Kuluttaja: Teksti kaupan paistopisteellä hämmensi suomalaisasiakkaan: "Eikö ole harhaanjohtavaa?"

Lidliin tuli uusi hämmentävä paistopistetuote – testasimme sen! 1:25 Lidliin tuli uusi hämmentävä paistopistetuote – testasimme sen!

Missä, milloin ja miten paistopistetuotteet oikeasti paistetaan? Kuluttaja-lehteen kirjoittanut suomalaisasiakas ihmettelee, pitääkö "tänään täällä paistettu" -teksti todella paikkansa kaikkien tuotteiden kohdalla. 

Videolla: Testasimme Lidlin hämmentävän paistopistetuotteen.

Kuluttaja-lehdessä tuodaan ilmi erään lukijan kysymys siitä, voidaanko kaikkia paistopisteitä todella kutsua "täällä paistetuiksi".

Paistettu vai sulatettu?

Asiakas oli saanut osin raakoja korvapuusteja, berliininmunkkeja ja siemensämpylöitä asioidessaan Lidl- ja Alepa-myymälöistä. Tämän seurauksena hän oli alkanut tutkia hyllylappujen merkintöjä. Lapuista oli selvinnyt, että niissä mainitaan pienellä tekstillä kyseessä olevan pakastettu ja sulatettu tuote

– ...Vaikka paistopisteen yläpuolella lukee ”tänään täällä paistettu”. Eikö ole harhaanjohtavaa väittää näin?  lukija kysyy Kuluttajalta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Raija Marttalan mukaan markkinointi on harhaanjohtavaa, jos sen perusteella saa virheellisen käsityksen tuotteesta. Marttala toteaa Kuluttaja-lehdessä, että munkkien osalta ilmaisu voi antaa virheellisen kuvan – ne kun vain sulatetaan, eikä paisteta. "Tänään täällä paistettu" -kyltti ei siis välttämättä päde kaikkiin tuotteisiin.

Raakapakasteena kauppoihin

Suurin osa tuotteista saapuu kauppojen paistopisteille esipakastettuina raakapakasteina.­ Aamulehti kertoi vuonna 2017, että esimerkiksi S-ryhmän silloisen paistopistecroissantin taikina ja esipaisto on tehty Belgiassa keskimäärin 1–2 kuukautta ennen sen paistoa suomalaisessa marketissa.

Nykyään isommissa marketeissa on omat leipomonsa, jossa esimerkiksi leipää leivotaan taikinasta alkaen leiväksi asti. Osa tuotteista tulee silti paistopisteille raaka-pakasteina tai sulatettavina pakasteina, jotka eivät enää mene kaupassa paistettaviksi. 

Lidl vie myös suomalaisia paistopistetuotteita ulkomaille

Lidl kertoi omasta paistopistetuotevalikoimastaan helmikuussa 2021. Tuotteet saapuvat paistopisteelle pakasteina. Leipiä sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia paistetaan myymälöissä joka päivä.

– Ajatus siitä, että kaikki tulisi Lidliin Saksasta elää jostain syystä tiukassa. Kuitenkin paistopistetuotteistamme reilu kolmannes tulee suomalaisista leipomoista, ja myydyistä tuotteista yli puolet on kotimaisia, kertoi valikoimapäällikkö Vilma Vornanen.

Kotimaisten tuotteiden lisäksi suosittuja tuotteita tuodaan myös Italiasta, Ranskasta, Portugalista, Saksasta.

Leipomukset liikkuvat Suomen rajojen yli myös toiseen suuntaan.

–  Suomesta viedään paistopistetuotteita Ruotsiin, Puolaan, Tsekkiin ja Slovakiaan. Maailmalla maistuvat luomuruispala, luomukaurasydän, sulhaspiirakka, riisipiirakka sekä korvapuusti, kertoi Vornanen.

Lähteet: Kuluttaja, Aamulehti, Lidl

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!