Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko legendaarinen ruisleipä katoamassa kauppojen hyllyiltä? Selvitimme

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?KATSO MYÖS VIDEO: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
Julkaistu 29.03.2023 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ovatko perinteiset, kokonaiset ruislimput katoavaa kansanperinnettä?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkona leivän suosiosta ja menekistä Suomessa. Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2022 ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kiloa henkeä kohden. 

Sekä kuluttajatutkimusten että kaupan myyntitilastojen perusteella suomalaisten suosikkileipä on jo pitkän aikaa ollut ruispalaleipä. Valmiiksi siivutetut leivät ovat muissakin leipäkategorioissa vuosi vuodelta suositumpia.

Lue myös: Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää

Alueelliset erot vahvoina

Leipätiedotuksen tekemän kuluttajakyselyn mukaan ruisreikäleivällä herkuttelijat näyttävät edelleen painottuvan läntiseen Suomeen ja ruislimpun ystävät Itä-Suomeen. Kuluttajatutkimuksen mukaan palaleivät ja jälkiuunileipä ovat rukiisista leivistä suosituimpia ympäri Suomen

Palaleipäilmiön myötä herää kysymys perinteisten ruislimppujen kohtalosta. Ovatko ne katoamassa kauppojen hyllyiltä, vai vieläkö viipaloimattomalle kokonaiselle limpulle löytyy omat ostajansa? Kysyimme aiheesta asiantuntijoilta. 

Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen uskoo, että limpun suosiossa näkyvät vahvasti alueelliset erot. 

– Uskaltaisin väittää, että esimerkiksi Itä-Suomessa, jossa limppu on se perinteinen leipä, löytyy varmasti edelleen myös enemmän kokonaisia limppuja. Läntisessä Suomessa suosittua on sen sijaan reikäleipä.

erilaisia-ruisleipia

Lue myös: Lentokentän Alepasta hamstrataan erityisesti yhtä tuotetta: "Myyntipiikki aina, kun lomat alkavat"

Nopeus ja helppous selkeitä trendejä myös leipähyllyllä

Ruokakauppojen tuotevalikoimaa selatessa voi huomata, että esimerkiksi Helsingin keskustan liepeillä sijaitsevissa marketeissa ei välttämättä kokonaista ruislimppua ole tarjolla, tai valikoima kyseisistä leivistä on suppea.

– Onhan se nyt itsestään selvää, että helppous on trendinä ruoanlaitossa, eikä se koske vain leipää. Ruokakulttuuri on myös välipalaistunut ja ruoka halutaan varsinkin arjessa valmistaa nopeasti. Voisiko olla niin, että yksi arjen toiminto saadaan välistä pois, kun ei tarvitse itse leikata leipää? Virtanen pohtii.

Moni vanhempi ostaa viipaloitua leipää myös käytännön syistä: lapsen on helpompi tehdä itselleen välipalaa palaleivistä koulun jälkeen.

"Siivutetut tuotteet ovat niitä, joilla se kauppa tehdään"

Perinteikkään pohjoiskarjalaisen Porokylän leipomon kaupallinen johtaja Olli Kurppa tunnistaa hyvin palaleipäistymisilmiön. Porokylän leipomo on Suomen suurin limppujen valmistaja ja leipoo myös Suomen myydyintä ruislimppua, Pikkuevästä. Lisäksi leipomo toimittaa esimerkiksi K-kauppojen paistopisteisiin raaka-aineet Pirkka-ruislimppua varten. 

– Kokonaisuudessaan tumman leivän markkina on ollut viime vuosina hieman laskeva ja sama pätee ruislimppuhinkin. Siivutetut tuotteet ovat tulleet sinne limppupuolellekin, Kurppa kertoo. 

Porokylän leipomonkin valikoimasta on viimeisen vuoden aikana jätetty kokonaan pois joitakin kokonaisia limppuja.

– Vastaavat siivutetut tuotteet ovat niitä, joilla se kauppa tehdään. 

Lue myös: Suomalaiset popsivat neljä leipäviipaletta päivässä – asiantuntija muistuttaa hyödyistä: "Hapankorppu on oikea kuitupommi"

Nuoret eivät välttämättä omista edes leipäveistä

Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa kokonaisella ruislimpulla on silti vielä hyvät markkinat. Kurpan mukaan erityisesti vanhemmat ihmiset haluavat ostaa limpun kokonaisena ja leikata sen itse.

Suomen suosituinta ruislimppua, Pikkuevästä, myydään kuitenkin tasaisesti läpi Suomen. Se on Kurpan mukaan rakenteeltaan hieman pehmeämpää limppua.

– Mitä suurempi, happamampi ja rapeakuorisempi tuote on, niin sen suosio painottuu todennäköisemmin Itä-Suomeen.

Porokylän leipomon Olli Kurppa on havainnut leivän suosiossa myös selkeän sukupolvien eron.

– Kyselin jo kotoa pois muuttaneilta lapsiltani hieman leipäasioista, niin kävi ilmi, että eihän heillä ole edes sellaista kunnon leipäveistä, jolla voisi limppua leikata.

Lue myös: Oletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"

Lisää aiheesta:

Lentokentän Alepasta hamstrataan erityisesti yhtä tuotetta: "Myyntipiikki aina, kun lomat alkavat"Oletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Ostatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaPitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättääOstatko sinäkin? K-kaupoissa yksi selkeä leipähitti tällä hetkellä: "Nerokas innovaatio, mittava suosio"
LeipäRuokaRuokakauppaMakuja
Erilaiset ruisleivät viehättävät eri puolilla Suomea.Leipätiedotus

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi