Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Moni suomalainen ei varmasti tajua" – kaupan paistopisteen leipä säilyy tuoreena vain päivän

Shutterstock
Julkaistu 30.03.2015 13:40

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset ovat villiintyneet kauppojen paistopisteleivistä, mutta eivät täysin ymmärrä niiden käyttötapaa.

Yhä useammasta suomalaismarketista löytyy nykypäivänä paistopiste, josta kuluttajat voivat ostaa samana päivänä kaupassa paistettua leipää. Leipä mielletään helposti tuoreeksi, mutta Maaseudun Tulevaisuuden haastatteleman Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthumin mukaan paistopisteissä myydyt leivät voivat kuitenkin olla jopa yli vuoden vanhoja.

– Joskus hämmästyttää se, että aamulla meidän leipomossa leivottu, valmiiksi pakattu leipä, joka ostetaan illalla, mielletään vähemmän tuoreeksi kuin Keski-Euroopasta tuleva pakasteleipä, joka saattaa olla 12 kuukautta vanha, kun se paistetaan, Vitzthum kommentoi Maaseudun tulevaisuus -lehdelle.

Paistopisteen leipä ei säily hyvänä seuraavaan päivään

Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen ei tuomitse suosittuja paistopistetuotteita, mutta kyseenalaistaa suomalaiskuluttajien valmiuden ostaa leipää keskieurooppalaiseen tyyliin päivittäin.

– Paistopisteleivät ovat hyvä idea, jos kuluttaja on valmis hakemaan päivittäin kaupasta sen tuoreen leivän. Vaalea paistopisteleipä ei nimittäin ole enää hyvää seuraavana päivänä, vaan kuivaa. Se ei siis säily samalla tavalla kuin Suomessa leivottu leipä, koska tuote on kaksi kertaa paistettu, Mensonen muistuttaa.

Suomalaiset eivät siis Mensosen mukaan välttämättä ymmärrä, että vaalean paistopisteleivän ei ole tarkoituskaan säilyä päivää pidempään.

– Moni suomalainen ei varmasti tätä tajua. Sehän tässä buumissa ihmetyttää. On ihana ajatus, että suomalaiset hakisivat kaupasta päivittäin tuoreen, vastapaistetun leivän, mutta ovatko ihmiset oikeasti valmiita siihen? Aikaisemmin kuluttajat ovat toivoneet leivältä nimenomaan pitkää säilyvyyttä.

"Kaupoilla oma lehmä ojassa"

Kaupan leipäviidakko saattaa kuitenkin hämätä monia kuluttajia. Rustiikkisessa korissa nököttävä, houkuttelevasti lämpöä höyryävä leipä mielletään helposti paikan päällä leivotuksi, eikä suinkaan ulkomaiseksi pakastetuotteeksi. Kuluttajan täytyy siis osata tutkia tuoteselostetta itse suurennuslasin kera.

– Hyllylapussa pitää olla valmistusmaa kerrottuna. Se kyllä paljastaa kuluttajalle totuuden. Jos valmistusmaaksi kerrotaan Puola, niin leipä ei ole silloin tietenkään suomalaisessa leipomossa valmistettu.

Mensosen mukaan leivän alkuperämaata ei kuitenkaan mielellään korosteta kaupoissa näkyvästi, ellei kyse sitten ole nimenomaan kotimaisesta tuotteesta.

– Ei ole selkeästi aina näkyvillä sitä, että leipä on tullutkin jostain muualta. Kaupoilla on hieman oma lehmä ojassa tässä, Mensonen pohtii.

– Mutta ehkä asiaa pitäisikin lähestyä niin, että korostettaisiin nimenomaan sitä kotimaisuutta. Eli vielä selkeämmin voisi olla kaupoissa esillä, jos leipä on Suomessa leivottua tuoretta leipää, hän summaa.

Lisää aiheesta:

Totuus kauppojen paistopistetuotteista voi yllättää – kysyimme Lidliltä, K-ryhmältä ja S-ryhmältä leivonnaisten alkuperästäOnko legendaarinen ruisleipä katoamassa kauppojen hyllyiltä? SelvitimmeOletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Kuluttaja: Teksti kaupan paistopisteellä hämmensi suomalaisasiakkaan: "Eikö ole harhaanjohtavaa?"Tiesitkö? Tästä syystä paistopisteleivillä ei ole parasta ennen -päiväystäSuomalaiset yhä tarkempia leivän syöjiä – kaura ja hiivattomuus nousevana trendinä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 10:21
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu