynyt. Ylipäätään kasvisruokatrendi on osa suurempaa hyvinvointi- ja vastuullisuusilmiötä.

Taloustutkimuksen vuoden 2022 ruokatrendikatsauksen mukaan fleksaamisen sijaan käytetään nyt muotisanaa "reducetarianism", joka tarkoittaa vapaasti suomennettua "vähentämistä". Kyse on siis aktiivisesta pyrkimyksestä vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä ympäristösyistä. 

Niin grilliruoassa kuin muussakin ruoanlaitossa avainsanana on Taloustutkimuksen mukaan edelleen nopeus ja helppous.

– Yksi asia on selvää vuoden 2022 trendikatsauksissa: nopeuden ja helppouden vaade ei ole katoamassa mihinkään ihmisten arjesta. Take-away ja to-go puksuttavat eteenpäin ja ruoan verkkokauppa jatkaa koronan vauhdittamaa kasvuaan.

Grillaustrendit 2022: Burgeribuumi jatkuu

Tällaisia grillaustrendejä HK povaa kesälle 2022. Näiden lisäksi pinnan alla kuplii muun muassa kiinnostus waguy-lihaa sekä esimerkiksi Afrikan maustemaailmoja kohtaan.

Trendi

Mitä se pitää sisällään?

Artesaanigrillaus

Artesaanituotteet, kuten käsityöläisoluet, artesaani- ja raakamakkarat, artesaanihiilet ja -briketit, paikalliset raaka-aineet.

"Kaikkea voi grillata"

Koko ruoka valmistetaan grillissä. USA:n suositut makumaailmat kohtaavat entisiä makuja maailman ymäri.

Lihojen erikoisleikkuut

Uudet fileiden ja paistien kaltaiset erikoisleikkuut, luulliset isot palat ja jaettavat lihat.

Nopeaa ja helppoa

Aasian innoittama nopea katu-/pöytägrillaus.

Burgermania 3.0

Burgeritrendi jatkuu kuumana ja raaka-aineet monipuolistuvat. Smashburgerit edelleen suosiossa. Raaka-aineina myös vegä, kanaa, halloumia...

Hilavitkuttimet

Grillausvälineiden kasvubuumi: plancha, pizzakivi, pihvipannu, salt slab, telineet...

Low, slow & smoke

Hiljaa hyvä tulee! Myös savustus ja hidas epäsuora grillaaminen edelleen suosiossa. Lihaa esikypsennetään (sous vide) tai ruskistetetaan käänteisesti (reverse searing)

Videolla: Näin teet elämäsi parasta broileria grillissä

1:00Näin teet elämäsi parasta broileria grillissä – takuuvarma niksiBroilerin grillauksen abc.

Lähteet: HK, Taloustutkimus

Lisää aiheesta:

Muualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinPrismassa tehtiin kaikkien aikojen myyntiennätys – nämä grillit viedään nyt käsistä: "Koko ajan kysytympiä"Syötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"Oletko jo hurahtanut? Suomalaiset lihamestarit povaavat kesän kovinta grillihittiä: "Näet mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun"Mitä Suomi grillaa? Asiantuntija paljastaa kuumimmat grillaustrendit juuri nyt: Nämä kannattaa painaa mieleenAsiantuntija paljastaa tulevan kesän kuumimmat grillitrendit: Nämä tirisevät herkut viedään vielä käsistä!
GrillausLihaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet