Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Monen mielestä maukkain lohikala" – oletko testannut?

Nieriä eli rautu on nyt sesongissa.
Nieriä eli rautu on nyt sesongissa.Shutterstock
Julkaistu 22.05.2025 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni kala on nyt sesongissa. Kalatiskiltä kannattaa napata ostoskoriin esimerkiksi maukasta nieriää.

Monet asiantuntijat ovat viime vuosina muistuttaneet norjalaisen lohen varjopuolista. Norjalaisen kasvatetun lohen suosiolla on karut seuraukset muun muassa silakalle. 

Vaikka lohenkasvatukseen liittyy lukuisia ongelmia, mutta se ei näytä heijastuvan kalan suosioon. Kasvatettu Norjan lohi on edelleen Suomessakin suosituin ostos kauppojen kalatiskillä.

Kotimainen kirjolohikaan ei välttämättä ole kaloista se kestävin valinta, mutta WWF:n kalaoppaan mukaan se on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kasvatettu norjalainen lohi.

Lue myös: Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättä

Tunnetko jo nieriän? Lohtakin maukkaampi!

nieriä pro kala ry
Nieriä on maukas lohikala.Pro Kala ry

Monelle hieman tuntemattomampi kala on toukokuussa sesongissa oleva nieriä. Nieriä, joka tunnetaan myös nimellä rautu, on lohikaloihin kuuluva kala, jonka liha on punertavaa ja rasvaista. 

– Nieriä, pohjoisen ihmisten suussa "rautu", on kylmien vesien arvokala ja monen mielestä maukkain lohikala. Se on myös kiistatta kauneimpia kalalajejamme kirkkaanpunaisine vatsoineen ja valkoisine evänreunoineen, WWF:n kalaoppaassa kuvaillaan.

Nieriää voi ruoanlaitossa käytää lohen tapaan. Satokausikalenterin mukaan se sopii graavattavaksi, paistuu kokonaisena uunissa herkulliseksi ja soveltuu myös fileepaloina pannulla paistettavaksi. Nieriää kannattaa kesällä kokeilla myös grillattuna tai tehdä kalasta keittoa. 

Nieriän hinta kauppojen kalatiskeillä on noin parikymppiä kilolta. 

Toukokuussa sesongissa olevat kalat:

Harjus
Säyne
Rautu eli Nieriä
Ahven
Lahna
Hauki
Lohi
Siika
Härkäsimppu
Kiiski
Särki
Kuore
Turska

Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Vihreällä listalla

WWF:n kalaoppaassa nieriä on pääosin vihreällä listalla. Vihreällä merkittyjen kalalajien kannat ovat elinvoimaisia eikä niiden pyynti tai kasvatus aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Harkiten tulisi kuitenin ostaa verkkoaltaissa kasvatettu nieriää.

Ravintoloissa ja kalatiskeillä nieriä on lähes poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Pääosa nieriästä on kasvatettu Islannissa tai Pohjois-Ruotsin järvissä. WWF:n mukaan nieriän kasvatuksen ympäristövaikutukset ovat Islannissa suhteellisen pieniä ja toiminta on hyvin ohjattua ja säädeltyä.

– Lapissa saatetaan joskus tarjota Inarijärven villiä nieriää. Siitä ei tarvitse kieltäytyä ympäristönsuojelullisista syistä, vaikkakin nieriä on kärsinyt Inarijärven säännöstelystä ja ilmaston lämpeneminen uhkaa viileästä ja hapekkaasta vedestä riippuvaista nieriää, kalaoppaassa todetaan.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödä

Katso myös: Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen

5:23Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseenMikkeliläisen kalastustarvikeliike Kala-Kallen yrittäjä Jari Väisänen kertoo kalavinkit.

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödäOstatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämäSyksyllä kannattaa kalastaa: Toimittajan kanssa ei kalaa tullut – tällaisen saaliin ammattilainen nappasi heti MTV:n kameroiden sammuttuaNäitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!Tiesitkö tätä kirjolohesta? Yleinen harhaluulo, johon moni suomalainen sortuu: "Virheellinen käsitys elää edelleen"Suutari, toutain ja vimpa – hyödynnä edulliset ja väheksytyt lähikalat!
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?